Lenas, spiraeam též neholduji ( slabé slovo ). Van Houtteův ( Danah navrhovaný ) je pěkný.

Spiraea prunifolia plena mám novou, z MZLÚ v Lednici, byla snad za 10 Kč ( výuka studentů - množení ). Hrozně jsem plesala. Ona není moc k sehnání, běžně není v sort. Janinka má krásnou, velkou, možná ze Školek v Lit.
Lenko, kdyby se ti někdy chtělo ukázat ještě další kus zahrady, byla bych ráda. Mám pro přírodní zahrady velkou slabost. K rostlinám - nejspíš záleží na barevnosti, po kt. bys toužila. Taky mám problém s tím, co na jaře do záhonů, aby zatáhlo a posléze nevadilo obříkům - záhony mám spíš letní až podzimní. Používám heuchery, kontryhel a pod. Ale to jsou spíš obrubové, nižší rostliny. Drobné cibulovinky ( nežrací ) ála puškinie, modřence, ladoňky, ladoničky, krokusy .. množící se léty. Asi pro tebe nepoužitelné ( nejspíš daleko, nebyly by vidět ).
Poměnky ( Danah ) by byly myslím fajn, zatáhnou, přesev.
Třeba by záhonku slušela i zlatice, ty nově vyšlechtěné kultivary jsou krásné od předjaří do pozdního podzimu ( např. Kumson, má velmi jemné, nenápadné melírování v listu, velký květ ).
Nechávám si v záhonech plazit lamium, sice je nízké a brzy z jara nekvete, ale udělá pokryv ( listy ). Trochu dusí ( kulturní, ale zejména plevel ), velké rostliny jím pak prorostou bez problémů.
Zatahující mne nic nenapadá. Z hodně časných - ale později nezatahujících bys možná mohla ozkoušet Helleborus foetidus ( do metru ), pokud se vyrovná s letním suchem + horkem. Dtto Carex grayi ( 0,8, zdobné květy ). Obě celoroční.
Lunaria - vytrvalá by pak asi chtěla ukrýt před letním sluncem, annua je dvouletka ( kvetou v dubnu ). Možná vyšší jirnice (polemonium ) - poč. května. Z bílekvetoucích - Anthriscus sylvestris Ravenswing ( poč. května, bordo listy ), Hesperis matronalis ( přelom dubna - května, kvete furt, do podzimu ). Myslím, že by záhonku ( pokud bys chtěla do žluta ) slušely pryšce - stálezelený Euphorbia am. Purpurea ( duben, x padlí ), za zatahujících pak třeba : Euphorbia cyparissias Fens Ruby ( velmi časný, půdní pokryv ), Euphorbia dulcis 'Chameleon', ( duben, bordo, 0,5m ), Euphorbia griffithii Dixter+ Fireglow ( víc jak metr, zač. května kvete, čili je hezký dříve ), Euphorbia polychroma - keříkovitý, nenáročný.