Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 16. pro 2011 09:23 #274768

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Amazonko, to je zajímavý postřeh. Myslím, že na něm něco bude. Já zahradu tak celkově skoro nezalévám a na houbové choroby si nemůžu stěžovat. Na té astře novoanglické na celkové fotce je tedy vidět, že odpodu hnědne, ale nevím, jestli je to choroba. Vždycky jsem to brala jako fyziologické prosychání, které patří k podzimu - vršky a květy jsou vždycky v pohodě, tak mi to zvlášť nevadí.
Květo, neplecí, ano. Pleju jen na jaře takovou tu nízkou travičku, která tam vyroste přes zimu, pak přihodím trochu kompostu, přistřihnu růže a víc už do toho nelezu (taky bych se tam ani nedostala, jak je to husté). Je to záhon s vyloženě letním efektem, tak teď zvažuju, jestli to nemám něčím naředit, aby to bylo zajímavé i zjara, ale pořád váhám, co tam dát - nejlepší by bylo něco suchomilného, co kvete v březnu, dubnu a pak zatáhne, aby si to nevadilo s letními vysokými trvalkami. Tulipány mi tu vždycky něco sežere a narcisům se v tomhle záhoně nedaří, tak kdyby měl někdo nějaký jiný nápad, sem s ním. Z jarnějších rostlin, se kterými jsem tu dlouhodobě spokojená, můžu jmenovat vlastně jen kuklík čínský a barborku obecnou. Pro ilustraci dávám stejný záhon v půlce května (zabíraný z jiného úhlu s již zrušeným plevelištěm v popředí a ještě nezrušeným plevelištěm v pozadí) - bída, co? Barborka hezká, ale ráda bych tomu dodala trochu barev, takhle to vypadá spíš jako rumiště.
barborka.jpg
Poslední úprava: 16. pro 2011 09:31 od amazonka01.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 16. pro 2011 09:34 #274769

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Leni, já tam vidím modrou/fialovou, co okrasné "skalkové" česneky, jarní astry, sice letní, ale časně, turany?

Jinak ano, připomíná to rumiště ;), ale má to svoje kouzlo.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 16. pro 2011 09:44 #274770

• Lenka
  • Platinum Boarder
Dík za tipy, jenže to je všechno až na konec května (alespoň u mě - jarních aster je tam spousta, ale na fotce ještě nekvetou, česneky totéž) - potřebuju něco časnějšího. Na okraje dám nižší modrou šantu, ta mi kvete už koncem dubna, ale něco vyššího doprostřed mi pořád schází. Jó, jak by se hodily ty tulipány!
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 16. pro 2011 11:03 #274771

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Lenko, souhlasím s Amazonkou, taky bych tam viděla modré, možná i bílé tóny - k tomu přírodnímu rázu by tam mi tam pasovaly třeba pomněnky a modřence. Z vyšších měsíčnice - Lunaria, třemdava.
Botanické tulipány jsi taky zkoušela?
Na pozadí by se mi líbily nějaké časně kvetoucí keře - např. tavolník van Houtteův
Můžeš mrknout ke mně do alba, jestli by tě něco z rostlin nezaujalo - u fotek by měl být datum pořízení. Pro srovnání ještě r. 2011 A u nás kvete většinou také všechno se zpožděním cca 14dnů proti Polabské nížině, Praze atp.
edit - jen se omlouvám, že navrhuji dvouletky a keře v Trvalkách, ale ono se to v takovém případě špatně striktně dodržuje :blush:
Poslední úprava: 16. pro 2011 11:10 od danah.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: hana.johana, Evka

Re: Trvalky II 16. pro 2011 11:06 #274772

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Lenko, byla jsem nedávno poučena Květou, že to prosychání odspodu u novoanglických aster je způsobeno padlím. Hodně na to trpí.

Zkusila jsi sázet cibuloviny do pletiva, nebo aspoň do plastových košíků ?
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 16. pro 2011 11:10 #274774

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Šanta je dobrý nápad, a já mám bílou, která se tyčí skoro v metru, takže určitě by se posehnala i modrá.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 16. pro 2011 12:01 #274775

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
Jak píše Danah, uvažuju i já o tavolníku do záhonu trvalek a trav. Mám tu pro změnu Spiraea thunbergii - drobné kvítky, jemné lístečky - barví a teprv teď mi z něj opadávají, s trávami taková jemná kombinace...a Spiraea prunifolia plena, ten bych moc chtěla a to jinak tavolníkům zrovna neholduju... :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 16. pro 2011 15:30 #274788

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lenas, spiraeam též neholduji ( slabé slovo ). Van Houtteův ( Danah navrhovaný ) je pěkný. :up
Spiraea prunifolia plena mám novou, z MZLÚ v Lednici, byla snad za 10 Kč ( výuka studentů - množení ). Hrozně jsem plesala. Ona není moc k sehnání, běžně není v sort. Janinka má krásnou, velkou, možná ze Školek v Lit.

Lenko, kdyby se ti někdy chtělo ukázat ještě další kus zahrady, byla bych ráda. Mám pro přírodní zahrady velkou slabost. K rostlinám - nejspíš záleží na barevnosti, po kt. bys toužila. Taky mám problém s tím, co na jaře do záhonů, aby zatáhlo a posléze nevadilo obříkům - záhony mám spíš letní až podzimní. Používám heuchery, kontryhel a pod. Ale to jsou spíš obrubové, nižší rostliny. Drobné cibulovinky ( nežrací ) ála puškinie, modřence, ladoňky, ladoničky, krokusy .. množící se léty. Asi pro tebe nepoužitelné ( nejspíš daleko, nebyly by vidět ).
Poměnky ( Danah ) by byly myslím fajn, zatáhnou, přesev.
Třeba by záhonku slušela i zlatice, ty nově vyšlechtěné kultivary jsou krásné od předjaří do pozdního podzimu ( např. Kumson, má velmi jemné, nenápadné melírování v listu, velký květ ).
Nechávám si v záhonech plazit lamium, sice je nízké a brzy z jara nekvete, ale udělá pokryv ( listy ). Trochu dusí ( kulturní, ale zejména plevel ), velké rostliny jím pak prorostou bez problémů.
Zatahující mne nic nenapadá. Z hodně časných - ale později nezatahujících bys možná mohla ozkoušet Helleborus foetidus ( do metru ), pokud se vyrovná s letním suchem + horkem. Dtto Carex grayi ( 0,8, zdobné květy ). Obě celoroční.
Lunaria - vytrvalá by pak asi chtěla ukrýt před letním sluncem, annua je dvouletka ( kvetou v dubnu ). Možná vyšší jirnice (polemonium ) - poč. května. Z bílekvetoucích - Anthriscus sylvestris Ravenswing ( poč. května, bordo listy ), Hesperis matronalis ( přelom dubna - května, kvete furt, do podzimu ). Myslím, že by záhonku ( pokud bys chtěla do žluta ) slušely pryšce - stálezelený Euphorbia am. Purpurea ( duben, x padlí ), za zatahujících pak třeba : Euphorbia cyparissias Fens Ruby ( velmi časný, půdní pokryv ), Euphorbia dulcis 'Chameleon', ( duben, bordo, 0,5m ), Euphorbia griffithii Dixter+ Fireglow ( víc jak metr, zač. května kvete, čili je hezký dříve ), Euphorbia polychroma - keříkovitý, nenáročný.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, helena, Lenas

Re: Trvalky II 16. pro 2011 16:22 #274792

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Já měla na mysli lunarii annua - dvouletku, právě proto, že po odkvětu se může (až na jednu dvě rostliny na semeno) zlikvidovat a nevadí ostatním později kvetoucím trvalkám. Drží se mi v zahradě už léta a to ji spíš více, než méně likviduju po odkvětu.
Lenko, pokud je tam sucho, líbily by se mi i ovsíře nebo penisseta a vůbec, různé druhy travin by to "rumištní" pojetí tak nějak zarámovaly a přitom jsou tak nenáročné....
Pryšce bych tam taky viděla :lol:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Re: Trvalky II 16. pro 2011 19:51 #274796

• Lenka
  • Platinum Boarder
Moc vám všem děkuju za tipy - určitě mezi nimi najdu něco, co následně použiju. Teď jsem nějak příliš znavená, než abych to probírala podrobně, ale už se těším, až se dostanu k hlubšímu studiu - pak vám dám vědět, co vyhrálo. Květko, zatím moc celkových fotek dávat nemůžu, protože zahrada je obrovská a ve většině v tuto chvíli rostou jen ovocné stromy, bršlice, tráva a kopřivy - zušlechťuju to velmi, velmi zvolna (není čas a musím překonávat mnohé překážky, které mi klade hlavně manžel a jeho sekačka), takže mějte se mnou trpělivost. Jakmile bude co, ukážu víc.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa