Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 14. pro 2011 09:38 #274719

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Moc krásná džungle (já takovéhle fotky děsně miluju!!!) :up
Mám monardu také (nn), možná v tmavší fialové, a taky jsem se zamilovala :blush: . Jen jí budu na jaře stěhovat, protože jsem sázela asi 5ti cm výhoneček, a ona narostla takováhle adéla, a samousebou v popředí ;). Takže musí jít někam do pozadí, asi k bílé NN astře, která se chová podobně (zdravá, dlouhokvetoucí/i když pozdní, nekácivá a obří).
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 14. pro 2011 09:51 #274721

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Lenko,Amazonko,také mám ráda monardu,ale u mě trpí padlím.Už by měly být odolné odrůdy,ale ještě jsem nenatrefila.Postřikujete proti padlí nebo je stačí mít na plném slunku a není potřeba?
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 14. pro 2011 10:10 #274722

• amazonka01
  • Administrator
Evko, neměla jsem jí na plném slunci, a padlí neměla. Myslím, že to může mít něco společného i s půdou, protože jsem padlí měla jen na jedné rostlině - růži, a a jiné houbové choroby taky vlastně taky ne (až na ČS na cca 3m2 - fakt jen tam :blink: )

A přitom tu bylo stejně vlhké léto jako jinde, plného sluníčka tu moc nemám, a záhonky mám všeobecně přehuštěné.

Nestříkám :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

Re: Trvalky II 14. pro 2011 10:20 #274723

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Amazonko,to je velice zajímavý poznatek s tou půdou.Stálo by to za další zkoumání tímto směrem.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 14. pro 2011 10:28 #274724

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Evko, já mám eko-bio zahrádku, takže nestříkám nic a nikdy. Co se týče monard, jsem poměrně nováček, ale myslím, že je to taky druhem - to moje je monarda fistulosa, v zahradách se běžněji pěstuje monarda didyma v různých kultivarech a na tu jsem četla spoustu stížností ohledně padlí. Didymu žádnou nemám, takže osobními zkušenostmi nemůžu sloužit. Jediná moje další monarda je nová - Petite Delight (hybridní asi) - byla na plném slunci v suché propustné zemi a padlí taky neměla.
Amazonko, poměníme světlou za tmavou?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Evka

Re: Trvalky II 14. pro 2011 11:12 #274725

• amazonka01
  • Administrator
Leni, jasně :)
Dohledám fotky, jestli se mi to s tou barvou jen nezdá. Jinak, já jí mám z "neověřeného" zdroje, takže si fistulosou 100% jistá nejsem, ale jako takovou jsem jí kupovala. Tmavší asi je :) a co se týká pravosti, můžeš porovnat (já mám jen tuhle jednu - zatím)

17.7.11024.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 14. pro 2011 13:10 #274728

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Amazonko, já poznám prd. Čistě opticky bych řekla, že máš tuhle: www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Mon...--monarda--zavinutka . Moje nemá ty hvězdičky pod semeníkem dofialova, ale světlounce zelené, barva je spíš levandulová než fialová, taky habitus má trošičku jiný, připadá mi, že ta tvoje tvoří víc keříček - moje šla od země rovně nahoru a větvila se až někde v metru - ale možná jen klame fotka, shora se to moc nepozná. Jak vysokou jsi ji měla?
Poslední úprava: 14. pro 2011 14:15 od amazonka01.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 14. pro 2011 14:18 #274732

• amazonka01
  • Administrator
To je klidně možné, "mátová" je výrazně a měla cca kolem metru. Nu a fotka se mi zdá, že odpovídá :up
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 15. pro 2011 23:22 #274758

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
k monardám - Petite Delight jsem měla, rozdávala jsem ji tak dlouho, až mi vymizela.
Monardy jsou fajn, ale musí se hlídat. Monarda je pomalá cestovatelka, z místa původního vysazení se pomalu šíří podzemními výhonky ( velmi krátkými ), takže střed trsíku vyholuje, zůstává tam prázdné místo. Musí se tak po 3 letech kus odrýt ( nebo jinak zmladit ), dosypat kompost, vyhnojit a znovu zasadit na původní místo. Pokud nemá místo, kam by se mohla šířit, může vymizet zcela.
A právě - v nabídkách jsou většinou starší kultivary M. didyma, kt. jsou náchylné k padlí. Přičemž červenokvěté prý méně než růžové a pod.
Překřížením M.didyma s M. fistulosa vznikla určitá resistence k houbovým chorobám, nové kultivary k nám ( nejspíš ) moc nedorazily.

Mám šarlatovou Fireball, kvete časně, po sestřihu kvetení daleko slaběji opakuje.
Pak ještě šeříkovou, pozdnější, neopakuje.
Z listů cítím ( spíš než mátu ) - bergamot.

Lenko, moc se mi džungle líbí. Neplecí, viď ? :lol:
Poslední úprava: 16. pro 2011 00:03 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Kachnishte, Evka

Re: Trvalky II 16. pro 2011 06:23 #274762

• amazonka01
  • Administrator
No, jsem celkem zvědavá, páč jsem letos nějaké M. didyma zakoupila, zda fakt i suché podloží nemá na padlí vliv. Třeba rajčata (sory za OT :blush: ) jsem letos zkusila pěstovat bez zálivky, právě na základě podobné zkušenosti (ale taky pravda pod střechou), a sklízela jsem ze zdravých rostlin plody ještě v říjnu. A padlí jsem neměla ani na NA a NB astrách, kde by se čekalo, páč byly totálně zahouštinované. Takže příští sezona bude ověřovací ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa