Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 20. pro 2011 17:07 #274963

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
amazonka01 napsal:
Šanta je dobrý nápad, a já mám bílou, která se tyčí skoro v metru, takže určitě by se posehnala i modrá.

Pokud bys chtěla sazeničku modré - Nepeta faassenii od Krulichů - výška 30 - 40 cm, moc hezká, ozvi se na jaře ... pošlu (OT sorry).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lenka

Re: Trvalky II 22. pro 2011 20:39 #275031

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto, zminovala jsi Euphorbia griffithii Fireglow...mam od jara a musim rict, ze je barevne sice moc pekny, ale nechutne se stonky povalovaly, ackoliv jsem doufala, ze to bude pekne vzprimeny bochan...je to normalni?
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 23. pro 2011 23:49 #275053

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evoi - spíše ne než ano.
Můj rostl vzpřímeně ( ale měla jsem max. 3 klacíky ), jeho příbuzný Dixter dtto.
Na jaře jsem dostala velkou sazenici ( keřík ) Dixtera, stál.

Mám sazenici Fireglowa v květníku, přes zimu ho nechám doma a vysadím až na jaře. Předchozí mi vyhnil přes zimu. Tyhle E. griffithii se mi nedaří, i když mají uváděnou z4. Zřejmě moc vody v předjaří.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 31. pro 2011 17:13 #275328

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto, dekuju za zpravu o Fireglow, asi mi tedy shnije, mokro je tam uz ted.Stejne polehaval a postonaval uz v lete.Najdu mu rpiste Saharu.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 31. pro 2011 18:49 #275332

• Květa
  • Moderator
Evoi, mně ho odpravilo opravdu až hodně mokré a studené jaro. Vím to, páč jsem šťourala, jestli obráží, pod zemí - ano. Jenže jak nebylo sluníčko + mám ho na místě, kde se drží nejdéle vlhkost ( na jaře slunce až odpoledně ) - shnil. Navíc, měla jsem slabou sazeničku ( zásilkovka ).
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 02. led 2012 18:39 #275368

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
U Krulichů jsem narazila na sadec - www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Eupatorium-maculatum---Atropurpureum
sadec a www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Eupatorium-rugosum---Chocolate
sadec-konopac - tahle rostlinka se mi jeví poněkud neznámá, nebo možná dosud mimo můj okruh zájmu. Máte ji někdo? Pokud ano, jaké jsou vaše dojmy z ní, zkušenosti. Díky.
Poslední úprava: 02. led 2012 18:41 od skalnička.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 02. led 2012 19:25 #275369

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Skalničko, mám už pár let nejspíš obyč. Eupatorium maculatum ze semínek - opravdu vzrůstná rostlina, mám ji na slunci i ve stínu - naprosto nenáročná, pouze při nedostatku vláhy reaguje svěšením listů...takový docela dobrý ukazatel, protože před tím jedním sadcem mám rododendron a hortenzii....
Pro moji zahradu je ale opravdu moc vzrůstný a tím pádem upozadněný a jeho majestát nevynikne. Má ho např. JaninkaH, ta má určitě Atropurpureum a je nádherný jako solitér, doba kvetení je ale poměrně krátká.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Trvalky II 03. led 2012 01:25 #275378

• Květa
  • Moderator
Skalničko, mám oba - Eupatorium rugosum Chocolate - u mne rel. nižší ( 120 - 150 ). Pěstuju ho kvůli bordovým listům podobným kopřivovým, tolik vyšších trvalek s touto barvou listů u nás pěstovat nelze ( nepřežijí ). Není nijak zvlášť expanzivní ( ale dost často jsem s ním hýbala ). Kvete bíle, ale žádná sláva ( mně by i vadilo, kdyby vykvetl ). Navíc, většinou vykvést nestíhá.

E.maculatum Atropurpereum - přesně, jak píše Danah. Listy má větší, indikátor potřeby zalít. Dosahuje cca 2 m výšky. Je to dost velká ( přirůstající ) rostlina, chce prostor. Sluší jí to s Miscanthusy. Rozkvétá ( u mne ) v polovině srpna, pak ještě má tmavší odkvetlé palice ( zdobné ). Hezký ho mívám jestě koncem října. Pak květní palice zeslámovatí - ale i tak zdobí, udělají se stříbřitá semínka, postupně opadají ( nové rostliny z nich ale nerostou ).
Je hezký i v zimě, stříhám až na jaře.

P1090825_2012-01-03.JPG

nechce se mi hledat jiná fotka, tahle byla po ruce. Konec srpna. Letos jsem mu asi třetinu stonků ostříhala, moc utlačoval okolí.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Lenka, helena

Re: Trvalky II 03. led 2012 11:27 #275385

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Já tedy pár semenáčků našla, ale není to nijak zaplevelující rostlina.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 03. led 2012 18:16 #275400

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Danah, Květo oběma děkuji. Eup. maculatum A. se mi zdá i pro mou zahradu dost vysoké a a si bych měla problém ho někde upíchnout tak, aby vyniklo. Víc mě láká právě Eup. rug. Chocolate - ne kvůli květům, ale jak píše Květa, kvůli barevným listům, a pak je i nižší ;) .

Jinak Květo, žasnu nad fotkami tvé zahrady, které jsi sem poslední dobou dala - viz diskuse "Kavárna" . Jsou jak z časopisu. Nádherné kombinace a ten prostor! Mít to blíž, ráda bych tvou zahradu viděla naživo.

Jen si ještě dovolím na Květu - si tak matně vzpomínám, že tady lítala taková myšlénka ;) , že dáš soupis osázení toho fantastického podzimního záhonu s trávami a astrami :whistle: Nebo jsem něco propásla?!
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa