Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 15. úno 2012 09:40 #276548

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Květo, v trávách zmiňuješ i sazenou třemdavu vedle stipy. Docela by mě zajímala (jak roste, zda-li opravdu tak voní, jestli třeskne při zapálení a i to případné požahání - toho se moc bojím a kvůli tomu váhám.) Chce teplo i sucho , oboje bych měla - a hlavně kvůli té vůni. Měla bych ji u venkovního sezení, tak by to bylo prima. Stojí ta vůně za to?
Ještě k delphiniím - radši mám jednodušší - jako asi všechno :) - a vybírám nové druhy, hlavně lila nebo růžová, tu nemám, resp.vždy mi je sežrali plzáci, máte někdo nějakou a jakou?
Moc se mi líbila tato www.waltersgardens.com/plants/General-Pe...Blushing-Brides.aspx a mám ji od podzima od Flose, tak jsem na ni zvědavá.
Epilobium neboli vrbovku už mi radil Honza k růži, zatím ji nikde nenabízí (český prodejce). Ale nebude moc rozrůstavá - odnožovat?
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 15. úno 2012 10:57 #276550

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Miško,třemdavu mám už dlouho,tak si dovolím zatím Květu předběhnout.Mám ji v písčité půdě na plném slunci,je krásná,odolná,bezproblémová,nejdou na ni slimáci,každý rok trochu přiroste.Vůně je krásná,ale ne do dálky.pokaždé když ji po odkvětu seřezávám(odkvetlé tobolky jsou krásné a voní déle a líp než květy),počítám s puchýřky nebo si vezmu rukavice.Kožní reakce není nijak nepříjemná,jen to dramaticky vypadá,opravdu červené skvrny a puchýřky jak po spálenině,ale mně to nevadí a rychle se to zahojí.
K posezení-nevím-jednak by na ni asi neměly sahat děti a také je nutné vzít v úvahu,že třemdava brzy v létě odkvete a potom už je nenápadná,i když zdravá a pěkná.
Mám růžovou i bílou,bílá se mi líbí víc.
Poslední úprava: 15. úno 2012 10:58 od jana H.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Miška

Re: Trvalky II 15. úno 2012 11:04 #276551

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mě opět ostrožky sežrali slimejši a tak mám pro jaro objednané definitívně naposled nové milennium hybridy.Dusky Maidens a Pink Punch -růžové,Royal Aspirations a Sunny Skies-modré.Moc si od nich slibuji,hlavně od těch růžových.Tímto vyhlašuji slimejšům totální válku.:evil:
Pokud by mi je náhodou sežrali i letos,tak s ostrožkami a některými zvonky končím,což by mi bylo moc líto.
www.delphinium.co.nz/WholesaleSeedlineGallery.html
V odkazu mimo jiné uvádějí,že hybridy milennium jsou odolnější a vydrží déle v zahradě než pacifik hybridy.
Ještě jsem si prohlížela v odkazu a narazila jsem tam na mapku,kde v Evropě se můžou pěstovat jako trvalky a kde jako letničky,bohužel jsem v tom druhém pásmu.Zkusím tedy jak je tam uvedeno mulčovat a vysadit na místo chráněné před odpoledním sluncem.
www.delphinium.co.nz/MapEurope.html
Poslední úprava: 15. úno 2012 14:41 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 15. úno 2012 11:13 #276552

• Miška
  • Platinum Boarder
Jano, díky za odpověď, Květa určitě dovolí :) .
K posezení - on je to vlastně záhon při stodole pod převisem střechy, na kterou navazuje zastřešené posezení do L, takže určitě nebude v přímém dosahu. Dítě už je odrostlejší a nemá potřeby, ani nikdo jiný, zasahovat do dění na zahradě (někdy bych potřebovala - hlavně když se jedná o práci).
Vůni popisují jako silnou, zvláště v horku a bezvětří - to bych na tom záhonu měla. A výšku Ti dosáhla taky kolem 1m? To poleptání je někdy, zvláště citlivějším lidem, dost problematické, někde uvádí skvrny i roky. Ale stejně si ji asi pořídím. A odkvetlá se ti moc nelíbí, že ji seřezáváš?
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 15. úno 2012 11:21 #276553

• Miška
  • Platinum Boarder
No slimáci a ostrožky - první kvetení je celkem v pohodě, moc toho nestihnou ožrat. Horší je druhé kvetení, ale to sá dá taky zvládnout (něco sice užerou), takže mi i podruhé hezky kvetou. O ty růžové jsem přišla proto, že jsem je vysadila v květnu a jak byly mlaďoučké a tedy i chutnější, tak je prostě zlikvidovali. Ale tyhle holomrazy by slimákům měly hodně uškodit, ještě zkusit tu kachnu indický běžec, ale tam zas nevím, jak je ukočírovat na záhonech, aby nenadělaly větší paseku než právě ti slimáci :evil: .
Ještě se mi líbí ten Sweethearts. Evo, pak si musíme ukázat fotky (jestli vykvetou).
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 15. úno 2012 13:17 #276555

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Miško,ten Sweethearts se mi také líbí,ale už za ty 4ks to bylo dost peněz,tak mi to musí stačit.Jsem zvědavá nakolik budou barvy odpovídat fotkám,hlavně u těch růžových.Podívej se na odkaz níže,silně pochybuji,že by měl Pink Punch tuhle barvu,ikdyž v to tiše doufám.

www.gardencrossings.com/plantname/Delphinium-Pink-Punch
Poslední úprava: 15. úno 2012 13:25 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 15. úno 2012 13:38 #276556

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Miško,ještě ke třemdavě.U mě určitě metr nemá,nejvýše 70-80 cm i v době květu.Nikdy nepolehne.Odkvetlé tobolky seřezávám abych rostlinu nevysilovala dozráváním semen.Dávám je do ložnice do košíku,nejméně měsíc ještě provoní místnost.
zažehnutí ve vedru jsme zkoušeli,je to chvilková záležitost ,nechávám silice raději vonět
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 16. úno 2012 23:58 #276569

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
JanoH, jsem vždycky moc ráda, když odpoví i někdo jiný. Páč tím sbírám zkušenosti jiných do hlavy.

ad třemdava - naprostý souhlas s Janiným, vůně kouzelná.
tuhle fotku z bot. jsem už dávala na L., neuškodí znovu.

P1040242.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, hespa1, helena, evai, Evka, Miška

Re: Trvalky II 17. úno 2012 00:26 #276570

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evoi, kopíruju sem.
hádám, že JanaH má mnohé z nich též..evai napsal:
...vyberu par tech, ktere neznam a koukam neco nacist z googlu, abych byla pripravena.Presto prosim, pokud mate zkusenost, sverte se:
Amsonia hubrichtii
Anthericum liliago
Babtisia australis
Disporopsis pernyi
Galega His majesty
Gilenia trifoliata
Mukdenia rosii
nemám Disporopsis pernyi, pouze příbuzného - Disporum variegatum. Stínomilka, podobná var. kokoříku. Kdysi jsem ho s ním srovnávala na f.
Je možné, že mi nevydrží ( nebudou se mu líbit podmínky zimy v ČR ). Zatím ho mám v zemi dva roky, fajn.
---
tyhle tři mám z Hlavence
Amsonia hubrichtii ( měla jsem i dva kultivary A. tabernaemontana, ani jedna nepřežila loňskou zimu ). A.h. mám asi 3 roky, moc mi nepřirůstá ( ale to prý se dá zpočátku očekávat ), ještě nekvetla. Má úzké listy ( jako asparagus ) a nádhernou podzimní svítivě žlutou barvu. Trochu ji mám krytou v létě x slunci.
Anthericum liliago - no, to jsem si koupila.. blboň, asi jsem ho vyplela. Dresla ho má krásné ( u mne dost mokro )
Baptisia australis - u mne kolem 1,2m, krásné listy, květy podobné lupinám. Jedno léto trpěla nějakou houbou na konci sezóny ( černaly listy ). Jsou i jiné barvy květů než modrá. Doporučuju rozmyslet si její zasazení, koření hodně hluboko, hodně !. Po 2 ( možná 3 ) letech - koupila jsem mrňku - jsem ji přesazovala, přervala jsem jí kořeny. Teď falíruje.
----
Galega His majesty - Galegu mám bílou, od Dresly. Naprosto bezproblémová, vysoká, dlouho kvete. Skoro se mi zdálo, že byla lepší v trochu stínu - déle kvetla.
---
poslední dvě mám od ofouse, gilenia se mi líbila natolik, že jsem si koupila již druhou ( v Litomyšli ).. mukdénia je také velká krasavice.
Gilenia trifoliata - krásný vzdušný závojíček s podzimním zabarvením listů ( malinko připomíná zmenšené ostružinové i texturou ). Píše se o ní, že je to spíš stínomilka, loni se mi dostala na plné slunce - přežila bez úhony ( možná i kvůli dostatku vláhy ). V. cca 80 cm.
Mukdenia rosii - má nádherné listy, jakoby povoskované, krásný tvar, poměrně velké. Na jaře kvete ( ála devětsil ) ještě před listy. Na slunci se jí listy pálí. Nízká, bochánek.
Poslední úprava: 17. úno 2012 00:30 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mrk, helena, Lenas, Evka, Miška

Re: Trvalky II 17. úno 2012 23:43 #276590

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto, dekuju za vycerpavajici popis, davam si jej do zalozek.Doufam, ze se Anthericum l. pomnozi, pak ti venuju:) :) (tedy jestli ho nevypleju);) ;)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa