Evoi, kopíruju sem.
hádám, že JanaH má mnohé z nich též..
evai napsal:
...vyberu par tech, ktere neznam a koukam neco nacist z googlu, abych byla pripravena.Presto prosim, pokud mate zkusenost, sverte se:
Amsonia hubrichtii
Anthericum liliago
Babtisia australis
Disporopsis pernyi
Galega His majesty
Gilenia trifoliata
Mukdenia rosii
nemám Disporopsis pernyi, pouze příbuzného - Disporum variegatum. Stínomilka, podobná var. kokoříku. Kdysi jsem ho s ním srovnávala na f.
Je možné, že mi nevydrží ( nebudou se mu líbit podmínky zimy v ČR ). Zatím ho mám v zemi dva roky, fajn.
---
tyhle tři mám z Hlavence
Amsonia hubrichtii ( měla jsem i dva kultivary A. tabernaemontana, ani jedna nepřežila loňskou zimu ). A.h. mám asi 3 roky, moc mi nepřirůstá ( ale to prý se dá zpočátku očekávat ), ještě nekvetla. Má úzké listy ( jako asparagus ) a nádhernou podzimní svítivě žlutou barvu. Trochu ji mám krytou v létě x slunci.
Anthericum liliago - no, to jsem si koupila.. blboň, asi jsem ho vyplela. Dresla ho má krásné ( u mne dost mokro )
Baptisia australis - u mne kolem 1,2m, krásné listy, květy podobné lupinám. Jedno léto trpěla nějakou houbou na konci sezóny ( černaly listy ). Jsou i jiné barvy květů než modrá. Doporučuju rozmyslet si její zasazení, koření hodně hluboko, hodně !. Po 2 ( možná 3 ) letech - koupila jsem mrňku - jsem ji přesazovala, přervala jsem jí kořeny. Teď falíruje.
----
Galega His majesty - Galegu mám bílou, od Dresly. Naprosto bezproblémová, vysoká, dlouho kvete. Skoro se mi zdálo, že byla lepší v trochu stínu - déle kvetla.
---
poslední dvě mám od ofouse, gilenia se mi líbila natolik, že jsem si koupila již druhou ( v Litomyšli ).. mukdénia je také velká krasavice.
Gilenia trifoliata - krásný vzdušný závojíček s podzimním zabarvením listů ( malinko připomíná zmenšené ostružinové i texturou ). Píše se o ní, že je to spíš stínomilka, loni se mi dostala na plné slunce - přežila bez úhony ( možná i kvůli dostatku vláhy ). V. cca 80 cm.
Mukdenia rosii - má nádherné listy, jakoby povoskované, krásný tvar, poměrně velké. Na jaře kvete ( ála devětsil ) ještě před listy. Na slunci se jí listy pálí. Nízká, bochánek.