Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 10. led 2012 20:27 #275607

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mišpule, jestli se ti c. tangutica líbí....
proč ne..

já bych se zamýšlela nad nestříhající se macropethallou ( kvete na jaře )
něco ála : www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=259

nebo nějakou fialovou x modrou či vyblajchovanou fuchsijovou barvou velkokvětého. Asi záleží na tom, co budeš mít vedle, k jaké růži nakonec dospěješ..

Physostegia Virgin. sice mám, ale nemám ji ráda :blush: .
Lys.cl. má Dresla, mně se líbí, ale nikdy jsem si ji nekoupila.
( netuším, jak moc je rozrůstavá )
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 10. led 2012 22:32 #275614

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Mně se tangutica líbí bílá Anita,ale znám ji jen z obrázků.Dokonce si pro ni dělám místo...
Lys.clethroides (myslím si dobře,že je to ta bílá,jo?)jsem letos nakoupila opět v Baumaxu ve výprodeji ,nebyla jsem si jistá,jak je odolná mrazu.Taky jsem zvědavá,jak se bude rozrůstat,dala jsem ji pod magnólii ,čekám koberec:) ,pak dám vědět.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 10. led 2012 22:39 #275615

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Physostegii - řetězovku mám, je dost k neuhlídání, mám ji ve "skalce", podplazí klidně půlmetrový šutr a vyleze někde úplně jinde, dokonce jsem se snažila ji cíleně ze skalky vyhubit a po dvou letech byla řídce v daleko větším okruhu - z každého kousku kořene nová rostlina. Jinak by se mi líbila, ale asi by chtěla vlhčí místo a nejlépe zapustit ji do země s nádobou, aby zůstala v trsu.
Vrbinu sehnutou Lysimachia cletroides - nemám, líbí se mi, ale nedej Bóže, aby to byla podobná Adéla, jako její sestra Lysimachia punctata - "vrbina tečkovaná"...ta je taky téměř nesmrtelná...

C.tangutica, když se uchytí a rozroste, utvoří nevzhledný chuchvalec roští, ten bych do kourunky taky nedoporučila. Spíš bych tam viděla nějaký jemný, který se naopak brzy na jaře stříhá, ale má dlouhé přírůstky, abys jej každoročně do korunky navedla. Nadchl mě můj loňský nový Dutch Sky, kvetl snad celé léto, jsem na něj zvědavá letos, ten by se mi do stromku líbil.
www.lovelyroses.eu/index.php?option=com_...tart=1210&Itemid=112
lh3.googleusercontent.com/-E0mJTn6ZYnY/T...DervenecDSCF0153.JPG
Poslední úprava: 10. led 2012 22:48 od danah.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 11. led 2012 07:05 #275617

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,máš nádherný dodecatheon meadia,ta barva je moc hezká.Loni jsem si ho koupila,ale vůbec nerostl až zmizel.Je náročný na půdu nebo nebo umístění?Sazenice přišla jako jediná vysypaná z květináče,nebo by to mohlo být tím?Lamium Silver Beacon je také moc hezký,ale v nabídkách jsem ho neviděla.

Danah,phytostegie mám a nedám na ně dopustit.Jednak se mi líbí lila květy,ale především pozdní kvetení,kdy už mnoho trvalek co by se mi líbily nekvete.Pěkně se zvětšují trsy,které občas rozdělím,ale není invazívní jak píšeš,možná máš lehčí půdu než já.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 11. led 2012 07:14 #275618

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Mám oboje, ale krátkou dobu, takže s rozrůstavostí a u mě zatím nevím. Lys. cletr. by teoreticky mohla chtít zimní ochranu, ale stála mě 10.- tak jsem se na chránění vybodla a snad už jí letos potřebovat nebude. Každopádně, je děsně krásná, připomíná mi ploštičníky, ale navíc se barví na podzim do červena.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 11. led 2012 11:12 #275625

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Evka napsal:
Danah,phytostegie mám a nedám na ně dopustit.Jednak se mi líbí lila květy,ale především pozdní kvetení,kdy už mnoho trvalek co by se mi líbily nekvete.Pěkně se zvětšují trsy,které občas rozdělím,ale není invazívní jak píšeš,možná máš lehčí půdu než já.
Evko, a kterou asi tak z těchto www.zahradnictvikrulichovi.cz/vyhledavan...Bzovka%C2%A8&x=0&y=0 máš? Mi se taky moc líbí a napadá mě ještě Veronica virg. - jsou si podobné. Alespoň podle fotek. Já mám jen tu Veronicu virg. modrou a když začnou povlávat ty modravý klásky, tak je to moc hezký. Jen kvetou krátce.
Poslední úprava: 11. led 2012 11:26 od amazonka01.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 11. led 2012 11:43 #275627

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Asi mám nějakou nešlechtěnou Physostegii (kdysi koupenou u babky na trhu), protože u mě se fakt chová jako plevelivka a ukázněně v trsu se nedrží ani náhodou.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 11. led 2012 13:56 #275632

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Miško před léty jsem si ji koupila jako phytostegia virginiana Vivid.Je lila růžová,kvete docela dlouho a jak jsem psala pozdě v sezóně.

Danah,zrovna jsem narazila na článek,kde píšou,že ve vlhkých a bohatých půdách se může stát phytostegia agresívním kolonizátorem,na odkazu úplně dole-varování.Ale u mně se chová opravdu slušně!:lol:
www.floridata.com/ref/p/phys_vir.cfm
Poslední úprava: 11. led 2012 14:42 od Evka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, mišpule

Re: Trvalky II 11. led 2012 19:38 #275654

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
amazonka01 napsal:
Mám oboje, ale krátkou dobu, takže s rozrůstavostí a u mě zatím nevím. Lys. cletr. by teoreticky mohla chtít zimní ochranu, ale stála mě 10.- tak jsem se na chránění vybodla a snad už jí letos potřebovat nebude. Každopádně, je děsně krásná, připomíná mi ploštičníky, ale navíc se barví na podzim do červena.
Jojo,ploštičníky...dlouho jsem sháněla Cimicifuga simplex(už je to pár let),lítala jsem po Plzni jak pošuk.Leckde na mně koukali,co to po nich vlastně chci :unsure: .No,nesehnala jsem,občas se poptám,když mám cestu do zahradnictví,ale zatím nic.
Bílé kytky mám ráda a vůbec světlé barvy,proto se tu pídím,po vašich zkušenostech.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 28. led 2012 01:14 #276083

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad Cimicifugy - ( actaea ) - nějaké mám, mám je moc ráda.
Z jedné jsem nešťastná - Actaea simplex White Pearl - mám ji už asi 6 let, nikdy u mne nestihne vykvést, je na moje končiny příliš pozdní. Těsně před rozvitím květy pravidelně omrznou.

chtěla jsem dát odkaz k pokochání - nová série delphinií Highlander. Tak z těch jsem se teda osypala. Jsou dwarfí, pocházejí ze Skotska, šlechtitel Tony Coakley.
www.darwinperennials.com/plant_info.aspx?phid=022105786022391

Tady je článek, jak je šlechtil
www.heraldscotland.com/sport/spl/aberdee...hinium-daze-1.342016
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lenas, evai, jana H, mišpule, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa