Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 10. lis 2011 12:16 #272073

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Prosba 1. : Jak je to s květy hortenzií, takhle na konci podzimku, konkrétně macrophyl, mám ty škaredé hlavy ostříhat. Říkala jsem si, že se tam jinak asi nezačnou tvořit nové základy květů na příští jaro.. mýlím se? Děkuji.

Ty jo ,to by snad ani šlechtitelům neprošlo, něco tak odporujícího přírodě. Představte si rostlinu, která potřebuje tuhle službu každý podzim, jinak nebude kvést v divoké přírodě... Představuji si, že se vyvine paralelně nějaký druh býložravce, který se živí speciálně uschlými květy hortenzií. Něco jako panda a bambus :D Joj!
Poslední úprava: 10. lis 2011 13:41 od amazonka01.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Emilka, mrk, mišpule

Re: Hortenzie 23. lis 2011 10:50 #273021

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Dle dlouhodobé předpovědi má být minimálně do konce roku poměrně teplo, max. noční teploty do -4°C, tak zatím stále nebalím - co vy??

A tady má zahradník pokračování zahradniknacestach.blog.cz/1111/optimisticke-hortenzie
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Kaja

Re: Hortenzie 23. lis 2011 13:14 #273035

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Jestli můžu já:-) 720m.n.m. sněhu hodně. Hortenzky nezakrývám ničím, zimu vždy přežijí OK a to i pupeny nad hranicí sněhu. Zrada přide v době rašení, většinou mi je sežehnou zmrzlí a nebo třeba jediné chladné ráno v červnu a je po parádě. Takže by se asi měly zakrýt hlavně v době přízemních mrazíků, ale já jsem na to líná a mám jich moc, paniculaty a aborecensky jsou i omrzlé Ok.

Ještě dodatek suché květy se mi nelíbí stříhám je na podzim dost brzo. Panikulaty a aborescensky stříhám na asi 10-30 cm aby mi je nevylámal sníh, nerada cokoliv svazuju.
Poslední úprava: 23. lis 2011 16:24 od jaja99.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 23. lis 2011 14:23 #273045

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jestli můžu já :up při zimním objíždění lyžařských alpských středisek jsem si všimla, že přech domy místních jsou také hortenzie, suché květy dokazují, že kvetou a jediné co pro to v zimě dělají je to, že je lehce svážou do otýpky a zakryjí chvojím. Už to tu také padlo v začátcích této diskuze, že největším nepřítelem jsou jarní mrazíky, takže zimní ochranu nijak neprožívám a na jaře zkusím bílou netkanou textilku. Ale protože tady přispěvovatelky píší, že kolikrát ostřihají a kvetou, tak to bude asi záhada českých zahrad.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 23. lis 2011 15:04 #273048

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Jestli můžu já :lol: , udělám to jako Miška, jen jim teď přidávám rašelinu - takový kopeček, jako na růžičky, ale jen macrophyllám, na ostatní nevyjde a je jim to jedno.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 23. lis 2011 15:11 #273050

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Díky všem za reakce, ale u nás 420 m.n.m., se mi obalení textilkou vyplácí - většinou, jak už jsem psala někde výš, až v prosinci, letos to vidím spíš na leden a opravdu, nejvíc jim stejně dají zabrat až jarní přízemní mrazíky, kdy už jsou odkryté :angry:
Vše se týká macrophyll - o ostatní h. si starost nedělám.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Hortenzie 23. lis 2011 17:54 #273082

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Dano, mám to stejně, macrophylly v naší mrazové kotlině v pohodě přežijí zimu pod chvojím a pak omrznou v květnu :down mám jedinnou, ještě nekvetla, to neuhlídám... to člověk musí na noc přikrýt, ráno odkrýt... jeden den zapomenu a je to v háji.
Najela jsem na panicullaty a spokojenost. a letos nově i odolné Endless Sommer, jsem zvědavá, hodně si od těch ES slibuji.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 25. lis 2011 23:37 #273332

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Danah, ještě je čas, navíc, koukala jsem, že moje zbývající macr. začínají znovu pučet :down .

Rozhodla jsem se pro letošek zasypat dubolístky listím, třeba předejdu tomu svlékání kůry. Listí mám připravené vedle keříků, zasypu až budou hlásit mráz i přes den.
Poslední úprava: 25. lis 2011 23:38 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: danah

Re: Hortenzie 26. lis 2011 00:33 #273334

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Ja jsem uz zasypala macrophylly dubovym listim a vetvema..a ted toho moc lituju, ale preci to nebudu znovu pytlovat, ze.Sousedi me maji jak na dlani:S :S :S
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 04. pro 2011 09:00 #273914

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Potřebovala bych poradit,jak už jsem někde psala toužím po růžové hortenzii,ale nevím jak nato.Půda do které ji mám vysazenou,jakož i na celé zahradě,je kyselá.Je mi jasné,že bych měla zvýšit ph půdy,ale na mnoha místech je napsáno,že hortenzie nesnáší vápno.Znáte jiný způsob zvýšení ph nežli vápnem?Někde byla uvedena jedlá soda,ale nic konkrétního,děkuji.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa