Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 04. pro 2011 12:16 #273945

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Maggi, ta modrá je absolutně nevhodná kamkoliv do přírody je strašně jedovatá a zářivá, letos jsem si snad i oddychla, že zmrzly a nekvetly
Nejsem proti modré hortenzii tak zaujatá, nejhezčí je ale asi takový ten kompromis, přechod z modré do růžové. Ta se mi líbí nejvíce.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 06. pro 2011 23:52 #274294

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ještě bych zmínila jeden problém s H. macrophylla ( + serrata ), kt. by se mohl ( Evko ) objevit při případném zvyšování Ph. Poměrně snadno se u nich objeví chloróza, u mne se to stává při zalévání vodou ( silně vápennatá ) z vodovodního řádu. Chloróza se pak odstraňuje špatně ( hůř ).

Jen dodatek - H. paniculata ( latnatá ) = Alenina snáší půdu vápennou, chlorózou netrpívá.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Hortenzie 07. pro 2011 06:04 #274296

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
No ale nijaký zásadní vliv na kvetení ta chloróza nemá,ne? Je to vlastně jen problém listů a to žilkování je jeho ukazatel. My máme studniční - tedy tvrdou a hodně vápenitou, ale kyselomilný keře zalévám deštovkou a stejně sem tam ji mám.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 07. pro 2011 06:22 #274299

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Miško, chloroza je jen první ukazatel toho, že rostlině něco chybí. Pokud nezareaguješ (a jak psala Květa, náprava trvá dlouho a jde špatně), tak rostlina uhyne. Nejde tedy o "kosmetickou" vadu, ale o příznak "nemoci".
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 07. pro 2011 07:04 #274305

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Amazonko, já si to spletla s žilkováním a to je tuším nedostatek hořčíku,ne? Tak se omlouvám. Ale radši si to ještě na zahradě ohlídám, abych neměla škody.:huh:
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 07. pro 2011 07:08 #274306

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Miška napsal:
Amazonko, já si to spletla s žilkováním a to je tuším nedostatek hořčíku,ne? Tak se omlouvám. Ale radši si to ještě na zahradě ohlídám, abych neměla škody.:huh:

I tak, pokud bude mít rostlina nedostatek čehokoliv, tak prostě nebude prosperovat (i kvést).
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 12. pro 2011 11:53 #274573

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
www.plantica.cz/eshop/vyhledavani.html?q...&x=9&y=5&undefined=1

Tady se můžete podívat na hortenzie forever-ever kvetoucí na starém i novém dřevě,endless summer kvetoucí na novém dřevě a avantgarde s obřími květy,ale ceny bohužel "lidové".
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Hortenzie 15. pro 2011 23:42 #274759

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evko, pokoukáníčko hezké.
Což o to, sdělují, že hortenzie jsou v origoš květníkách, licensované rostliny.
A dodávané od srpna.

H.m.Endless Summer mám jak Original, tak Blushing Bride. ( Twist and Shout ne ).
- mívají ji v Baumaxech, cena +/- 800. Jenže, :silly: navezou je někdy na jaře, nakvetlé. Někdy od léta jsou za 50 %, více k podzimu i za 30 % původní ceny. :silly:
... a stejně mi nekvetou. Zkusím je př. rok více pohnojit ( věnovat se jim ), jinak to stojí za starou bačkoru.
Na chlorozu jsou háklich stejně jako ostatní macrophylly.

Hovarie mívají v Hornbachu, za podobné ceny jako na odkaze, občas později za 50 %. Do Hornb. se ale moc často nedostanu.

H.paniculata - za podobné ( i vyšší ) ceny bývají v Bau., ( opět možnost slev ). Kdysi dovezli ( myslím že Kyushu ) na jaře za 800,-. Slevňovali a slevňovali, nakonec jsem keřík v listopadu kupovala za 70,- Kč. :lol:
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 16. pro 2011 12:29 #274776

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
mne ES Blushing Bride kvitla, ale dvoma kvietkami. nejaka ruzova noname zo smetiska mala kopec kvetov, takze ja uz ES moc neverim. ibaze by ta zo smetiska bola Original, ale to pochybujem :) inak, ked som bola na jesen v jednom miestnom zahradnictve, vsetko uz bolo upratane, uz predavali v podstate len chryzantemy. ale za rohom mali schovane nejake hortenzie (dva druhy, oba macrophylly). som sa pytala, co su zac, kultivary si napamatam, ale hned mi vysvetloval, ze jeden druh prezije zimu a bude aj pekne kvitnut, druhy musim strcit dnu. na jar, ked zas otvoria sa pojdem este raz vyzvediet, co su tie kvitnuce zac.

kveta, cim planujes hnojit hortenzie?
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 16. pro 2011 13:02 #274778

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Mrk, když si vzpomenu a hnojím borůvky a rododendrony - tj. několikrát za sezónu - Krist. na rododendrony. Na jaře jsem ke všem kyselomilným pohodila trochu rohosky a tu rozhrábla spolu s nakopčenou rašelinou. Letos to byla ale stejně s kvetením bída, zvlášť macrophyll ale i H.petiolaris - zmrzly květní pupeny v květnu.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mrk
Moderátoři: Eva L., Květa