Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 04. pro 2011 09:50 #273917

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Evko, ona modrá barva bohužel nezáleží jen na kyselosti půdy, důležité je spojení kyselejší půdy a koncentrace hliníkových iontů v ní. Nejsem si jistá, že by zalkalizování půdy stačilo, možná, kdyby bylo silné, jenže to to fakt hortenzie moc nemusí.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Hortenzie 04. pro 2011 09:51 #273918

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Evko, všechny hortenzie potřebují kyselou půdu. Předpokládám, že píšeš o Macrophyla hydrangea. Pokud máš modrou, časem by Ti měla sama zrůžovět, pokud k ní nebudeš přidávat speciální hnojivo na modré Macrophyly. Základní barva je růžová.. Pokud bude stále modrá, dost dobře netuším, zda se z ní dá udělat růžová. Při současné nabídce je lepší růžovou koupit. Pokud se snažíš o zrůžovění bílé hortenzie, je to marné, ta zůstane vždy bílá.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 04. pro 2011 09:51 #273919

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Já pokud ví, tak hortenzie chtějí kyselou půdu, dokonce se doporučuje při výsadbě pod ní dát rašelinu. Já mám jen jednu latnatou, tu co přechází z bílé postupně s dobou kvetení na růžovou a té se v mojí kyselé půdě s přídavkem rašeliny daří dobře. Vápno to je dobré tak ke clematisům. Když tak se ráda poučím z jiných zkušeností.:ohmy:
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 04. pro 2011 09:54 #273920

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
maggi napsal:
Pokud máš modrou, časem by Ti měla sama zrůžovět, pokud k ní nebudeš přidávat speciální hnojivo na modré Macrophyly. Základní barva je růžová.. Pokud bude stále modrá, dost dobře netuším, zda se z ní dá udělat růžová.

Maggi, záleží na půdě (viz výše), ne všude modré hortenzie zrůžoví :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 04. pro 2011 10:01 #273921

• maggi
  • Platinum Boarder
Jsem přesvědčena, že Hydrangea potřebuje kyselou půdu. To je ostatně základní věc, kterou všude píší. Jinak je to se domnívám u Macrophyl, tam dělám experiment a nově koupené jsem zasadila do blízké vzdálenosti s růžemi, protože se mi líbí tato kombinace a ze svých zkušeností vím, že Macrophyly vydrží mnohem více vápnité půdy . Zrovna tak Macrophyla petiolaris. Tu mám hned vedle růže, kterou hnojím hnojivem na růže a obě jsou pěkné. Zní to divně, podle rad odborníků se toto spojení prakticky vylučuje, tak uvidím. Samozřejmě experiment dělám s růží, která snese polostín (Mozart).
Poslední úprava: 04. pro 2011 10:09 od maggi.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

Re: Hortenzie 04. pro 2011 10:07 #273922

• maggi
  • Platinum Boarder
Ano Amazonko, tak jsem to myslela. Složení půdy je zásadní pro barvu, ale jak píšeš, riskovat přidávání většího množství vápna bych nedoporučovala a pokud je u modré v zemi dostatek volných iontů hliníku, zůstane prostě modrá.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 04. pro 2011 10:45 #273929

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Nikdy jsem pod jedinou z mých hortenzií nedávala rašelinu a přesto i H. Bouqetete rose zmodrala u mě v plném květudo 14 dní od zasazení ze sytě růžové do jedovatě modrotyrkysové. Převezla jsem si asi 30 let starou H.serrata Blue Bird, která do té doby celé roky kvetla bíle až bílorůžově ke mě a hned první kvetení bylo opět v jedovaté modré. Zřejmě máme v půdě hodně hliníku. Ta barva květů je šílená a do přírody se skoro nehodící, ale nic s tím nenadělám, že?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: maggi, Evka

Re: Hortenzie 04. pro 2011 11:09 #273933

• maggi
  • Platinum Boarder
Jajo99, co by jiní za to dali? :laugh: :laugh:
A jak s růžemi? Vápníš, nebo je PH příhodné a je to jen tím hliníkem?
Poslední úprava: 04. pro 2011 11:10 od maggi.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 04. pro 2011 11:27 #273938

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Moc vám všem děkuji,takže to asi bude větší problém.
Hortenzii jsem koupila jako bezejmennou jednostonkovou v Obi s obřím nádherně čistě růžovým květem,jen protu barvu jsem ji koupila.Je to zřejmě macrophylla.Modrou mám moc ráda,ale u zvonků,nepet šalvějí nebo levandulí.Hortenzie se mi nejvíc líbí růžová macrophylla.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 04. pro 2011 11:29 #273939

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Je tu kyselo všeobecně jsme návětrná strana O.h. směrem od Chvaletic takže i zasiření tu bude. Zatím vápním jen clematisy a levandule a pod. S růžemi sotva začínám , zatím si nestěžovaly. Každopádně po Dany vzoru mixuju skořápky na prach a sypu po záhonech, stejně tak popel z kachláků (topím výhradně dřevem). Uvidím jak se jim příští rok povede. Zem mám v různých místech zahrada různou ale většinou hlinito písčitou propustnou, mulčuju hodně travou (po vzoru JaninkyH mám namulcováno na kartonech). Teprve se uvidí.

Maggi, ta modrá je absolutně nevhodná kamkoliv do přírody je strašně jedovatá a zářivá, letos jsem si snad i oddychla, že zmrzly a nekvetly :whistle:
Poslední úprava: 04. pro 2011 11:31 od jaja99.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: maggi, Eva.Trifon, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa