Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 16. pro 2011 14:24 #274784

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mrku, úplně stejně jako Danah - Krist. na ronďáky.
Rohozku ne, ale na jaře dostávají splachem zřejmě částečně dávku Cereritu Hobby. Pak Kristalon ( letos jsem dávala jednou, nestačil ), zintenzivním. Možná použiju později hnojivo přímo na list.

ES - nemám to moc ověřené, páč mi vždy květní pupeny macrophyll omrznou. Ale prý by to mělo u nich fungovat tímto způsobem. Květy zakládané v předchozím roce ( jako u ostatních macrophyll ) vykvétají časněji. Pokud omrznou, je ES schopná vytvořit květní pupeny i na novém ( jednoletém ) výhonu, kvete pak později ( srpen ). A TŘEBA již násada není tak bohatá, páč rostlina namrznutím je přece jen oslabená, třeba pomůže intenzivnější hnojení. Ale to vše je spekulace, uvidíme.
Jen si pořád říkám, proč Bl.Bride vůbec mám,:down , když stejnou barvu má bezproblémová H.arborescens Annabelle a navíc se mi i víc líbí listem. Ani nevím, jestli se u ES listy s podzimem barví, vůbec si to neuvědomuji.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 16. pro 2011 14:44 #274786

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
mne Bl. bride najprv zflakatila kvety, potom zruzovely, pamatas? to je u mna rozdiel s annabelle. a listy sa mi farbili, ale ja ich mam dost na slnku.
ja tiez hnojim tym na rododendrony. tak snad tento rok bude lepsi pre hortenzie.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 16. pro 2011 14:51 #274787

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jj, pamatuju :lol: ,
zbarvily listy - intenzivně ?

snad by mohlo být konečně lépe.. se říká, 3 x a dost... ( to už by bylo splněno, aspoň u mne :dry: )
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 16. pro 2011 15:46 #274789

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
zajímavý dokument
www.zahrady-fortom.cz/publikace/Hortenzie.doc
v níže uvedeném odkazu se údaje barva květů a ph liší
www.homeandgardenideas.com/gardening/flo...geas/care-hydrangeas
na níže uvedeném odkazu je návod jak docílit modrých nebo růžových květů,v americe mají přímo hotové směsi pro modré a růžové,u nás jsem prozatím viděla jen pro modré
endlesssummerblooms.com/en/consumer/plan...nal/care/changecolor
hydrangea Endless Summer
www.garten.cz/a/cz/2926-hydrangea-macrop...ortenzie-velkolista/
hydrangea Forever and Ever
www.garten.cz/a/cz/6046-hydrangea-macrop...ver-r-red-hortenzie/
Poslední úprava: 17. pro 2011 11:03 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 16. pro 2011 21:26 #274800

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Vy mne tedy s těmi Endles Summer hortenziemi strašíte :S vkládaám do nich velké naděje. Ještě mi nikdy žádná macr. u nás nevykvetla, vždy v květnu namrzne.
Na stránkách ES radí na jaře je ostřihat rovnou až k zemi. Nové výhony by tedy měly nasadit později a rostlina nebude vysílená namrznutím. Doufám...
www.endlesssummerblooms.com/en/consumer/gardening-how-to-videos
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Re: Hortenzie 17. pro 2011 08:59 #274809

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
No, já mám ES jako 15ti cm řízkovanec a bude zimovat ve sklepě, tak uvidíme. Jinak Y&M jde letos taky nekompromisně domů, teď tedy sice ještě mrzne, ale myslím, že tohle jim fakt nevadí, že jsou horší ty -20 a nebo jarní mrazy po té, co se pupeny probudily.

Macrophylám a serratám dávám letos poslední šanci, pokud nepokvetou, mají smůlu a jdou do kontejnerů a budou holt zimovány.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Hortenzie 17. pro 2011 10:36 #274811

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Amazonko,už jsi ji (you and me) někdy nechala přes zimu venku nebo ji máš letošní?
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 17. pro 2011 10:48 #274812

• amazonka01
  • Administrator
Mám jí už třetí rok. První zmrzla úplně a kvetla na nových výhonech (což by teoreticky neměla, ale... ;)). Loni dtto, akorát tedy ty nové výhony zmrzly v květnu taky, takže nebylo nic, a málem to nepřežila. A navíc je pořád asi 20ti cm. Takže jde domů, a uvidíme.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 17. pro 2011 12:06 #274813

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Amazonko, na zimování je vyrýváš, nebo je máš od začátku v nádobě ? A pokud vyrýváš, jak jsou velké kořenové baly ? Taky o tom uvažuju, že je (Y a M) šoupnu na zimu do skleníku. Jen mám obavu, že nebudu mít tak velký květináč.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 17. pro 2011 12:16 #274814

• amazonka01
  • Administrator
Evi, zakontejnerovala jsem jí už v tom květnu, páč vypadala, že je po ní. A vzhledem k tomu, že nerostla ani minulý rok, tak byla mrňavá tak všeobecně (nad i pod zemí tak 15-20cm oboje celkem košaté), mám jí asi v 7l květináči.
Pokud budu stěhovat ty velké, tak to bude horší, ale zase ne tak strašné, páč jsou chudinky přesouvané, takže si udržují kompaktní bal.

A budou v kontících trvale, na jaře je zapustím do země (po zmrzlých ;)), páč bych je neuzalejvala, ale prostě stěhovací.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa