Jana V. napsal:
Takže kdybyste měl někdo zkušenosti s nízkým lemem do cca 40x20cm z něčeho stálezeleného ( nejlépe i s fotem), budu ráda za tipy.
Po buxusu napadením box blight se buxus nemá sázet několik let, takže chtě nechtě budu muset vymyslet jinou alternativu.
Zvažuju tis, ale nejsem si jistá, že půjde udržet takhle nízký. Napadá mě i lonicera nitida, ale jednak mi v tu krutou zimu vymrzl k zemi ( pak sice obrazil od kořenů) a jednak z něj máma "trénuje" kouli a je to hezký jen pár týdnů a pak to vystřelí dlouhé větvičky. Muselo by se to stříhat dost často.
Levandule na to místo není moc vhodná, je to hodně ve stínu a je tam i relativně vlhko, trávník je tam samý mech. Navíc mi k denivkám nějak moc nepasuje a taky není moc ukázněná

.
Pak mě napadá ještě euonymus fortunei, ale je to taky takové málo uspořádané.
Na těch stránkách RHS doporuřují ilex crenata, ale nejlevnější jsem našla za cca 140,-/kus

.
Zkušenost s euonymus fortunei (u nás bíle panašovaný z řízku, pravděpodobně klasický 'Emeralds Gaiety') je tvarovatelný velmi dobře a jelikož neroste nijak závratnou rychlostí, tak nebude dělat tak rychle šlahouny jako lonicera nitida nebo pileata. Máme tady jeden přes 30 let starý a čas od času ho vezmu dost z gruntu, krásně zahušťuje. -34C v pohodě bez ochrany, na vichru, jen byl opravdu pekelně zrůžovělý

Nevýhody - pomalý rozjezd a panašování je dost divoké, ve vysokém věku hluboké klackovité kořeny pokud se ho rozhodneš vymýtit (ale nevšimla jsem si, že by konkuroval jiným rostlinám, kořeny nedělají neprostupnou změť). Výhody - kdykoliv lze jakkoliv orubat, obrazí i pařez, snese i horší půdu nezávisle na pH, jen potřebuje vláhu.
Z celozelených kultivar "vegetus", ale ten je o fous bujnější, mám od loňska a navedený na plot, tak nemohu zatím posoudit, spíš by to šlo. Pro mne roste pekelně pomalu, ale to bude ten rozjezd.
Tady je slušný popis:
www.zahrady-rostliny.cz/inshop//scripts/...itemId=1212&level=28
Po prvním mrazíku byl zbarvený do bordó šmrncnuté zeleným přelivem (tady -12C), uvidíme, až uhodí silnější mrazy.
Dál zastínění snese chamaecyparis (tvarem třeba zakrslík od lawsoniana, tam jde najít dobře i téměř jakýkoliv odstín od modra do žluta) nebo zakrslý jedlovec - tsuga, ale u toho to bude na dlouhé lokty s namnožením, jinak to bude pekelná cena:
dendro.mojzisek.cz/druh.php?id=557 (i s fotkou) - případně i jiný cv., už se jich prodává malých dost, ale jsou drahé. Pěkný (prodejní) CZ přehled s popisem třeba tu:
www.konifery-miniatury.cz/index.php?mode=sec&sec=8388614
Mohou být kyselomilné?
Tam je spousta možností:
Mě by se líbily tvarem, velikostí klasické brusinky, ale budeš řešit kyselou půdu - což ovšem není nemožné a denivky kyselo mohou (třeba orlíčky taky, ale neroznám z fotky další sousedy). Ve stínu jen méně pokvetou/moc nezaplodí a možná budou vytahlejší.
Nebo vysloveně na jaro modrofialová nádhera - nechat narůst lem z rhododendron impeditum. Šířku si i v jejich vyšším věku ob rok zastřihneš, do výšky nepřeroste...
případně u Žižky mají blíže nespecifikované "Rhododendron v odrůdách, drobnolisté a stálezelené, "v 12" á 35,- možná by přesně doporučili?
Ledum, andromeda... vše malé, stálezelené, odolné.
Pierisy se prý pod sněhem rozlamují, zas se snadno a dobře stříhají (osobní zkušenost - v červnu/červenci jsem hrubě ošmikala jednoho vytahleho chudinku z výprodeje, krásně zakošatil a stihnul 2x přírůstek). Chybí mi ale krutozima na posouzení, tak dlouho je nemám a 13/14 počítat nejde. Jejich barevná proměnlivost je ale dost lákavá, 2x ročně červený přírůstek, předtím květ... mimochodem, ty "pokusné odstřižky" mi 7/10 zakořenily napíchané do vlhka pod jedlovec a zakryté PETkou, na Vánoce dostaly místo lahve peřinku z borového jehličí a chvoje, tak uvidíme, jak pomrznou.
Pokud by se Ti vřesovištní zalíbily, určitě by se šlo s potřebným množstvím obrátit na velkoobchod p. Holuba, množí a dodává všudemožně do zahradnictví, i do prodejny v Průhonické dendrologii.
www.janholub.cz/?cz-aktualni-nabidka,19
- podle toho je pro 2015 Rh. impeditum (nabízí 5 různých fial. kultivarů) multiplato (=24ks) v P9 po 24,-Kč + DPH. Safra, to by byl lem...
To je ale elaborát, snad to bude k něčemu :-D
Ať vybereš cokoliv, ať to roste...
EDIT: Ad Ilex - je celkem nový cv. z "modrých" cesmín (nejlépe mrazuvzdorné, u mne Blue Princ i Princess -34 bez ochrany v zimním stínu, vlhké půdě), "Little Rascal", je to zakrslík, pohledej. Cesmíny se celkem dobře množí z řízku, jen déle trvá zakořenění.
www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=1556