Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Slimáci

Re: Slimáci 22. dub 2011 14:49 #250629

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Dany, já u toho čtení jedla :sick: ještě, že jsem slimáky nechala nakonec.......:whistle:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Slimáci 23. dub 2011 06:45 #250710

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Vlaďka napsal:
Co pak Ti Kachni zase to nebohé psisko provedlo :laugh: ?

Obě nebohá psiska... Dám to do chlupáčů, ať je to druhově korektní ;)

Re: Slimáci 24. dub 2011 17:50 #250839

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Letošní rekordman před dekapitací. Bez problému překonal španělské přistěhovalce :ohmy:
zahrada196.jpg

Re: Slimáci 25. čec 2011 07:27 #264120

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Vzhledem k tomu, že už delší dobu chovám silné pochybnosti o účinnosti Ferramolu, udělala jsme včera dopoledne pokus. Do zavařovací sklenice jsem uvěznila jednoho plzáka španělského, jednoho slimáčka (síťkovaného? - prostě tu mrňavou světlebéžovohnědošedou pažravou mrchu) a jednu plamatku spolu s asi 20 granulemi výše zmíněného zaručeně účinného ekobio prostředku na hubení slimáků. K tomu jsme jim tam hodila jeden lístek nějakého slézu. Slimáček se okamžitě začal jedné granuli věnovat a z poloviny ji sežral. Plzák ani plamatka jim vůbec nevěnovali pozornost. Pak trochu ohryzali ten slézový lístek. Dneska jsem na ně koukala, granule Ferramolu jsou stále celé, jen trochu rozmáčené, a všichni slizouni stále vesele krouží kolem po stěnách sklenice, aniž by granulím věnovali pozornost nebo na nich byly patrné nějaké známky nevolnosti či dokonce hynutí.

Re: Slimáci 25. čec 2011 08:06 #264122

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Gabreto :laugh: :evil:

Drobet drahé placebo ;)

Re: Slimáci 25. čec 2011 08:13 #264123

• Gabreta
  • Platinum Boarder
Přesně tak.

Re: Slimáci 25. čec 2011 09:36 #264131

• Rhea
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 834
Gabreto :woohoo: :woohoo: :woohoo: , ráno jsem jim nasypala krabičku Feramolu za stovku, páč se množí jak zběsilí :evil:
Prosím, dej zítra další info, zda F. nakonec zblajzli :angry:

Re: Slimáci 25. čec 2011 10:45 #264134

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Ale mně ty granule F. mizí, někdo je žrát musí....
Poslední úprava: 25. čec 2011 10:46 od JitkaU2.

Re: Slimáci 25. čec 2011 10:50 #264136

• Gabreta
  • Platinum Boarder
Byla jsem se na ně před chvílí podívat. Lístky slézu jsou ožrané, Ferramol, zdá se, trochu ubyl, ale je dost rozmáčený, tak se to nedá přesně poznat, ten malý slimáček vypadá nějaký apatický (víc jak 24 hodin poté, co začal žrát granuli). Další dva přestali lézt a zatáhli se.

Podle toho, co už dlouho pozoruju, zeleninu ani kytky ten Ferramol fakt neochrání. Zřejmě to nějaké slimáky trochu zredukuje, ale očividně dávají přednost přirozené stravě před těmihle granulemi. Na záhonech jsem pozorovala, jak většina jich přejde Ferramol bez povšimnutí a vrhají se rovnou na zeleninu, jen tu a tam někde nějaký ochutnává granuli. Vanish naproti tomu zabírá spolehlivě, bohužel je zřejmě dost škodlivý. Tam, kde je potřeba ochránit čerstvě vysazenou zeleninu nebo výsevy, holt nezbyde než okolí nějak pokud možno co nejbezpečněji posypat Vanishem nebo rostliny tam, kde je to možné, zakrýt petkami nebo sklenicemi. A sbírat a sbírat, řezat a řezat, topit v octě, pálit v ohni, pronásledovat na zemi, ve vodě i ve vzduchu :evil:
Permakulturisti a jiní ekobio prohlašují, že je dobré udržovat kolem třeba pruh nakrátko posečeného trávníku - přelezou ho v pohodě, nacházím je na krátce posečeném trávníku běžně. Je fakt, že doprostřed velké posečené plochy se asi nepustí, ale tak 5m od kraje je sbírám velmi hojně, hlavně za soumraku a po dešti. To by musel mít člověk latifundie jak americký farmář, aby si mohl dovolit mít kolem zahrady dostatečně široký sekaný pás trávníku. Lezou mi i po betonovém dvorku, ožerou kytky v květináčích a vylezou i na stůl, kde se bláhově snažím mít výsevy, aby je nesežrali - vylezou, sežerou. Lezou nám i po střeše kůlny (v asi 4-5m výšce) a po fasádě a oknech domu. Zrovna tak takové ty teorie, jak slimáci raději sežerou rostlinné zbytky ponechané v záhonech nebo kolem - mám zkušenost, že když mám na záhoně hromadu zbytků, v podstatě takový "zelený" kompost, protože do toho sázím tykve, zdržují se v něm a odtud se rozlézají do všech záhonů v okolí a žerou a žerou... Samozřejme ty tykve, které do téhle hromady vysazuju, musím okamžitě zakrýt sklenicí nebo velkou petkou a ještě okolo dát nějaké modré granulky, jinak je sežerou jako první. Zrovna tak bylinky, které je údajně odpuzují - sice je moc nežerou (s výjimkou máty, ta jim jede, stejně jako maří list - ten přímo milují :S ), ale zato se v nich radostně schovávají. Rostlinné zbytky, jako třeba zrovna ty otrhané listy salátu, taky nechávám na záhoně, ale opět neplatí, že se raději pustí do nich a nechají ten čerstvý - pod listy se schovávají a salát sežerou. Tyhle teorie jakžtakž platí možná tehdy, když je jich málo. Ale v případě, když je jich kalamitně moc, jako v loňském deštivém roce, prostě sežerou všechno. Je pravda, že nejvíce je lákají čerstvě vysazené oslabené rostlinky. Ale když prší, vrhají se i na ty narostlé. A tak se nechá pokračovat donekonečna. Prostě neustávat v boji :evil:

Re: Slimáci 25. čec 2011 10:54 #264137

• Gabreta
  • Platinum Boarder
JitkaU2 napsal:
Ale mně ty granule F. mizí, někdo je žrát musí....

Mně jich většina zůstává na záhonech a brzy zplesniví. Sežraná je jen malá část, zatímco na zelenině a kytkách visí zrzavé slizké bestie :evil: Pouze asi loni nebo předloni, když jsem je poprvé nasypala na zahradu, byly do druhého dne všechny pryč. Jestli to u nich nefunguje jako u potkanů - jeden to sežere, je mu blbě a ostatní si dají bacha :evil:
Moderátoři: Eva L., Květa