U nás též chumelí. Mateřídouškoval jsem v neděli...
Nevím proč, ale přežily všechny mateřídoušky, asi na 3-4 výjimky.
Je fakt, že jsou většinou jako lem záhonů, kt. tu mám vyvýšenější
a kolem dokola obryté, tj. je tam žlábek. Tož asi tak.
V sobotu jsem hnedle ráno čile nastoupil na akci zvanou "Stop lesknici panašované".
Když jsem ji před pár lety v mladické nerozvážnosti (chá) horlivě kupoval a paní
mi říkala - takovej plevel, neberte to!, tak jsem si myslel svoje a mazlil jsem si ji. No...
Už se začala tuze rozrůstat, loni zachvátila tavolu ´André´- jsem si myslel,
jak bude hezké, když bude rudá tavola vyčuhovat z panašované trávy, no nic.
Přes zimu pokročila k jedné kalině a zachvátila i bílou floxu, kterou nedám!
Takže jsem nachystal asi osm nádob a dva rýče a začal. Lesknice byla zamulčovaná
kačírkem - blbej nápad, kačírek už si sem nikdy dobrovolně nedám - takže
jsem vyryté trsy (to bylo na zlomení rejče) pěkně oklepával zespoda od zeminy,
shora od kačírku, to celé jsem se snažil nepromíchat, ale nepovedlo seto,
takže jsem si udělal minikátrovačku z plastové přepravky - bedýnky - a pěkně seto
přes ni překátrovalo - kačírek do jedné nádoby, sklíčka, kamení, bordýlek do druhé,
lesknice do třetí, obří. S nostalgií na duši jsem vyhodil kostřičku po tavole a kalinu
jsem zalil lignohumátem, aby to měla lehčí. Vykopal jsem mj. asi tříkilový okraj od okapu - co setu všechno
nenajde, že, takže ze mě budou mít ve sběrných surovinách radost. Zeminu jsem domíchal
s jetým substrátem z vyklepaných pokojovek (cose zrušil kompost, musím být alternativnější)
a trochou granul. hnoje a vrátil zpátky a zbytku lesknice jsem udělal kořenovou přepážku ze sololitu,
nic příhodněji tvarovatelného zrovna v garáži nebylo po ruce a makrolonu byl zase až moc velkej kus.
A na místo po lesknici přišly čajovky, neb je na nich mamina závislá - takže 3x Big Purple, 2x Oklahoma a 1x Papa Meilland,
protože vůně. Pak jsem tam dodal pár lilií Vermeer a Levi a Purple Eye a doufám, že to bude krásný.

I když už asi předem vím, že tam ty čajovky dlouho nevydrží a že ty lilie mě budou to... štvát. Pže budou
určitě uplně jiný anebo naprosto nevhodně zvolený, jenže už opravdu nemám kam.

Pak jsem si celkem oddechnul, neb semi tím pádem podařilo vykouzlit místo na všechny nakřečkované růže a lilie.
Teď bych potřeboval nějakej vhodnej zdroj kůry a taky přemýšlím, že bych nějakou část výsadby
zkušebně namulčoval keramzitem.
Už zbývá jenom zásilka od Kordese, kterej najednou (po xté urgenci) našel mou platbu a růže v úterý (včera) poslal.
To jsem zvědavej, v jakém budou stavu. Nebo radši ne. Kam je sadím - netuším.
Pak ještě možná denivky z KGardens, ale snad si i přeju, aby nepřišly. Už nemám plac a objednávku stejně stvořilo
mé druhé horší já v jakémsi ledno-únorovém záchvatu.

A už nechci vidět žádnej balík! S kytkama! Maximálně trošku Krulichovi a možná nějaká ta levandule od Basíka
na doplnění mezírek v lemech, že a pak... už teda vůbec nic.
Musím ještě honem navýšit mou výsevní výkonnost, nějakou tu gauru a hledík a kopr pro otakárky a fenykl a tak...