Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 22. říj 2014 18:26 #292562

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
:) no na úvodu máte nabídku od Dresly .já teda letos nic-- nemůžu - snad příští rok ..
Poslední úprava: 22. říj 2014 18:28 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 23. říj 2014 13:42 #292568

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
No jo, jsme se dočkali nabídky od Dresly.
Díky.
Mám snad 4 ukořistěné kousky - 3 ks jsem vyhandlovala s Dreslou za podobné . To je ještě lepší, než jsem si myslela.

Pelcovi mi taky poslali balík a přijde zítra. (spletla jsem si datum a dneska jsem vlítla na pošťačku, kde že to má?! :unsure: )

Ještě že jsem letos ukázněná a vzala jsem si všechno, co fákt potřebuju a hned můžu zasadit. Protože nejhorší je to: kam s nimi?.

A o víkendu má být zase hezky podzimně, tak to se bude pracovat! To se bude sázet!
Taky se tak těšíte? A večer sotva vlezu do vany.

Kájo, vždyť jsi dodělala ten nový záhon a mělas už doma cca 10 ks růží, tak jaképak nemůžu ;) ?
Poslední úprava: 23. říj 2014 21:59 od Miška.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 23. říj 2014 14:35 #292569

• Kaja
  • Platinum Boarder
no právě - na okraj toho záhonu jsem nasadila ty nižší z 11 kusů a čtyři vysoké přijdou jinam - ještě nějaké růže přijdou - a více místa nemám . taky už nemám sílu ;) a ještě příští rok - co jsem si objednala . :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Miška

Dělání, dělání II. 23. říj 2014 15:05 #292570

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Tak já jsem přišla za dreslou s křížkem po funuse, takže až a rok. Pelcovi zatím mlčí, dtto Tantau (agen). Kordes už přišel před 14 dny a už je zasazen. Záhony čekají. :)
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 23. říj 2014 18:17 #292573

• Kaja
  • Platinum Boarder
Věrko , zkus www.ruzovaskolka.cz/ Filipcovy . na požádání ti pošlou mail s nabídkou . možná tam najdeš co potřebuješ .
Poslední úprava: 24. říj 2014 18:48 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 23. říj 2014 19:58 #292574

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Já měla v plánu jen Aldena Biesena a William Christie. Už tak mám naobjednáno dost jinde, takže klidně počkám do příštího roku. :) Ale díky za odkaz, bude se hodit.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 26. říj 2014 21:16 #292598

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Všechny vás zdravím a přestože pravidelně čtu a obdivuju vaše růže,nikde jsem nenarazila na odpověď která mě zajímá a to.Kájo,ty máš hodně růží zasazených v trávníku-jak je a jestli vůbec je kopčíš?Jestli ano,to pak na jaře zase hlínu odebíráš,nebo jen okolo rozhrabeš?Proč se ptám-teď jsem přesazovala asi čtyřletou růži a zdála se mě dost utopená v zemi-krček asi deset cm pod.Nevím jestli to vadí nebo ne,protože já kopčím všechny růže,ze štěrku hlínu zjara odebírám,ale ze záhonů ne,tam jen rozhrabu,pak taky během roku mulčuju,tak vlastně pořád na půdu něco vrstvím,tak by mě zajímalo jestli mám jednou za čas okolo růží zeminu odebrat,aby nebyl krček moc hluboko.Díky za odpověď
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 27. říj 2014 08:55 #292600

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak angličanky jsou v těch kolečkách z hlíny .. vždycky trochu přihrábnu ke krčku a na jaře rozhrnu . loni jsem dávala końský hnůj / teda vnuk / - ke každé trochu a na to pak přihrnula hlínu . nějak to sedlo- nevím kam se to podělo. není to ani poznat .. jinak nemulčuji . na záhonech přihrábnu pokud to jde , ale celkem mi tu hlína chybí - nemám odkud vzít . loni bylo spoustu růží zabalených -tam jsem nějak nepřihrnovala. byly zabalené až k zemi . letos nevím co stvořím - nějak se mi do ničeho nechce :blush: . nemám ani poryto - jen ten záhon co jsem rozšiřovala . dnes ještě zasadím poslední růži - na místo kde byla magnolie . přidám koupené hlíny .. a možná přesadím jednu dřevitou pivoňku dokud je malá - druhý rok . . kdy vylezu ven nevím - u nás byl ráno bílý mráz .
pokud jde o ten krček -- myslím že víc než 5 cm pod úrovní není dobré. nemám s tím sice zkušenosti - tak hluboko žádnou nemám , ale co je psáno , to je dáno . ;)
Poslední úprava: 27. říj 2014 09:00 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ališi

Dělání, dělání II. 27. říj 2014 12:11 #292601

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Tak děkuju a nějak se s tím popasuju,taky jsem právě četla,že krček nemá být moc hluboko,sice nevím proč-jestli by míň kvetly nebo víc trpěly na choroby,tak uvidím na jaře.Moc se mě okolo nich lítat s kompostem nechce mám jich asi 150ks a je to hokna.Zakreju jen čajovky a dál podle času a sil.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Dělání, dělání II. 28. říj 2014 09:01 #292607

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ališi, taky jsem dřív sázela růže dost hluboko, ale zdá se, že to není úplně dobrý nápad. Aspoň u nás, kde nehrozí nějaké hrozné mrazy. Dřív jsem růže sázela tak, že místo očkování bylo cca 7-10 cm pod zemí. První rok to bylo O.K., ale druhým rokem růže vypadala jako nedochůdče, třetím rokem taky a pak se to zlepšilo. Musela jsem některé z nich stěhovat a zdá se, že původní podnož odumřela a růže si udělala vlastní pravé kořeny - to byla ta dvouletá pauza. Mám hodně hutnou hlínu, ale ne jílovitou. Nicméně, když se napodzim nacucá vodou ( sníh je tu málokdy), zřejmě v ní není dost vzduchu. Naopak v létě má tendenci praskat od sucha. Problémy byly především s růžemi na páváku. Zdá se, že laxa to zvládá lépe.
Začla jsem tedy růže sázet míň hluboko (3-4 cm) a zdá se to lepší ( možná ale jen pomohlo to, že objednávám na laxe). Nakopčit to jde vždycky ;) . Pokud mám, kopčím hnojem nebo kompostem.
Zatím nebyl důvod hlínu odebírat, protože jsem měla růže v trvalkách a při častých přesunech trvalek se neustále přesunuje i hlína.
Pokud ti růže nevykazují nějaké známky toho, že by jim víc hlíny vadilo, asi bych to neřešila. Případně bych jim na jaře vyráběla spíš lavorky ( při tom rozhrnování toho nakopčení).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ališi
Moderátoři: Eva L., Květa