Ališi, taky jsem dřív sázela růže dost hluboko, ale zdá se, že to není úplně dobrý nápad. Aspoň u nás, kde nehrozí nějaké hrozné mrazy. Dřív jsem růže sázela tak, že místo očkování bylo cca 7-10 cm pod zemí. První rok to bylo O.K., ale druhým rokem růže vypadala jako nedochůdče, třetím rokem taky a pak se to zlepšilo. Musela jsem některé z nich stěhovat a zdá se, že původní podnož odumřela a růže si udělala vlastní pravé kořeny - to byla ta dvouletá pauza. Mám hodně hutnou hlínu, ale ne jílovitou. Nicméně, když se napodzim nacucá vodou ( sníh je tu málokdy), zřejmě v ní není dost vzduchu. Naopak v létě má tendenci praskat od sucha. Problémy byly především s růžemi na páváku. Zdá se, že laxa to zvládá lépe.
Začla jsem tedy růže sázet míň hluboko (3-4 cm) a zdá se to lepší ( možná ale jen pomohlo to, že objednávám na laxe). Nakopčit to jde vždycky

. Pokud mám, kopčím hnojem nebo kompostem.
Zatím nebyl důvod hlínu odebírat, protože jsem měla růže v trvalkách a při častých přesunech trvalek se neustále přesunuje i hlína.
Pokud ti růže nevykazují nějaké známky toho, že by jim víc hlíny vadilo, asi bych to neřešila. Případně bych jim na jaře vyráběla spíš lavorky ( při tom rozhrnování toho nakopčení).