Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 28. říj 2014 21:06 #292615

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Jani,přesně takovou zem máme,když je vlhko,leje a tak je jak houba,v létě popraskaná,někdy jak beton,že se do ní nedá kopnout,proto mulčuju aby tak nevysychala.Ale na druhou stranu růžím,trvalkám atd. asi vyhovuje.Např.koupím růži,která má být vysoká 80-100cm a u mě naroste 150cm i víc úplně klidně.Pak jsem nakrklá,protože ji mám samozřejmě ve předu a za ni nevidíš :blink: A že si info jaká bude hledám na více místech.Ale ty lavorky okolo jsou dobrej nápad-vím,že se to dělá okolo stromků,ale u růží ;) -to prošlo kolem mě jako by nic-nenapadlo mě to.Tak díky
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 28. říj 2014 21:25 #292616

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ališi, dneska jsem dělala nový záhon čistě na růže a měla jsem dost brouka v hlavě. Ještě na jaře to byl trávník, takže jsem to zryla, navozila kompost a zase zryla, takže teď je ta hlína hrozně nakypřená. Obávám se, že do jara se hlína slehne a místo očkování vyleze nad zem. Ale asi to tak nechám, letos hodně nakopčím a pak budu mulčovat a mulčovat.....

Občas projíždím staré díly Gardeners World a ukazovali tam, že se má na jaře kolem růží hlína provzdušnit vidlema. Jestli nezapomenu, tak to zkusím.
Taky mě napadlo kolem růží na jaře nastlat nějaké lupení a žížaly si ho najdou a natahají do chodbiček a tím provzdušní za mě ;) .
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 28. říj 2014 22:51 #292619

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Jani,nevím jestli sis tím zrytím nezadělala na plevele v tom záhonu. Já loni na jaře taky zryla kus záhonu,kde byl trávník,ten trávník byl léta celkem bez plevele-muž se stará-pak jsem to zakryla celý kartonama a asi za dva měsíce začala sázet růže.Od té doby plevele hafo,protože si myslím,že tím rytím jsem si vyházela na povrch semena kdečeho co spalo v zemi.Pak jsem dělala záhon na hosty a už jsem neryla nic(taky to byl trávník),normálně jsem ho zakryla kartonama na podzim zasadila hosty,zavezla kompostem a svatej klid,plevel ani ťuk.Jinak lupení co ostříhám z host,kakostů,trvalek nechávám na záhonech,většinou se rozloží,co zůstanou strbéle tak na jaře seberu,ale moc toho není a nemusím se s tím tahat na kompost.Aby to neodfoukal vítr tak trochu pohážu kompostem,ten to zatíží.Jo a jinak po zrytí mě tenkrát zem ani moc neslehla,nic sem nepozorovala,tak to snad budeš mít v pohodě
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 29. říj 2014 07:46 #292622

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Ališi on na tom trávníku byl od jara taky karton ( a na něm hromada hlíny), ale při tom rytí jsem stejně objevila provazovité kořeny. Některé mrtvé, jiné ještě tuhé ( asi pýr). Tak jsem to při tom vybrala. Potřebovala jsem to zrýt, abych do toho dostala ten kompost, ale hlavně, ten trávník tam byl 10 let, půda totálně utužená. Momentálně je hlína jakžtakž zpracovatelná, tak jsem toho využila. Až přijde zbytek řůží ( kolem půlky listopadu), bývá hlína totálně nasáklá vodou a blbě se v tom kope.
Karton jsem zkusila prvně, tak uvidíme. Jinak dělám záhon z trávníku tak, že vyryju celé drny, vyklepu hlínu a drny buď na kompost ( pokud jsou 100% bez plevele) nebo na mez nebo sousedovic slepicím "na hraní". Tímhle způsobem nebyly s plevelema žádné potíže.

Host tu mám spoustu, zkusím to lupení dát mezi růže před nakopčením - dobrý nápad ;) . Žížal bylo ještě spousta na povrchu půdy, ještě nespinkají :) .
Poslední úprava: 29. říj 2014 07:47 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ališi

Dělání, dělání II. 29. říj 2014 17:12 #292625

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
uf - tak já dneska zasadila poslední růže - ještě zítra jedna dojde poštou. ale místo po magnolii už je plné ,tak nevím kam ji dám.
pokud jde o zrytý trávník .. tak to jsem právě dělala u toho dlouhého záhonu .. správně se drny vytřepávají na jaře - až je přemrzlé . ale potřebovala jsem mít hotovo - tak to byla děsná práce . vytahala jsem všechno, kořínky i trávu.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 29. říj 2014 19:35 #292628

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Kájo, to si dáváš do těla ..
Taky jsem letos dělala nový záhon, zryla, drny do kompostu, doplnila chybějící materiál kompostem. Jestli se to slehne, přisypu kompost, naštěstí mám.
Holky a proč to listí z host a kakostů střiháte? Jak říkáte, většina se do jara rozloží, v mrazech chrání alespoň trochu srdíčko rostliny, nechávám tam i listí spadané ze stromů, ještě i přihrábnu. Poklidím na jaře.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 29. říj 2014 19:51 #292631

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Listí vyhrabáváme jen z trávníku.Něco už jsem vyčistila a přichystala na zimu(u garáže),jinak toho mám dost jen "rozvrtáno" a vzývám všechny dobré duchy,aby vydrželo slušné počasí.Ta rychlá tma mě štve.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 29. říj 2014 19:51 #292632

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vlaďko, listí ze stromů mi stejně vždycky vítr rozfouká a najdu ho na jaře maximálně u plotu k sousedům. Jeden rok jsem dokonce do záhonů pracně navozila několik koleček lipovýho listí z aleje před domem, do vánoc bylo stejně pryč :unsure: .
Hostový i jiný lupení nechávám být, ale zkusím ho letos dát schválně kolem těch růží, jestli to povzbudí žížaly k činnosti okolo růží, co jsou dlouho na jednom místě. Ohledně ochrany srdíčka - asi takhle, řadu host jsem měla tak mělce zasázených, že kořeny prakticky vykukovaly nad povrch ( a sníh tu obvykle dlouho nevydrží), tuhle zimu dokonce jedna hosta zůstala celou zimu vyrytá na hromadě hlíny. Normálně začala rašit, tak jsem jí za tu snahu našla místo ;) . O ty nemám strach ;) - ale jsou to ty obyčejné zelenolisté.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 29. říj 2014 20:18 #292633

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Hmm, asi tu nemám takovej vydrholec, zahrada je v podstatě ze všech stran chráněná keři a stromy, nebo domem, tolik to tu neprotahuje. Něco přikryju chvojím, aby drželo na místě...Za to ty mrazy... :(
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 29. říj 2014 20:32 #292635

• Jana V.
  • Platinum Boarder
U nás zase nejsou takový mrazy. I v té blbé zimě tu nebylo hůř než -20°C, ale ten vítr ( zvlášť východní) to v těch mrazech hodně zhoršuje. Obvykle to přijde beze sněhu. To, co je při zemi nebo za větrem, je celkem v pohodě, ale růžím to dost vadí ( zvlášť, když se to přes den střídá se slunkem za mrazu).

S tím hostovým listím mi to právě přijde jako dobrý nápad, můžu ho zatížit hroudou hlíny, aby ho vítr neodfoukl ;) .
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa