Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 01. bře 2015 13:39 #294445

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ja jsem cetla, ze broskve prave zacatkem brezna. Ale letos je vsechno nspred diky mirne zime. A vlastni zkusenost nemam, broskve u nas nejdou.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jarka

Dělání, dělání II. 01. bře 2015 15:31 #294449

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Broskve se stříkají když mají květ ve fázi (tvaru) myšího ouška. Takže musíš koupit nebo chytit myš, každý den ji přikládat ke květu a porovnávat, kdy se nejvíc podobají. A pak stříkat.
Myší ouško ve skutečnosti znamená, že je pupen zvětšený a praská a objevují se lístky. Jirka
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 01. bře 2015 19:17 #294456

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jasně, že je na postřik broskvoní proti kadeřavosti pozdě.
Stromy se stříkají:
1. když jsou v bezlistém stavu
2. a zároveň po dobu tří následujících dnů od ošetření neklesne teplota pod pět stupňů Celsia
(tj. v posledních dvou nezimách už v listopadu, prosinci, lednu - postřik je třeba opakovat)

Jenže já si na to v listopadu nahonem nevzpomenu, páč mnohé kytky u nás ještě kvetou
(verbena bon., růže) a tak si říkám, jestli mi to za to stojí - stejně mi nezralé plody sklidí
líní příbuzní, popř. je nabodají vosy nebo zničí kroupy.

Takže si troufám tvrdit, že kdo chce mít listy naprosto zdravé, měl mít první termín už za sebou.
Zejména vy v teplých oblastech, kde už musí být vše výrazně napřed.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 02. bře 2015 11:07 #294459

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Honzo, máš pravdu. Chtěl bych dodat, že kadeřavost je některým rokem tak silná, že ani postřiky nepomůžou, a vím, že někdy se neprojeví, i když postřik nebyl proveden.
Takže je to občas sázka do loterie. Určitě je dobré, když se napadené listy otrhají a zlikvidují. A pozdní postřik bych nezatracoval.
Loni jsem měl kadeřavost, i když jsem stříkal a úroda byla taky pěkná. Musel jsem ji protrhat, protože kadeřavost strom oslabuje a zkracuje mu život. Jirka
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 02. bře 2015 12:51 #294460

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
To se máš, dělat probírku broskvových plůdků. To jsem ještě za tu 7letou dobu její existence na mé zahradě nezažila. Vloni jich měla 6, slovy šest, a téměř jsme se o ně poprali. Manžel mi spočítal, že abychom měli všichni sdostatek broskví při takové každoroční plodnosti, tak jich musíme vysadit ještě 35!
Já tu kadeřavost neřeším, stříkala jsem 2x a stejně ji lehce měla. Mám ji jako pokus, tak se s tím musí poprat sama.

JInak já mám okrasné záhony ostříhané, shrabané. Ještě jsem chtěla drtit, že si naplním kompost. No a jen co člověk vytáhne na pár dnů paty z baráku, tak to lehlo popelem. Že to tam bylo nehezký :huh: .
Ale asi bych ani to nedělala - vynucený klidový režim mi v tom trochu brání.

P.S. Díky Honzo, držela jsem se a jsem tu :kiss: .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Dělání, dělání II. 02. bře 2015 21:31 #294481

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Honzo, známý, letitý zahradník, vždycky stříká broskve jak kvetou lísky, jestli ti to na pamatováka pomůže?

Jinak hlásím další 2 vykopané jablečné pahýly, přesazený 2m vysoký tis s balem co se nevešel do kolečka a asi 10m čtverečních vyčištěných od nějakého kultivaru hluchavky pitulníku (bíle panašovaná, žlutý květ, asi 20cm výška), pokud někdo chcete poslat poštou mláďata, do SZ prosím, nejlépe i počet, ale rozlézá se to teda kvapíkem. Je tam toho dalších asi 15m, letošní zimu byla stálezelená :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 03. bře 2015 07:19 #294483

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko, jsi pilňoška ;) .

Jen s tou hluchavkou je to podobné jako s yukkou :unsure: , stačí pidikousek :whistle: . Já už si taky myslela, že mám zlikvidováno a on vždycky zpod betonového chodníčku kousek zas vyleze ( je tu nejspíš ještě po babičce). Nejhorší je, že šlahoun kdysi přelezl k sousedům, ti tam vysadili živý plot ze svídy, takže už se tam nedostanou a mně to teď zas leze odtamtud zpět. Jenže mi nepozorovaně rostla do barvínku, který jsem tam mezi tím vysadila já :angry: , takže si buď budu muset zvyknout, nebo to každoročně vzít roundupem :evil: .
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 03. bře 2015 09:39 #294484

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ty jo, Marijko, ty jsi neuveritelna. Nechces prijet k nam, potrebovali bychom taky vykutat nekolik pahylu :laugh: :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 03. bře 2015 11:14 #294485

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Kika napsal:
Ty jo, Marijko, ty jsi neuveritelna. Nechces prijet k nam, potrebovali bychom taky vykutat nekolik pahylu :laugh: :laugh:
Jestli jsi někde "poblíž", za přebytky ze zahrady kllidně, už vím jak ty kořeny rostou, tak to jde raz dva :)
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 09. bře 2015 20:26 #294599

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Dnešní krásný den jsem strávila v činorodém ruchu :laugh: .Růže mám ostříhané,trávy už od soboty.Ukazuju kde střihnout,J.vykoná.Něco zvládnu i levou.Vyhrabala jsem nafoukané lupení ze záhonů,vytrhla plevel,co šel,nářadím jsem do země ještě nehrábla,počkám tak týden,až to povyleze a taky podle počasí.Zítra se chystám na levandule.Střihla jsem do dvou a moc se mi to nelíbí,jsou hodně proschlé.Doteď jsem s nimi neměla problémy,zimy mírné,nevím,co se jim nelíbí.
Mám radost,kakosty lezou všechny-na podzim jsem skoro všechny přešoupala.Dost jsem bádala nad různýma suchýma štětkama,co leckde trčí ze země.No,musím počkat,až se projeví,protože štěně a kosáci milujou bílé cedulky a roztahávají je po zahradě.
Pohledala jsem hnojiva.Mám tu spoustu různých zbytků,tak je použiju,nic kupovat nebudu.Zítra to rozsypu,navečer má pršet.

012_2015-03-09.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka, Iveta, Jarka, Jikra
Moderátoři: Eva L., Květa