Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže II

Kavárna u Krásné růže II 03. zář 2016 07:56 #312656

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Zeuvi, to se někdy stává, tuším v 2013 růže na 2. flor nasazovaly velmi neochotně, nové pruty byly vysleplé ( bez poupat na koncích). Byl to divný rok, málo sluníčka, v srpnu zima skoro 3 týdny, nedopátrali jsme se, co přesně to způsobilo, ale dělo se to skoro plošně.

Jestli ti to nedá spát, můžeš si nechat udělat rozbor půdy, nebo si koupit set na měření PH a zkusit to sama, ale myslím, že to chce hlavně sehnat napodzim hezký odleželý hnůj a pěkně je nakrmit a příští rok se budou dít divy ;) .
Možná to ani neni v principu špatně, růže se usazují a než budou pěkně zakořenělé, dělají nad zemí jen to, co dokážou uživit.
Taky si sežeň a zasaď kostival a příští rok jim můžeš pomáhat tím, že budeš dělat kostivalovou jíchu. Kde nemáš textilku, by stačilo kostivalové listy poházet kolem růží, žížaly si to natahají do země samy. Taky se dá přidávat do kompostu. Kostival prý svými hlubokými kořeny dosáhne do hloubky a dokáže odtud přijmout hromadu minerálů, především křemík, který je třeba pro stavbu buněk. Ten lze jinak dodat jen velmi těžko ve formě, kterou rostliny dokážou snadno přijmout. Dobrá je i kopřivová jícha. Taky mi zač. srpna hodně růží opadalo od ČS, zkoušela jsem všechno možné, ale mám dojem, že nejvíc pomohla právě ta zálivka kopřivovou jíchou ;) , což bylo to nejobyčejnější a nejlevnější řešení, které jsem vyzkoušela B) .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: zeuwicka, Ajka, Genovesa

Kavárna u Krásné růže II 03. zář 2016 09:14 #312658

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jani myslíš tu kopřivovou jíchu proti čs? Nebo na vzpamatování těch chudáků? Moje D.B. už je téměř holá, ale furt kvete a už znovu obráží. Kostival mám na několika místech na zahradě pokud vím. Kouknu se a Kdyžtak použiju.

Kavárna u Krásné růže II 03. zář 2016 12:41 #312663

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Nemyslím, že by jakákoliv jícha mohla vyřešit ČS, ale pomůže rostlině k lepší kondici a když bude rostlina v lepší kondici, bude i odolnější chorobám a škůdcům. Moje byly zač. srpna některé úplně opadané a nejevily známky nového rašení a to ani po těch deštích :unsure: , myslím, že je to "nastartovalo".

Jen nevím, kolik to pak obsahuje dusíku, tj. do kdy se s tím ještě může hnojit. Výroba jichy z kopřiv trvala 3 týdny ( píše se 2 týdny, ale to to ještě bylo málo zkvašený, po 3 týdnech už to dostalo snesitelnější odér ;) ).
Pod rostliny bych kostival klidně přihodila i teď, ony to ty žížaly "přežvýkají" do nějaké stravitelnější podoby ;) .
Poslední úprava: 03. zář 2016 12:41 od Jana V..

Kavárna u Krásné růže II 03. zář 2016 12:54 #312666

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jani to je pravda, to dává smysl. Nechám to na příští rok, ale musím si to někam napsat, kvalitní hnojivo a zadarmo.
Ještě k tomu hnoji, někde už jsem se ptala, ale musím to pohledat. Dáváš na podzim třeba lopatu přímo k růži? Já mám možnost buď vyzrálý prasečí, nebo posbírat u našich v zahradě kobylince.

Kavárna u Krásné růže II 03. zář 2016 13:05 #312667

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Geno, prasečí není dobrý :sick: , ani vyzrálý.

Když už, tak míchaný ( děda měl 1ks krávy, asi 5ks prasat, králíků a slepic nepočítaně :P , všechno šlo na jednu hromadu), hezky odleželý je dobrý, musí se to už sypat. Pak pod každou růži přihodit - podle toho, kolik toho máš, aby zbylo na každou.

S koňským nemám zkušenost, jestli je možné použít čerstvé kobylince hned, nebo ne musí nechat víc odležet.

Kavárna u Krásné růže II 03. zář 2016 13:11 #312668

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Zdravím všechny. Zdejší sešlost jsem objevila na podnět jedné ze zdejších stálic :) . Zatím jen koukám, čtu a obdivuji.Na focení pracuji, protože dost komunikace tady je právě o tom. Nejsem systematik, se jmény kultivarů jsem jsem na štíru. Myslím anebo spíš doufám, že trošku něco o růžích vím.K debatě o jíše se přidám. Na ČS jsem nezkoušela ale dobře funguje na rhododendrony, to mi doporučil bývalý kolega z práce. Taky mě na to upozornil můj muž, je to takový zahradník občas náhodou. Ale dost sleduje různé pořady. Tuším, že na Spektru v pořadu o anglických zahradách to předváděl hlavní aktér.Po letošních zkušenostech snad růže pomalu ztrácejí smysl bez ochrany.

Kavárna u Krásné růže II 03. zář 2016 13:20 #312669

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Regino vítej :) , na fotky se těšíme ;) .

Já jsem už měsíc bez foťáku, ale stejně toho teď na focení moc není.. Leda truhlíky, ty se mi letos docela povedly, ale bohužel k nim nemám žádnou fotodokumentaci. Furt jsem čekala, až se to rozroste a teď zas nemám čím to vyfotit :unsure: .

Chvilku jsem k jíchám něco hledala, našla jsem, že kopřivová obsahuje hodně dusíku, tak teď napodzim už nebude moc vhodná na keře, ale na trvalky jí klidně spotřebuju ( přeci to jen tak nevyleju, když jsem přežila ty 3 týdny smradu :laugh: ) .

Mmch., ke kopřivové jíše jsem se dostala tak, že jsem se v rámci pletí zanořila do těch nejzadnějších partií záhonů a konečně odtud kopřivy vyplela. A když už jsem je měla v ruce, nevěděla jsem , kam s nimi, protože do kompostu bych je nedala a do popelnice mi to přišlo líto ;) . Tak jsem si našla sud a naložila je do sudu B) .
Následující uživatel poděkoval: Regina

Kavárna u Krásné růže II 03. zář 2016 14:07 #312671

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
ru2.jpg

Jano, že pracuji je myšleno v delším horizontu :laugh: Věkem za zenitem, já říkám skoro nad hrobem, bude mi letos šedesát :( :) , nepatřím ke stálým měničům mobilu, kde jsou foťáky přece jen lepší. Na nějakou momentku nebo objasnění stačí, co mám. Rodinný přístroj jsem moc neužívala, ten je dost složitý a nejsem moc fotící typ. Ale přes zimu sednu k návodu a vážně prostuduju a začnu. A to je co říct, protože návody k smrti nenávidím a když se pořídí domů cokoliv, tak sdělím rodině, ať mi řeknou, co mám mačkat a jak to udělat, aby plnilo adekvátní funkci.
Doklad, že jsem i něco vypěstovala, co stojí za kouknutí, přidávám. Dám sem, těžko zařadit do nějaké sekce, : je to u mě dost typické. Koupila jsem jako něco jiného, když to kvetlo a ani název toho původního nevím. :laugh: A nefotila jsem já. :laugh: Ale není to úplně pravidlem. Něco si pamatuju nebo to má cedulku.

S dusíkem souhlas.I s tím, že teď už toho k focení není až tak moc. Jsou tu suché písky a bydlím v Polabí. Suchá placka.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Aglaé, MartaZ., Evka, Ajka, Genovesa, alenak, Marta, bradhal

Kavárna u Krásné růže II 04. zář 2016 07:38 #312688

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Jani moc děkuji za rady :) hnůj není problém, koukám na kravky a koně přímo z okna - pastviny ale odleželý hnůj nevím nevím..spíš to sváží na jednu hromadu a nazdar..domluvený už mám minimálně na zahrádku, tak není problém přihodit :) všechny růže jsem šmikla letos na jaře hodně, nejstarší jsou z jara 2015 tak že mlaďošky.. Včera jsem to šla omrknout, děs a hrůza.. Japonská vrba, balkonovky, růže, mraky trvalek a dokonce v nejzadnější části zahrady, kde nic nemám, jsou od bývalých majitelů podzimní hvězdice - vše plíseň, houbové choroby..dnes to snad stihnu vše k večeru postříkat..myslela jsem si, že je to plachtou a mulčkou ale není, i to co je bez, tak je chycené a dřív jak ty na mulčce.. A růže mi nepřirůstají vůbec, jak odkvetly a střihla jsem, tak zůstali.. Proto je mi to divné, fakt vůbec nic...

Kavárna u Krásné růže II 04. zář 2016 09:08 #312689

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Sláva, když je hnůj, bude to O.K. :P . , hlavně aby teď růže hezky vyzrály ve dřevě, aby dobře přezimovaly.

Letos má mnoho lidí problémy s houbovými chorobami, vč. mě, nikdy jsem tu neměla tak masivní napadení ČS, dokonce mám na 3 růžích rez, kterou jsem nikdy neměla :S . Ještě to budu muset nějak řešit ( až to bude aktuální, dám to do přísl. diskuse), aby se to příští rok neopakovalo.
Musím každopádně pochválit Kordesky. Jak je jinak až tam nepreferuju, tak musím uznat, že jsou to držáci. Zvládly loňské sucho a letos jsou prakticky bez skvrnky, zelené až k zemi :up .
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka, Regina
Moderátoři: Eva L., Květa