Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže II

Kavárna u Krásné růže II 17. říj 2016 06:38 #313579

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Také se mi po delší době podařilo připojit, opravdu web zlobí. Všechny moc, moc zdravím a také makám až se ze mě kouří. Když svítí sluníčko, baví to mnohem víc. Mám téměř sklizené jiřiny, přesázené růže, (s tím přesazováním jsem asi nemocná, ale pořád se mi něco nezdá). Na zahradě si vařím různé bylinné čaje a kochám se krásnou, barevnou přírodou kolem a těším se na jaro. Je bezva se pořád na něco těšit. A koneckonců, zima má také své půvaby a každý zahradníček musí přece nabrat nové síly. Tak ať se všem daří. ;) ;) ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Kavárna u Krásné růže II 17. říj 2016 18:54 #313587

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Podobně jak Ajka, není možné se vůbec někdy připojit,Ajko, ale tak pracovitá nejsem, v sobotu a neděli jsem měla hodně silnou lenoru, pak jsem si to zdůvodnila nedělním úplňkem :lol: , doufám, že bude ještě hezky a vše doženu, přesazování je asi nemoc hodně růžařů - ladění, taky mě to čeká. :) Též přeji, ať se přesazování a sázení, ladění záhonů atd. daří :)
Poslední úprava: 17. říj 2016 21:02 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Kavárna u Krásné růže II 23. říj 2016 07:59 #313635

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Zdravím vás všechny po delší době, šílené období snad zkončilo ;) občas jsem aspoň nakoukla, jak vám to krásně kvete :) u mě děs.. Růže po červnovém kvetení už nezakvetli, zahrada je ponurá :( vše plíseň, tak jsem se naštvala a vše ofikala.. Tak mám nachystáno na zimu.. Jen pak odlidím listí z růží a nakopčím..co je za problém netuším, jak jsem je střihla po prvním flóru, tak už ani přírůstky neměli..tak jen doufám, že příští rok bude na mé zahradě lepší a budu se moci zapojit do diskuze, zkušenost za letošek vlastně žádná, nerostli, nekvetli.. Jediné co, tak růže co jsem dávala fota těch nemocných, odchází madam rocquigny, zůstává poslední šlahoun.. Uvidím co bude na jaře, škoda jí ale asi to holka nedá..

Kavárna u Krásné růže II 23. říj 2016 10:39 #313636

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Zeuvi, hlavně nekopči moc brzy, zaděláš si na bouhová onemocnění.
Přichystej si materiál někde po ruce. Buď na hromadu, zakrýt plachtou, aby do toho nepršelo nebo třeba do pytlů ( pytlovala jsem takhle přesátý a rozleželý hnůj, nanosila do garáže, v lednu to bylo krásně sypké, radostná práce ;) ).

Dva nebo 3 roky po sobě jsem kopčila až těsně před příchodem mrazů rašelinou, kterou jsem byla honem koupit v OBI, páč hlásili velké mrazy. Použít by se dal jakýkoliv kupovaný substrát, já tím chtěla současně i trošku vyvážit tu mou vápnitou hlínu. Udělá to načechraný kopeček, hezky to izoluje, ale je třeba to nasypat až těsně před mrazy ( to pak už do toho neprší, jen na to ještě nasněží čepička, mráz to zpěvní ).
Několik roků za sebou jsem nekopčila vůbec, skutečně potřeba to za těch 15 let bylo asi 4x. Ale spojuju to s tím hnojením, hnůj se krásně během zimy rozpadne na jemný substrát ;) .

To, že odejde nějaká z nových růží je bohužel časté. Mně se snad ještě nestalo, že by se chytly všechny nové. Některé exnou najednou, některé větve po větvi :unsure: .
Jediné, co ještě můžeš udělat, až budeš mít shrabáno, postříkat nějakým fungicidem, vzít tím i povrch půdy ( k tomu se taky chystám dokopat).
No a sehnat ten hnůj, buď hezky odleželý okolo růží rozhodit, nebo holt nejdřív zkompostovat čerstvý, ale hlavně začít ;) .
Následující uživatel poděkoval: zeuwicka

Kavárna u Krásné růže II 25. říj 2016 06:41 #313660

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Ahoj Jani, moc děkuji za rady :) loni jsem dávala hlínu, co tu mám ze zakládání záhonů, letos ji použiju znovu-novou, loňská kopčená je na kompostě..bohužel byl manžel na služebce delší dobu a sama jsem nedokázala to množství od vozit, tak až příští rok bude hnůj :( s tou madam je mi to jasné, mám bych řekla velké štěstí, že z 80nových růží odešla jen tato jedna.. Spíš že ta nemoc, co jsem měla na pár nováčcích, že dostala jen tuto.. Loni jsem na podzim stříkala, listí byly fuč, zem jsem taky stříkala...Spíš si říkám, zda to mohli nějak chytit od trvalek?taková hromada starších, co se odporoučela...trávník mám místy pořád bílý plísní..listopadky ani nevykvetly a šmikla jsem je..zahrada přez plot u sousedů nádherně kvete, paní nestříká, vše ok a je úplně u řeky..

Kavárna u Krásné růže II 25. říj 2016 22:19 #313680

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Jano, četla jsem tvůj příspěvek pro Zeuw, nepochopila jsem proč stříkáš, vždyť to na jaře stejně ostříhám, tak proč stříkat, třeba mi to vyvrátíš, že je to dobré, ale jsem v tomhle dosti lenivá :) , nestříkám. Co se týká kopčení, vždy jsem kopčila mladé, neusazené růže a bylo mě kdysi jedním starým zahradníkem řečeno, že to je jak s miminkama, taky chtějí teplo :) , obrýt na zimu všechny růže v zahradě, to bylo jeho heslo, jinak se to dříve nedělalo, asi na tom něco je :) Když se obryjí růže v listopadu, tak i to teplo potom už tolik nevadí, a máš hotovo :)
Poslední úprava: 25. říj 2016 22:23 od alenak.

Kavárna u Krásné růže II 26. říj 2016 08:28 #313683

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Aleno, já nestříkám, ale letos to udělám, ta epidemie ČS, co tu byla, mě k tomu donutila ( jen zatím netuším, jestli vytáhnu nějaký systematický fungicid, nebo něco měďnatého).

Zeuwicka celé léto bojuje s tím, že nově zasazené růže jsou problematické. V předminulém příspěvku psala, že má všude plíseň. Protože je to nějaké "zakleté" a nejsme schopni přijít na to, kde je vlastně problém, tak v podstatě spíš jako nějakou prevenci, protože uškodit to nemůže.
Četla jsem ve staré knize o pěstování růží ( z meziválečného období), že se hlína mezi růžemi posypávala sírou - zřejmě jako dezinfekce.

Pokud jde o kopčení, ony dřív bejvaly asi tužší zimy a choulostivější růže ( čajohybridy). Odtud asi ta pravidelnost s kopčením. Nevím, jestli se třeba v Anglii vůbec kopčí. Ale u nás ve vinařské oblasti jsou zimy mírné, většinu zimy není větší zima než kolem -6/-10 v noci, ale víc dní je spíš kolem nuly. To růže zvládají bez jakékoliv ochrany. Obvykle za zimu přijdou 2-3 vlny mrazů jdoucích pod -10, teprve když tohle hlásí, začnu kopčit, ale některé zimy jsem to nestihla a taky to zvládly ( nesmí být víc jak cca -15, ale spíš jde o délku mrazů, jestli u toho fouká atd..). Jeden rok jsem nestihla vůbec nic ( ale to růží bylo ještě málo), takže jsem alespoň růže nové angličanky svázala a přetáhla přes ně papírové pytle ;) ( hned jak mrazy povolily, jsem je sundavala).

Zatímco, když se nakopčí brzy, když jsou teploty ještě jako teď nad nulou i v noci, vznikne prostředí pro houbové choroby, protože do toho navíc ještě prší, takže ten kopeček je vlastně celý mokrý :unsure: .
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Regina

Kavárna u Krásné růže II 26. říj 2016 08:54 #313684

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já jsem teda asi tři roky po sobě poctivě balila do béžové textilky. ale už na to nemám sílu ani chut´ . tak ted´ nechávám růže tak .angličanky jsou v místě , kde bývá závěj sněhu - což bylo poslední zimu . jinak se letos moc nepředvedly. loni květy obalená J. Galway i G.Hamilton - letos nic moc. a pohnojené byly dost . plíseń moc nemám - na jaře stříkám a beru i ostatní kytky - floxy , chryzantémy. ty bývají nejvíc náchylné na padlí .
takže ta prevence není na škodu . ovšem nemáme na zahradě žádnou zeleninu . - jen kytky.
Následující uživatel poděkoval: Regina

Kavárna u Krásné růže II 26. říj 2016 20:41 #313689

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Kajo a čím hnojíš vlastně. Když koukám na fotky a píšeš, že nemáš nic moc hlínu, tak někteří obři nemůžou žít jen z ničeho.
Jano, až se rozmyslíš, čím vytáhneš do boje, dej vědět. Už mě skvrnitost začíná fakt deptat. Když to bylo na pár růžích. Já už teď vlastně ani pořádně nevím, proč mi některé růže nejdou.Kde je chyba. Možná bych zkusila, nevím jestli je vhodné, půlku zahrady fungicidem a půlku něčím měďnatým.Ale pokud je vhodné a to fakt nevím... :(

Kavárna u Krásné růže II 27. říj 2016 07:01 #313691

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
na jaře hnojím bud´ Cereritem nebo NPK . během sezony někdy zálivkou z namočených kuřinců ředěných vodou nebo Kristalonem . ten ale není levný . letos jsem asi trochu zanedbala .
Následující uživatel poděkoval: Regina
Moderátoři: Eva L., Květa