Aleno, já nestříkám, ale letos to udělám, ta epidemie ČS, co tu byla, mě k tomu donutila ( jen zatím netuším, jestli vytáhnu nějaký systematický fungicid, nebo něco měďnatého).
Zeuwicka celé léto bojuje s tím, že nově zasazené růže jsou problematické. V předminulém příspěvku psala, že má všude plíseň. Protože je to nějaké "zakleté" a nejsme schopni přijít na to, kde je vlastně problém, tak v podstatě spíš jako nějakou prevenci, protože uškodit to nemůže.
Četla jsem ve staré knize o pěstování růží ( z meziválečného období), že se hlína mezi růžemi posypávala sírou - zřejmě jako dezinfekce.
Pokud jde o kopčení, ony dřív bejvaly asi tužší zimy a choulostivější růže ( čajohybridy). Odtud asi ta pravidelnost s kopčením. Nevím, jestli se třeba v Anglii vůbec kopčí. Ale u nás ve vinařské oblasti jsou zimy mírné, většinu zimy není větší zima než kolem -6/-10 v noci, ale víc dní je spíš kolem nuly. To růže zvládají bez jakékoliv ochrany. Obvykle za zimu přijdou 2-3 vlny mrazů jdoucích pod -10, teprve když tohle hlásí, začnu kopčit, ale některé zimy jsem to nestihla a taky to zvládly ( nesmí být víc jak cca -15, ale spíš jde o délku mrazů, jestli u toho fouká atd..). Jeden rok jsem nestihla vůbec nic ( ale to růží bylo ještě málo), takže jsem alespoň růže nové angličanky svázala a přetáhla přes ně papírové pytle

( hned jak mrazy povolily, jsem je sundavala).
Zatímco, když se nakopčí brzy, když jsou teploty ještě jako teď nad nulou i v noci, vznikne prostředí pro houbové choroby, protože do toho navíc ještě prší, takže ten kopeček je vlastně celý mokrý

.