Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. srp 2014 07:59 #291265

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mišpul, mám totéž, jak je zalito, mravenci dělaj odvětrání :dry: , sypu skořici, nškde jsem to vyčetla. U kypřícího prášku jsem se bála, že by to mohlo změnit PH nebo jinak uškodit růži, taky nevím, co ty fosfáty a jestli by tedy fungoval bezfosfátový nebo jen soda bikarbona?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 14:31 #291328

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Tak se mi to podařilo najít,je to téměř dole tohoto dokumentu.Tvorba květů je nedostatečná a květy jsou malé a často špatně vybarvené,příčina-nedostatek dusíku. ;) www.ereading.cz/nakladatele/data/ebooks/1165_preview.pdf
Poslední úprava: 05. srp 2014 14:33 od Evka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 14:55 #291329

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
díky - no vida -- tak abych hnojila .. jenže je tam horko ,tak až večer .
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 16:16 #291330

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
K protislimákovi - on je nějakej repelent proti zvířatům i ve Vanishi, ale jak vidno, i tak se najdou takoví psi, kteří granule zhltnou. Předpokládám, že s tím jeho o procento nižším nástupcem to bude podobně. Navíc můžou sežrat i "nakaženýho" slimáka, i když to se prý stává spíš ježkům.

A hnojení dusíkem - nebojíte se, že by to teď mohlo vést k bujnému růstu výhonů, které už nestihnou vyzrát? Aby to nenadělalo víc škody než užitku..
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 16:30 #291331

• Kaja
  • Platinum Boarder
Nedostatek dusíku v půdě může být stálý stav, pokud jde o půdu, která je přirozeně neschopná vázat živiny. Může jít o dočasný stav způsobený jednostranným využíváním půdy. Také tento stav může nastat, pokud je do půdy přidána organická hmota s vysokým obsahem uhlíku, jako jsou piliny,[4] rašelina nebo sláma, v zemědělství k tomuto stavu může dojít při hnojení hnojem s vysokým podílem slámy nebo při zaorání posklizňových zbytků bez přihnojení. Bakterie v půdě rozkládající celulózu k svému růstu totiž využívají dusík, takže dusík v půdě a ten je tedy proto jen omezeně dostupný rostlinám // citace z Wikipedie

--
jsem právě na rozpacích . popisovaný stav na Wikipedii odpovídá vzhledu některých růží .malé květy- ale byly hnojeny stejně jako jiné roky - tzn . v předjaří rozhozením Cereritu na podzim každá růže dostala půl lopaty koňského hnoje . ten neměl nějaký velký podíl slámy a byl starší .asi před měsícem angličanky / jenom ony / dostaly Austinovo hnojivo . slabou hrstku ke každé. bylo toho celkem 1,75 kg na 35 růží.
jiné roky během vegetace přihnojuju Kristalonem do zálivky . asi to bylo lepší . je tam vyvážený podíl živin. no ale jak vidím , podobné problémy nemám sama - takže je v tom asi ještě něco jiného . ovzduší , počasí?
Poslední úprava: 05. srp 2014 16:36 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 18:05 #291332

• Evka
  • Platinum Boarder
Rozhodně se nemůže hnojit granulemi do půdy,ale jedno přihnojení jen těm růžím,které vykazují zřetelný deficit přihnojením na list eventuálně zálivkou jen pro vyrovnání momentálního deficitu,by snad nemělo vadit?
Poslední úprava: 05. srp 2014 18:12 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 18:23 #291333

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jsem přesvědčená, že nyní je
a) na hnojení dusíkem nevhodná doba ( pozdě ). Způsobilo by to růst výhonů ( zelené hmoty ), nikoliv květů. Samo lze těžko odhadovat, jak bude sezona dál pokračovat, jak bude dlouhá.
b) dtto platí i o slepičincích - je v nich vysoký obsah dusíku ( i proti jiným hnojům ).
c) pokud hnojit, tak hnojivem se zvýšeným podílem draslíku a fosforu ( P + K ), tzn. hnojivy "na květ". Dusík tato hnojiva obsahují také, ale v nižším poměru k P + K. ( je ho tam zkrátka méně ).
Chystám se k poslednímu hnojení také, Kristalon Plod + květ, na list.

d) Kájo, pokud jsi použila hnojivo s houbami ( mykorhizní ), měla bys používat ( na Austinky, kt. jsi je nasypala ) speciální hnojiva, které houby nezahubí. Alespoň takto se to uvádí, jestli je to pravda, nemohu sloužit, houbičkové nepoužívám.
( jen dodám, že mně se podhoubí vytvořilo samo, z rohozky, kterou pod růže dávám. A ač normálně hnojím průmyslovými hnojivy, při přesazování růží loni na podzim bylo podhoubí hodně. )

e) malé květy + zakrnělý růst připisuji stresu z horka a sucha. Bohužel se opakuji - sucho je u mne enormní, bylo zejména v těch důležitých měsících ( duben, červen, červenec ) a na růžích je to znát. Nejen na nich.
Některé růže se s tím vyrovnávají snáze, jiné podstatně hůř.

----
původně jsem sem přišla napsat jiné své pozorování + varování : při dnešní obhlídce koukám, že zasychají vrcholky u někt. růží. Tak jsem zkoumala, pilatka prýtová ve výhonech - ta, co jede od shora.

A dost masivně, teda. Ušmikla jsem.

Jen mne to poněkud překvapuje, měla by mít pouze 1 generaci v roce a na ni je již pozdě... tak zřejmě tím bláznivým počasím blbne i pilatka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Martin, Evka, Kirsten, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 19:31 #291337

• Kaja
  • Platinum Boarder
hnojivo jsem použila před měsícem - originál Austinovo - a ty houbičky taky . ty jen nepatrně - ještě mám půl malého sáčku. a jen na Austinky . no a výsledek nijaký .22.7 to byl měsíc - tak to ještě není pozdě .. . no hnojit už teda nebudu . fakt to nemůže být nedostatkem živin .
-
DSCN5449.jpg

DSCN5448.jpg
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 20:05 #291339

• Evka
  • Platinum Boarder
Květo,děkuji za doporučení postřiku kristalon květ plod.

Když už jsi Kájo uvedla obsah a poměr prvků hnojiva od Austina,přidám složení od:
Meilanda NPK 15-9-16 + Mg0 (4%) + S03 (16%)granule což je podobné složení jako doporučují na www.ruze.cz/pestovani-ruzi/hnojeni-ruzi-mineralnimi-hnojivy/
Růže.cz NPK 16,2-11,6-16,2+0,8Mg+0,04 Bor+0,1Mangan+0,04měď v Herbasynu I,ale ten se už myslím nevyrábí a nevím jestli některé jiné hnojivo má podobné složení. ;)
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 21:35 #291343

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Potvrzuji výskyt menších květů při druhém flóru, i když dostaly kristalon plod a květ...a to jsem se loni s hnoje ním tolik nenamáhala, nehraje roli více ta letošní sezóna? jak si růže mohou z půdy vzít živiny, kdyˇz je suchá? Nebo převod živin z okolí do kořenů funguje i bez vody? A kolik z nás letos pozoruje menší květy, jalové výhony atd?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka
Moderátoři: Eva L., Květa