Jsem přesvědčená, že nyní je
a) na hnojení dusíkem nevhodná doba ( pozdě ). Způsobilo by to růst výhonů ( zelené hmoty ), nikoliv květů. Samo lze těžko odhadovat, jak bude sezona dál pokračovat, jak bude dlouhá.
b) dtto platí i o slepičincích - je v nich vysoký obsah dusíku ( i proti jiným hnojům ).
c) pokud hnojit, tak hnojivem se zvýšeným podílem draslíku a fosforu ( P + K ), tzn. hnojivy "na květ". Dusík tato hnojiva obsahují také, ale v nižším poměru k P + K. ( je ho tam zkrátka méně ).
Chystám se k poslednímu hnojení také, Kristalon Plod + květ, na list.
d) Kájo, pokud jsi použila hnojivo s houbami ( mykorhizní ), měla bys používat ( na Austinky, kt. jsi je nasypala ) speciální hnojiva, které houby nezahubí. Alespoň takto se to uvádí, jestli je to pravda, nemohu sloužit, houbičkové nepoužívám.
( jen dodám, že mně se podhoubí vytvořilo samo, z rohozky, kterou pod růže dávám. A ač normálně hnojím průmyslovými hnojivy, při přesazování růží loni na podzim bylo podhoubí hodně. )
e) malé květy + zakrnělý růst připisuji stresu z horka a sucha. Bohužel se opakuji - sucho je u mne enormní, bylo zejména v těch důležitých měsících ( duben, červen, červenec ) a na růžích je to znát. Nejen na nich.
Některé růže se s tím vyrovnávají snáze, jiné podstatně hůř.
----
původně jsem sem přišla napsat jiné své pozorování + varování : při dnešní obhlídce koukám, že zasychají vrcholky u někt. růží. Tak jsem zkoumala, pilatka prýtová ve výhonech - ta, co jede od shora.
A dost masivně, teda. Ušmikla jsem.
Jen mne to poněkud překvapuje, měla by mít pouze 1 generaci v roce a na ni je již pozdě... tak zřejmě tím bláznivým počasím blbne i pilatka.