Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 22:57 #291347

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto, na sucho mi výrazně menšími květy reagují clematisy. Polish spirit má v suchém období květy jen cca 2cm velké. Loni v červnu, jak byly ty záplavy, mi tu na poli za plotem 14 dní stála voda a když pak vykvetl P. Spirit, měl květy v průměru až 7-8 cm velké ( s postupem času, jak zem vysychala se vrátil k "normálu"). Nebyl nijak extrahnojený, musela to udělt ta vláha. Zkoušela jsem letos hodně zalévat, ale zálivkou se to nedá nahradit/nasimulovat, hlína okolo pukala suchem, bylo sucho do hloubky.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 23:09 #291350

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Z jalových výhonů a vůbec lenosti vyhodit nové po střihu,jsem letos divá.Hnojím tak nějak pořád stejně- letos zjara rozhrnutí nakopčeného kompostu+cererit,či něco podobného.Za měsíc jsem rozpustila všechny nlezené zbytky Kristalonů a jiných hnojiv+zbytek spec.hnojiva na růže+další měsíc granul.kravinec.Nemám pocit,že bych je nějak ošidila.Asi to bude souhra okolností.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 23:14 #291351

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Co v tom suchu zkusit nějaký Vitality komplex nebo lignohumát?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2014 23:31 #291353

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Bojim.Vchytré knize jsem našla toto-odstavec "V roce suchém..."
002_2014-08-05.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Evka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 07:24 #291358

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Já na to letos prdím. Hnojit už nebudu ničím. Hnojiva na list stejně nemám, tak nějak mám pořád pocit, že to je víc drahá kosmetika než skutečné hnojení a sypat teď něco ke kořenům už mi připadá pozdě. Předloni jsem takhle přišla o magnolii grandifloru, kterou jsem ještě v srpnu v blahé nevědomosti hnojila, načež vyrazila nový pruty, což ji před zimou vyčerpalo, nevyzrálo a jarní mrazy + slunce pak dílo zkázy dokonaly. Růže jsou sice o třídu životaschopnější, ale nechám to na přírodě, však oni nepojdou. Srážkově na tom sice nejsem tak zle jako třeba popisuje Jana s Polish Spiritem, ale růže taky nevyhazujou nové výhony a s kvetením se některé taky dvakrát neobtěžujou. Nechám je v klidu, ať se srovnávají s létem a půdou, většinou jsou nové, nemaj kam spěchat. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, jana H, Evka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 08:38 #291359

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Mišpul, díky! co to máš, prosím, za moudrou knihu? anebo - mohla bych Tě poprosit, jestli je tam dál není něco psáno (fyzikální vlastnosti půdy) o suchých písčitých půdách a co s tím? Já tu bojuji s aboslutním nedostakem vody a živin, máme tu po odkrytí cca 20-30cm vrchní "trochu" zeminy části úplně čistý říční písek (původní staré koryto řeky). Já už nevím, co bych měla udělat, abych negat. vlastnosti zmírnila...dávám do každé jámy kompost atd. a kýble jalového písku odnáším...
PISEK.jpg

teď už zakopávám PET lahve k nově sazeným stromkům i růžím...je to čistej hnus neestetickej, ale doufám, že si snad zaléváním "do hloubky" vytvoří hlubší kořeny a najdou vodu dole. Jinak kořeny se jim obracejí nahoru a jedou při povrchu....
levand.cedarblue.jpg

Už jsem koupila i Symbivit - že snad ty houby na kořenech taky nějak pomůžu, ale vyhodnotit nemůžu, je brzy, dávám až od letoška
edit: foceno původně kvůli celkem pěkně kompaktníí levanduli :)
Poslední úprava: 06. srp 2014 08:44 od JitkaU2.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 09:05 #291362

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Jojo,Jitko,nikdo neví,co my na tom čistým písku zkusíme,viď :evil: Já se snažím každý rok hodně hnojit kompostem ,nutím rodinu schraňovat banánové slupky a vůbec jsem dost posedlá :laugh: ...Fakt je,že tady v našem okolí pěkné růžové keře téměř nevidno
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 11:34 #291368

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Na mnoha místech se uvádí v podstatě to samé:
"Lehká půda, tedy písčitá, má nepatrnou schopnost zadržovat vodu, proto je suchá. Na jaře velmi rychle vysychá a brzy se ohřívá. Zahradník může na ní zakrátko zakládat záhony a také po ní za každého počasí bez problému chodit. Vyznačuje se vysokou vzdušností a propustností vody. Snadno se z ní vyplavují živiny, jestliže déle neprší, půda hned vysychá. Musí se přihnojovat a hodně zalévat. Písčitou půdu zlepšíme, přidáme-li do ní organické látky (kompost, chlévskou mrvu) nebo trochu rašeliny a jílu."

"Těmto půdám je nutné stále dodávat humus. Hnojit častěji a v malých dávkách, v době sucha intenzivně zavlažovat a zhutňovat zavážkou težké jílovité zeminy. "
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 11:56 #291369

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Ještě jsem zapomněla na bentonit,bez něj se fakt neobejdu.
Poslední úprava: 06. srp 2014 11:58 od jana H.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 17:38 #291370

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Bentonit - Jani, prosím, kde ho kupuješ a za kolik cca? Já jednou na něco podobného natrefila, ale to se jmenovalo jinak, ale bylo to, myslím, to samé - nějaké drcená hornina, co přijímá vodu...
tady ten písek je fakt bezedný - za chvíli není po přisypaném kompostu ani památky, voda po deštích nám tu nikdy nestojí.
Poslední úprava: 06. srp 2014 17:39 od JitkaU2.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa