Jitko, tedy, to pískoviště ti nezávidím.
U mne je to s vláhou podobné, bez vysoké vrstvy mulče bych se tu neobešel, voda tu nestojí nikdy.
Ta část, kde byla kovárna, při zálivce udělá jen "slurp" a 20L vody je v tahu.
Ta část, kde rostou Chippendale, je podkačírkovaná - to udělal kdysi soused.
Když dělám jámu, po 20 cm je čistý kačírek - čím větší jámu dělám, tím víc kačírku se sesypává
ze stran, až mám obavu, že se někam propadnu...
U tebe vidím, že nemulčuješ, což je, myslím, velká velká škoda.
Kdybys neustále doplňovala trávu/kůru, myslím, že by to taky bylo o něčem jiném.
(každá organika je ve tvém případě vítána, myslím a půda by se tak rychle nepřehřívala)
Lahve na zalévání - estetika. Asi znáš ty 2L hranaté kontejnery z jarních hobby marketů.
(Tantau, zelený Kordes, klematisy atd.) - tak ty používám a zakopávám do země já.
Jednak je to mnohem estetičtější, než pet-lahve (si myslím) a druhak je to i odolnější.
Silnější plast - sekačka atd. Navíc - pro absolutní maskování - se dá po zalití do toho
květníku vsunout jiný, do něj pasující (i kratší), ve kterém mohou být jen zdobné oblázky,
nebo tam i může být něco zasazeno.
Letnička, trvalka, bylinka, suchomilka, tymián, mateřídouška, netřesk, sedum, tráva - cokoliv.
Pak to vůbec není vidět a aspoň tam pořád nepadají žáby.
Pokud tam jsou jen oblázky, dá seto zalévat i přes ně - nemusí se ten horní květník vyndavat.
Jinak písek je kámen (dejme tomu), bentonit také. Já osobně bych dodával jen organiku.
Hlavně rašelinu - myslím, že velký pytel by vyšel i rozumněji finančně.
U nás je firma Karel Holoubek a.s. - dřív dělali "jen" uhlí, teď i písky, kačírek,
dřevo - a hlavně - kůru a rašelinu. Nevím, třeba by něco bylo podobného i u vás.
Rašelina - na rozdíl od jílu (a teoreticky i těch vámi uvedených dodávaných "hornin"),
dokáže vodu v sobě navázanou zpřístupnit rostlinám. Jíl má oproti rašelině asi o 80%
horší zpřístupnění vody rostlinám. Tj. jíl vlhký je, ale kytky se z něj nenapijou.
Z rašeliny ano. Ta se sice (taky) extrémně vysychavá, jenže když je zapravena dostatečně hluboko,
navíc je záhon zamulčovaný, tak seto dá...
Já osobně bych namísto "fleků v trávníku" asi udělal jeden velký záhon, s upravenou zeminou.
Myslím, že v něm by se ty zalévací otvory líp ztratily, údržba by byla jednodušší,
okolní tráva by neupíjela i tak nedostatečnou vláhu, mulč by mnohem lépe plnil svou fci...
K hnojení bych používal hlavně Rohosku - tu jen tak něco nesplaví, vydává dusík dlouhodobě,
a koňský granul. hnůj - má oproti ostatní skoro jednou tolik N, vše je to organika.
(ale co já budu radit tobě, zkušené zahradnici - jen tak pindám)
Jinak ten písek je asi blbý i v zimě, že? Podle mě hodně rychle promrzá.
Jako podnože pořizuješ asi jen Pávův, že? Ten je do písku nejlepší.
(PS: kdybys nějaké ty plast. květníky 2 L potřebovala, řekni si - mám jich tu dost,
a 6L od Austina taky)