Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 19:09 #291372

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Já bych vám tam navozila ten můj čistý jíl, který odvážím na pole, když chci něco zasadit hlouběji. Mám už asi 10 cm vrstvu vylepšené země, pořád vyrábím kompost, ale stejně každý rok zlomím minimálně jeden rýč. Ale je fakt, že moc hnojit nemusím, bylo tu před 40ti lety pole a JZD hnojilo fest. Ale třeba lilie vůbec nezkouším, ty se vždycky udusí. Na dohled od nás je prosperující cihelna...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 19:40 #291373

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Já se hlásím o fůrku jílu,když bagrovali Labe,jezdila jsem si s kyblíkama :)

Jitko,bentonit mám od nějaké firmy z netu,poslali bednu poštou,moc levné to nebylo ,ale už nevím kolik.Když jedeme do německa,kupuju Bentonit Sandboden v Hornbachu,tady ho žádný market nevede .Taky nic levnýho :evil:
Poslední úprava: 06. srp 2014 19:40 od jana H.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 20:20 #291374

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
U nás možná jako bentonitove stelivo do kočičich záchodků, ale nemám představu o ceně...
Pro otrlé povahy: a co stalý přísun použitého? Od čistotného chovatele...
Neznám složení kočičí moči, že by byl i s hnojivem? Kdysi jsem ho pro kočku měla, nebyla to žádná hrůza, když jsme ho měnili včas....
a ta fotka s tím pískem v hloubce vypadá fakt děsivě, to vás holky obdivuji, já mám jilovitou, ale ta lepší dodávaná zemina v něm aspǒn drží....
Poslední úprava: 06. srp 2014 20:51 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 20:50 #291376

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
jo tak já měla asi toto: Zeolit - jenže bych toho potřebovala tunu :whistle: a v kamenném obchodě to stálo cca 130,- Kč
www.kukacka.cz/zeolit-rosteto-5-l-1-2-5-...ampaign=prc_campaign
Poslední úprava: 06. srp 2014 20:50 od JitkaU2.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. srp 2014 20:57 #291377

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Poslední úprava: 06. srp 2014 21:02 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 07. srp 2014 10:54 #291378

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Tak musím říct,že Tantau má opravdu služby na úrovni. :up :up Včera jsem zadala druhý dotaz a na oba dva jsem dostala odpověď hned následující den.Tentokrát jsem se ptala,proč má Eva Starlet 3-4cm květy oproti deklarovaných 6cm.Odpověděli mi,že horké a suché počasí během tvoření pupenů způsobuje menší květy.Tak konečně v tom mám trochu jasno. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 07. srp 2014 14:18 #291380

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Děvčata, děkuji Vám, tak už jsem ten 20kg pytel zeolitu objednala :silly:
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. srp 2014 09:44 #291399

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
hmmm- tak firma Tatau je solidní, když odpoví na dotaz - a rychle .
jinak mravenci - to je letos děs . u co druhé růže až do 30cm obalené stonky . vnuk stříkal jabloně , tak jsem zbytkem Mospilanu stříkla co vyšlo - umí růži udojit . loni mi takhle jednu skoro zničili a taky starší klematis . ten úplně rozežrali . naštěstí vyjel ze země .
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. srp 2014 10:04 #291400

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Kajo, tak tos mi zrovna odpověděla - nechápala jsem, proč mají některé řůže odspodu obalené stonky zrníčky půdy - takže mravenci - si tu v tom písku přímo libují. A jinak jsem trochu pofotila - letos tedy ke mně na růže ne se kochat...aneb kdo chcete k nám chcete přijet na pravou "pionýrskou" přírodovědnou poznávačku :sick:
Proč jsem tu vlastně spustila tak trochu mimo téma o tom písku - protože letos to u mě růže opravdu velice schytaly. Domnívám se, že spousta těch nemocí a poruch růstu a květů...je právě následkem zničujícího sucha shora a hlavně ze zdola. Bohužel u některých nemám zabudované ty (ošklivé) lahve, které je malilinko zachraňují...ale kdyby mělo být více takovýchto roků jako letos, asi bych musela růže opustit. Kdo se tu má na to dívat.... :evil: Tantau je skvělý, že odpověděl, posílám Vám fotky a je to jasné, velikost, jiná barva....
chorobyruze.jpg

MTmalekvety.jpg

suchoGiardina.jpg

suchoAugustaL.jpg

chralottesucho.jpg

crocusslahvi.jpg

malekvetyclematis.jpg
Poslední úprava: 08. srp 2014 10:06 od JitkaU2.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, helena, Evka, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. srp 2014 10:36 #291402

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jitko, tedy, to pískoviště ti nezávidím.
U mne je to s vláhou podobné, bez vysoké vrstvy mulče bych se tu neobešel, voda tu nestojí nikdy.
Ta část, kde byla kovárna, při zálivce udělá jen "slurp" a 20L vody je v tahu.
Ta část, kde rostou Chippendale, je podkačírkovaná - to udělal kdysi soused.
Když dělám jámu, po 20 cm je čistý kačírek - čím větší jámu dělám, tím víc kačírku se sesypává
ze stran, až mám obavu, že se někam propadnu...

U tebe vidím, že nemulčuješ, což je, myslím, velká velká škoda.
Kdybys neustále doplňovala trávu/kůru, myslím, že by to taky bylo o něčem jiném.
(každá organika je ve tvém případě vítána, myslím a půda by se tak rychle nepřehřívala)

Lahve na zalévání - estetika. Asi znáš ty 2L hranaté kontejnery z jarních hobby marketů.
(Tantau, zelený Kordes, klematisy atd.) - tak ty používám a zakopávám do země já.
Jednak je to mnohem estetičtější, než pet-lahve (si myslím) a druhak je to i odolnější.
Silnější plast - sekačka atd. Navíc - pro absolutní maskování - se dá po zalití do toho
květníku vsunout jiný, do něj pasující (i kratší), ve kterém mohou být jen zdobné oblázky,
nebo tam i může být něco zasazeno.
Letnička, trvalka, bylinka, suchomilka, tymián, mateřídouška, netřesk, sedum, tráva - cokoliv.
Pak to vůbec není vidět a aspoň tam pořád nepadají žáby.
Pokud tam jsou jen oblázky, dá seto zalévat i přes ně - nemusí se ten horní květník vyndavat.

Jinak písek je kámen (dejme tomu), bentonit také. Já osobně bych dodával jen organiku.
Hlavně rašelinu - myslím, že velký pytel by vyšel i rozumněji finančně.
U nás je firma Karel Holoubek a.s. - dřív dělali "jen" uhlí, teď i písky, kačírek,
dřevo - a hlavně - kůru a rašelinu. Nevím, třeba by něco bylo podobného i u vás.
Rašelina - na rozdíl od jílu (a teoreticky i těch vámi uvedených dodávaných "hornin"),
dokáže vodu v sobě navázanou zpřístupnit rostlinám. Jíl má oproti rašelině asi o 80%
horší zpřístupnění vody rostlinám. Tj. jíl vlhký je, ale kytky se z něj nenapijou.
Z rašeliny ano. Ta se sice (taky) extrémně vysychavá, jenže když je zapravena dostatečně hluboko,
navíc je záhon zamulčovaný, tak seto dá...

Já osobně bych namísto "fleků v trávníku" asi udělal jeden velký záhon, s upravenou zeminou.
Myslím, že v něm by se ty zalévací otvory líp ztratily, údržba by byla jednodušší,
okolní tráva by neupíjela i tak nedostatečnou vláhu, mulč by mnohem lépe plnil svou fci...
K hnojení bych používal hlavně Rohosku - tu jen tak něco nesplaví, vydává dusík dlouhodobě,
a koňský granul. hnůj - má oproti ostatní skoro jednou tolik N, vše je to organika.
(ale co já budu radit tobě, zkušené zahradnici - jen tak pindám)

Jinak ten písek je asi blbý i v zimě, že? Podle mě hodně rychle promrzá.

Jako podnože pořizuješ asi jen Pávův, že? Ten je do písku nejlepší.

(PS: kdybys nějaké ty plast. květníky 2 L potřebovala, řekni si - mám jich tu dost,
a 6L od Austina taky)
Poslední úprava: 08. srp 2014 10:51 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, helena, Iveta
Moderátoři: Eva L., Květa