Jitko, otevřelas tu velmi obsáhlé téma.
Budu se snažit popsat mé zkušenosti, stručněji - ale víš, že to moc neumím

.
V podmínkách mé zahrady písek zmiňuji ( Český ráj ), výhodu mám ve vyšší vrstvě ornice.
Růže nepěstuji zas až tak dlouho, navíc v uplynulých letech jsem spíše řešila lepivost deštěm než toleranci vůči suchu. Poruchy růstu a květuschopnosti jsem začala pociťovat až po loňském červenci ( to 3nedělní sucho ), po němž mi některé růže začaly stávkovat. Neobrážely, do II.kvetení se jim nechtělo. Některým to zůstalo až do letoška, tak byly vystresované ( nej Geoff Hamilton, ten nekvetl loni podruhé, letos v I. floru pár květů, neroste od jara, neobráží ).
Letošní rok je u nás opravdu velmi suchý, úhrn srážek od začátku roku sotva přelezl 200 mm. Nezdá se to málo, ale např. v červenci pršelo pouhé dva dny, písek vláhu neudrží.. takže..
Pokd jsi zaznamenala, loni jsme diskutovali na W. nad příspěvkem z USA týkajícím se toho, že jim Austinky v horku neprosperují - nekvetou, mají velkou spotřebu vody. Ano, to pojmenování Austinky ( všezahrnutí ) je ošidné.
Ale.. mám jich 35, pozoruji, jak sucho je letos více či méně devastuje. Nejen je, týká se to i Tantau ( těch mám málo ) a Kordes ( v menší míře ). Většinou velkokvěté růže.
Nemohu vypisovat kt. jsou OK, to bychom tu byli dlouho a také ještě není konec sezony, uvidí se.
Nicméně - je skupina sůží, kterým ( zdá se ) sucho nevadí. Skoro všechny drobnokvěté růže jsou letos úžasné, některé nedostaly v podstatě kapku vody z hadice... a kvetou a kvetou. Zdá se, že sucho tolerují u mne růže původem z Francie ( zase je to nepřesné, jen zkratka ) a některé Belgičanky. Možná by výsadba na tvé zahradě se mohla ubírat tímto směrem. Nevím, jestli by byly zrovna tvůj šálek kávy, ale člověk musí dělat kompromisy. Taky jsem se smířila s tím, že lecjaká, kt. bych si přála, mi tu prostě neprosperuje. Samozřejmě - platí to již mnohox psané - nelze říci, ta bude u tebe fajn, pokud ji člověk nevyzkouší na vlastní kůži.
Na obr. 2 + 3 si myslím, že se jedná o následky sucha - růže neutáhne listí.
U mne takto vypadá nově zasazený Pope John Paul II, když byly nedávné + 30 st. zežloutl, listí mu dokonce zhnědlo - jako na podzim u keřů.
stav přikládám. Pohled nevábný, mj. neobráží. Pokud neuhyne sám, ještě nad ním hůl nelámu.
Na 3. - toto může být též následek sucha, mně to dělaly ale i růže, pokud na listu zůstal přilepený opadaný okvětní plátek. V tom případě pod ním se objevila skvrna houby ( nejspíš perenospora ).