Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže sázené z jara

Růže sázené z jara 27. dub 2009 10:04 #365

• Zdenka
Na jaře jsem dávala sazenice Salet a Bernd Weigel. Byly pěkné, nezaschlé, všechny začaly rašit do stádia než se rozvinou lístky. Pak přišly ty letní tepla a přes zalévání vše narašené zaschlo. Jednotlivé větvičky mi přijdou živé, nejsou uschlé.
Na Livingu mi Eva před časem odpovídala - zastínit, zalévat.
Co dál? Jak jste na tom vy?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Růže sázené z jara 27. dub 2009 22:07 #366

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Tak přesně tohle se mi stalo s new dawn-sázená na podzim. Nechápu o co jde. Zkusila jsem ji vykopat a přesadit(což u vás vlastně není potřeba)
také zalévám, stíním ale nic. No přesadila jsem ji včera, tak uvidím...ale nechápu, proč teda neodejde celá...

Re:Růže sázené z jara 27. dub 2009 22:59 #370

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Váhá.
Pomoci jim můžeme tak, že výhony čnějící nad zemí ustřihneme téměř se zemí - na jedno očko (pod zemí jsou další, tak se nebojte). Nebo je přihrnout. I větve odpařují a taky každý další vypučený výhon rostlinu oslabuje.
Je možné podpořit tvorbu kořenů, zalít nějakým stimulátorem. Jenže Bio Algeen jsem teď už dlouho v prodeji neviděla a nevím, co se tu prodává podobného.
Právě kvůli takovýmhle jarním horkům je dobré sázet růže už na podzim. Sice omrznou až k zemi, ale začaly už kořenit a většinou neusychají.
I cesta z pole k zákazníkovi je na podzim míň riziková. Tím chci říci, že nikdo neví, v jakých podmínkách byly přes zimu přechovávané a jestli někde nepřischly.
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re:Růže sázené z jara 28. dub 2009 06:08 #377

• Jana z RZ
Moje zkušenosti s jarní výsadbou jsou takové: Minulý rok na jaře jsem sázela už narašené růže, nejdřív zaschly, pak chvíli čučely a pak se vzpamatovaly. Při těch současných suchých jarech to určitě vyžaduje víc péče (zalévání), než když se růže sadí na podzim. Pak jim to taky samozřejmě všechno dýl trvá, ale druhou sezónu už je to O.K. Květů jsem se v prvním roce taky dočkala. Asi záleží i na kvalitě sazenic. Sporadicky zakvetly jen Leonardo da Vinci, Eglantyne, Teasing Georgia. Letos se obzvlášť těším na tyhle:
Soeur Emmanuelle
Jalitah – mrazuvzdornost se zdá trošku horší, nicméně přežila (viz foto)
Henrietta Barnett – to samé s mrazuvzdorností jako v případě Jalitah
Parky
St. Richard of Chichester
Všechny tyhle růže jsem taky rozesazovala až teď na jaře, protože na podzim jsem na to prostě vůbec neměla čas. Jalitah a Henriettu Barnett jsem zasadila očkováním pod povrch, uvidím, jak si povedou. Jinak starší růže jsem vůbec na podzim, opět z nedostatku času, nezazimovávala, a všechny přežily bez úhony. Aspoň o trochu míň práce.
P1010681.jpg

Re:Růže sázené z jara 28. dub 2009 08:35 #378

• dresla
  • Moderator
Tak jsem musela vzít na pomoc HMF a omrknout, jaké poklady jsi sázela:) .
Dej sem, prosím, fotky a raport, až pokvetou.

Re:Růže sázené z jara 29. dub 2009 10:58 #383

• Zdenka
Díky za rady. Asi je kousek střihnu. Sazenice byly přímo od pana Šípa osobně dovezené, takže pěkné.
Teď má být u nás na jihozápadě počasí víc jarnější - míň teplo a zataženo s deštěm, tak doufám, že se hnou.

Foto určitě dám, ikdyž nevím, zda se jedná o klenoty ....
Zdenka

Re:Růže sázené z jara 04. bře 2010 06:46 #3703

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Mám podobný problém, na podzim mi přišly růže od p.Šípa, ale bohužel jsem byla neočekávaně umístěna do nemocnice již 1,5měsíce před porodem a tak sem to musela řídit z lůžka. Muž akorát zvládl růže založit do obrovské jámy hodně přihrnout , nakopčit a přikrýt chvojí. Vždycky sem sázela na podzim a teď nevím co všechno navíc bych měla udělat aby to bylo pro růže co nejlepe. Více přihnojit, více i zakrátit, nebo dokonce dát lepší zem ? Pozemek mám na bývalém poli, ale podloží je jílovité. Díky za Vaše rady a postřehy.

Re:Růže sázené z jara 04. bře 2010 07:58 #3707

• dresla
  • Moderator
Oproti podzimnímu nic navíc, jen růže zakrať na 3 očka (stejně by se měly teď na jaře zakrátit růže vysazené na podzim). Se střihem raději ještě chvilku počkej (až pokvetou forsythie).

Re:Růže sázené z jara 04. bře 2010 12:08 #3720

• Zdenka
Loni jsem se zařídila podle rad - viz nahoře. Střihla, zalévala, ale nepřistínila - byla líná. Keříky se vzmužily, přežily.

Re:Růže sázené zjara 30. pro 2010 16:24 #240272

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Růže sázené na podzim mají samozřejmě lepší možnost důkladně zakořenit, protože jsou ve vegetačním klidu a veškerou energii mohou investovat jen do kořenů. To ale neznamená, že výsadba na jaře bude neúspěšná. Zase tak propastný rozdíl tu není. Větší péče spočívá v tom, že před výsadbou keříky na několik hodin namočíme (celé) do vody, protože nevíme, v jakých podmínkách přezimovaly a mohou být vysušené. Líp jsou na tom ty, které jsou vyryté až na jaře. Po výsadbě je nutné zkrátit výhony na max. tři očka ( u všech typů růží !) a pečlivě zalévat. Zatím se mi nestalo, že by se mi neujala růže vysazená na jaře.
Moderátoři: Eva L., Květa