Tak toto téma se mi líbí. Velmi poučné čtení. Zvlášť zajímavé jsou rozdíly v hodnocení - např. nad růží, která je v jednom příspěvku chválená, jsou v jiném naopak rozpaky a dokonce chuť se s ní rozloučit. Abych tu nemluvila jen v obecné rovině, tak např. : Honza má mezi TOP růžemi Louisu Odier, naopak Helena je z ní zklamaná a já se k ní s tím těžkým zklamáním připojuji. Rosemoor nenaplnila Honzovo očekávání, Květa na ni pěje ódy. Honza vyhodil L´Aimant, já ji maximálně opečovávám kvůli kráse květů a nádherné vůni.
Možná by nebylo od věci někdy později v pokračování této diskuze se zamyslet, kde a v čem je ten zakopaný pes.
1. TOP růže 2011:
Marie Curie, Bernd Weigel, Susan Daniel, Heimatmelodie, Traviata, Astronomia a ještě by se našly další. Jmenované mají krásné květy, jsou zdravé a nenáročné (kromě Traviaty, která je méně zimovzdorná).
Marie Curie
2. TOP nákup podzim 2010/jaro 2011:
Blue Eden, Docteurs Massad, J.G.Mendel, Bukavu, Dinky, Isabell Renaissance
J.G.Mendel
3. Nováčci, kteří očekávání nenaplnili:
několik lensovek, které se nějak nemohly usadit a začaly růst až koncem léta, o kvetení ani nemluvím.
Annelies, Verdi, Puccini, Jet Flame.
Moc jsem se těšila na Agnes Schilliger (Massad) a celé léto jsem se dívala jen na nerozvitá , slepená poupata.
4. Zklamání roku:
znovu si musím postěžovat na Agnes Schilliger
5. Neurazí, nenadchne:
W. Shakespeare, Eglantyne, Duftrausch, Gentle Hermione, Jubilee Celebration, Aloha
6. Kandidáti na vyhazov:
momentálně žádný, vyhazov proběhnul už dříve.
7. Nejvoňavější:
Big Purple, Old Port, Alexandra Renaissance, Heidi Klum, L´Aimant, Just Joey, Jacques Cartier, W.Shakespeare
Princess Alexandra Renaissance
8. Smraďoch:
zatím jsem žádného neobjevila.
9. Růže, které si nejvíc vážím:
tady jsem na rozpacích, protože si neuvědomuji žádnou růži, které bych si trvale považovala z některého z uvedených důvodů.
Letos si vážím Laguny, která neomrzla jako loni a jako ostatní popínavky a vyrostla do závratné

výšky 2,5 m. Vážím si toho proto, že příští rok může začínat zase od země.
Laguna
10. Očekávání:
Jsem zvědavá jak si povedou poulsenky ze série Renaissance (Alexandra, Isabell, Claire), které mám jako letošní nové přírůstky. Měly by mít kromě krásných květů také silnou vůni.
Samozřejmě se těším na ty, které teprve dorazí (doufám). Z nich jsem obzvlášť zvědavá na dvě "modré" - Palais Biron a Blauwe Stad.
Clair Renaissance
11. Dlouhodobě TOP:
nevím přesně o jak dlouhou dobu se jedná - nejspíš víc než tři roky (?). Pak je to bezkonkurenčně John Clare.
12. Je skvělá, ale...
Colette mívá střídavý úspěch. Jeden rok je exkluzivní, další rok nestojí za moc. Musím konečně zjistit, co jí vadí.
13. TOP šípky:
přes šípky nemám přehled, odkvetlé květy stříhám. Snad jediná růže, které šípky nechávám, je Sonnenröschen. Jsou drobné, krásně červené a dobře se hodí do suché vazby.
14. TOP zdraví:
předesílám, že 3 - 4 krát během sezóny růže stříkám fungicidem. Přesto některé neodolají černé skvrnitosti. Z těch, které odolávají perfektně, si zaslouží jmenovat Ascot, Queen of Sweden, James Galway, Mary Rose, Caramella, Gebrüder Grimm, Heimatmelodie a ještě další. Nedokážu posoudit, která z nich je nejodolnější.
Ascot
15. Potížistka:
těch největších už jsem se zbavila. Zůstává jen např. Heidi Klum, citlivá na č.s., ale má tak pěkné a voňavé květy, že je jí vše odpuštěno.
16. Rozloučení:
prozatím do budoucna žádné neplánuji, v nedávné minulosti (včera) jsem poslala do věčných lovišť My Girl. Byly s ní podobné problémy jako s už zmíněnou A.Schilliger - stačil jeden deštíček a květy byly fčudu. Ani bych s tou likvidací tak nespěchala, ale potřebuji místo na očekávanou krasavici Line Renaud.
Tož tak.