Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: PROSÍM O RADU - předzahrádka

PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 10:32 #284593

• snajecka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Krásný den všem,

předně - jsem amatér! potřebovala bych velkou radu. Ráda bych udělala předzahrádku z růží. Je to Sever-Vých strana domu - záhon velikosti cca 2 x 20 m obdelník - dost velká uzavřená plocha (okolo záhonu chodníky). Ráda bych zde měla růže (starostlivá část záhonu) + něco menšího doplňkového nenáročného. Fasáda domu je oranž-zelená, půda nic moc na živiny - spíš jílovitá, světlá.

- Prosím o radu - jaké typy růží sem vysadit (výška, druh, nejlépe i název - v místní školce bych se domluvila na podobné odrůdě rostlé v místních podmínkách) a jak je umístit do obdélníkového záhonu ...
- Prosím o radu - čím doplnit růže (levandule modrofialová by se barevně nehodila k domu ani k růžím)
- Prosím o radu - barevnou variantu záhonu...oranž, černevá? Bílé s červeným okrajem? S jakou barvou lze kombinovat růže žluté(moje srdeční záležitost) Díky moc všem za odpovědi....pokud vše vyjde...od jara byste měli nového nadšeného člena a milovníka růží ... Péči o růže mám zažitou od dědy i táty ... ale znáte to, když pak člvěk musí pečovat o kvitka sám - je to jiné ... :)
Následující uživatel poděkoval: Pohlová

Re: PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 11:22 #284595

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Pěkně vítám :)
K tvému plánu mám jeden zásadní dotaz: SV strana, kolik je tam sluníčka? Růže potřebují alespoň 4 hodiny denně a ještě to stačí jen některým a levandule je vysloveně sluncomilka. Co hortenzie, heuchery, hosty... a nějaká ta spíš asi historická růžička by se tam dala potom mezi ně zkusit.
Následující uživatel poděkoval: snajecka

Re: PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 11:34 #284596

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Taky vítám.

Mám návrh - koukni se nejdříve do Galerie nebo Moje růže a napiš, jaké růže se ti typově líbí. ( čajohybr. x polyantky x plnokvětky x historické )
Vyfoť dům - novostavba x vesnické stavení x něco úplně jiného.
Množství slunce, přibližné místo v ČR ( kvůli mrazu ).

Žluté růže jsou obecně náchylnější k vymrzání - a podle mých zkušeností se dost špatně k sobě kombinují žlutá k žluté - vzájemně.
Poslední úprava: 23. říj 2012 11:34 od Květa.

Re: PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 11:51 #284598

• snajecka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Vladěnko děkuji za přivítání. Sluníčka dosti - růže zde byly přes dvacet let, takže ok. moc prosím a předem se omlouvám za otázečku - historická růžička? prosím o odkázek - načtu si základy rozdělení růží :)

Re: PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 11:56 #284600

• snajecka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Květu jedná se o nižší paneláček (3 poschodí a 3 vchody - aby se to hezky pamatovalo ) - většina obyvatel starší milý lidé - pečovat budeme asi všichni - hnací motor ovšem budu já. Růžičky tady byly 20 let - v roce 2009 rekonstrukce fasády a totally zlikvidované záhony před domem. Fasáda je dvoubarevná - žlutooranžová a olivově zelená. Proto se cpu do oranž růžiček kombinací. Je to klidná zelená část sídliště v maloměstě ... takovej trochu jako "důchoďáček" s lavičkama chodníčkama :)

Co se týče výběru růže - nelze popínavé - nevím jak čajohybr. - jestli lze volně v terénu, hist. moc neznám - plnokvětky se mi líbí, ale nevím jestli by sem nešli raději romantičtější kvitka - v rozdělení ještě plavu - ale chtěla bych vyvážený záhon (ne moc přeromantizovaný a přeplácaný - byť se mi to líbí) - stále pořád je to město...a zase na druhou stranu 7 solitérů a sem tam skalnička to asi taky ne...moc prosím o radu ... co tedy zvolit...
Poslední úprava: 23. říj 2012 12:06 od snajecka. Důvod: pravop.chyba

Re: PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 12:01 #284601

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
snajecka napsal:
Krásný den všem,

předně - jsem amatér! potřebovala bych velkou radu. Ráda bych udělala předzahrádku z růží. Je to Sever-Vých strana domu - záhon velikosti cca 2 x 20 m obdelník - dost velká uzavřená plocha (okolo záhonu chodníky). Ráda bych zde měla růže (starostlivá část záhonu) + něco menšího doplňkového nenáročného. Fasáda domu je oranž-zelená, půda nic moc na živiny - spíš jílovitá, světlá.

- Prosím o radu - jaké typy růží sem vysadit (výška, druh, nejlépe i název - v místní školce bych se domluvila na podobné odrůdě rostlé v místních podmínkách) a jak je umístit do obdélníkového záhonu ...
- Prosím o radu - čím doplnit růže (levandule modrofialová by se barevně nehodila k domu ani k růžím)
- Prosím o radu - barevnou variantu záhonu...oranž, černevá? Bílé s červeným okrajem? S jakou barvou lze kombinovat růže žluté(moje srdeční záležitost) Díky moc všem za odpovědi....pokud vše vyjde...od jara byste měli nového nadšeného člena a milovníka růží ... Péči o růže mám zažitou od dědy i táty ... ale znáte to, když pak člvěk musí pečovat o kvitka sám - je to jiné ... :)
Vitam te :)
a i ja vidim problem v orientaci predzahradky. Sice ne kazda SV znamena nutne stin, ale prece jen. Ted uz to tezko odhadnes, ale zkus si vzpomenout, jak a kdy ti tam jde slunicko. Co mu stini (krome domu). Podle to je teprve mozne urcit, zda se tam bude ruzickam aspon trochu darit.

Edit, jsem pomala, takze ted jinak, po ruzich ruze pujdou spatne, je potreba vymenit trochu zeminu a vyhnojit.
No a okouknout konkretni ruze, jak radi Kveta.
Poslední úprava: 23. říj 2012 12:05 od amazonka01.

Re: PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 12:01 #284602

• snajecka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
...aaa už studuju v "moje růže" typové rozdělení růžiček :)

Re: PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 12:05 #284603

• snajecka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Amazonečko - nestíní nic ...před zahrádkou je silnička spojovačka jen k našemu domu a před silnicí je velké travnaté dětské hřiště (menší fotbaláček) se stromy až v jeho zadní části - takže sluníčko opravdu většinu dne, až jsem se spíš bála jestli to není na škodu...tím že jsme nižší dům, tak ani stín není tak dlouho ... jinak jsme východní čechy.

Re: PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 12:08 #284604

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Snajecko, jdu sázet (odbíhám vždy trochu oschnout :S ), tak jsem stručnější..
podle toho, cos napsala, mi vychází polyantky. ( neukradnou kolemjdoucí, bohatě kvetou )..

opravdu pokoukej mnou navrhované galerie ( horní lišta )
příp. d. Šampáňo...

dodej místo v ČR, množství slunce.

Předpoklad - výsadba na jaře ? nebo spěchá ? ( teď je už skoro všude vyprodáno totiž )

růže z místní školky ( vyberu z toho co mají ) nebo chceš objednávat po netu ?
Poslední úprava: 23. říj 2012 12:13 od Květa.

Re: PROSÍM O RADU - předzahrádka 23. říj 2012 12:44 #284605

• snajecka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Východní čechy, výsatba stopro jaro - bojím se aby stihly zakořenit teď na podzim. Juknu na galerie i Šampaňo. Právě jsem si říkala, že přes zimu vymyslím, poscháním info a na jaře se na to vrhneme ... BTW který měsíc by byl na výsatbu ty polyantky nejlepší?

Mimochodem v galerii jsem růžpvých záhonů moc nenašla - ani jednotlivých růžiček ...jen zahrady a clemantis. Asi to tam mají někde šikovně zašité ...

A určitě budu brát z místní školky...ale chci tam už přijít s tím - že tento typ růže bych si představovala a snad mi tam poradí něco obdobného místního ... z netu bych se bála, to byste mi joo museli tady poradit, od koho brát a abych nenalítla...
Poslední úprava: 23. říj 2012 12:47 od snajecka.
Moderátoři: Eva L., Květa