snajecka napsal:
Krásný den všem,
předně - jsem amatér! potřebovala bych velkou radu. Ráda bych udělala předzahrádku z růží. Je to Sever-Vých strana domu - záhon velikosti cca 2 x 20 m obdelník - dost velká uzavřená plocha (okolo záhonu chodníky). Ráda bych zde měla růže (starostlivá část záhonu) + něco menšího doplňkového nenáročného. Fasáda domu je oranž-zelená, půda nic moc na živiny - spíš jílovitá, světlá.
- Prosím o radu - jaké typy růží sem vysadit (výška, druh, nejlépe i název - v místní školce bych se domluvila na podobné odrůdě rostlé v místních podmínkách) a jak je umístit do obdélníkového záhonu ...
- Prosím o radu - čím doplnit růže (levandule modrofialová by se barevně nehodila k domu ani k růžím)
- Prosím o radu - barevnou variantu záhonu...oranž, černevá? Bílé s červeným okrajem? S jakou barvou lze kombinovat růže žluté(moje srdeční záležitost) Díky moc všem za odpovědi....pokud vše vyjde...od jara byste měli nového nadšeného člena a milovníka růží ... Péči o růže mám zažitou od dědy i táty ... ale znáte to, když pak člvěk musí pečovat o kvitka sám - je to jiné ...
Vitam te
a i ja vidim problem v orientaci predzahradky. Sice ne kazda SV znamena nutne stin, ale prece jen. Ted uz to tezko odhadnes, ale zkus si vzpomenout, jak a kdy ti tam jde slunicko. Co mu stini (krome domu). Podle to je teprve mozne urcit, zda se tam bude ruzickam aspon trochu darit.
Edit, jsem pomala, takze ted jinak, po ruzich ruze pujdou spatne, je potreba vymenit trochu zeminu a vyhnojit.
No a okouknout konkretni ruze, jak radi Kveta.