Honzo, tvé shrnutí faktorů ochoty ke kořenění růží velmi oceňuji. Ano, spousta proměnných, mnoho věcí neovlivnitelných či ovlivnitelných pouze zčasti. I při zachování přístupu „ udělám pro růže ( rostliny ) to nejlepší, co umím“ jsou to živé organismy, dělají si co chtějí.. Nikdo z nás nemá podmínky ( ani to není naším záměrem, myslím ) dělat „polní pokusy“ , můžeme vycházet v našich příspěvcích pouze ze statisticky nevyhodnotitelného procenta jedinců jednotlivého kultivaru a pokusit se popsat naše ( ovlivnitelné ) dojmy které z něj/ nich – pokud je zahrneme do množiny růží - máme.
Měla jsem ten svůj původní příspěvek zřejmě dát do d. O růžích, zde nemá co dělat. Holt jsem se chytila drápkem tvé poznámky o lehkých substrátech – a své nedávné zkušenosti s nimi. Pokud píšu výše o statisticky nevyhodnotitelných jedincích, pak o kontejnerovaných růžích to v mé zahradě platí dvojnásobně. Pouhé jednociferné číslo, zlomeček všech. A ještě zúžím – neměla jsem na mysli kontejnerované růže sázené mimo období vegetace. U nich, pokud mi takové přijdou ( zakoupím ), substrát automaticky vyvolňuji.
Směřovala jsem příspěvek opravdu ke kontejnerovaným růžím sázeným v období růstu. Přesto, že půda v mé zahradě nečiní podmínky nijak obtížnými ( lehká, drobivá, písčitá, humózní, zalévaná...... ) kořeny do okolní zeminy neprorostly ani u jednoho exempláře ( nejvíc mne to překvapilo u Kosmos, přesazovém po 2,5 sezóně, kulivok ).
I proto jsem na toto téma hovořila s jinými růžařkami, zda mají obdobné zkušenosti. Nanesla téma i zde. ( A ano, k tomu směřovala i otázka na The Dark Lady – pokud s ní budeš hýbat ). Tvé zkušenosti se liší. Tak zas nic....
Vzhledem k mizivému objemu takovýchto růží ( neplánuji je kupovat, ale přesto občas k nějaké přijdu ) jsem hloubala, co bych s takovouto růží udělala příště. Zda mám zasadit jako doposud nebo přesadit do většího květníku a sázet na podzim s vypláchnutím substrátu.
Uvidím, až takový případ nastane, zatím se kloním k druhé možnosti.
ještě jednu poznámečku ( OT, pravda ) k porovnávání stavu mých a Eviných růží musím napsat. Aby se moje holky necítily dotčené, že je haním, pomlouvám,

. Některým se zde líbí více než v Liberci, popravdě. A zase, porovnávám od pasu. Těch stejně starých ( od stejného dodavatele ) bude cca 20 ( ? ). Zase zlomeček celkového počtu. Některé máme sice stejně staré, ale z jiných zdrojů. Některé pak se shodují pouze v jménu šlechtitele ( což už je zcela mimo mísu, neporovnatelné ), dodavatel stejný.
a odesílám nedopsané - ptž. mi právě teď DPD přivezlo růže.. jdu se radovat ( snad ).