Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže 2013, IV

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 27. bře 2013 09:51 #287101

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Někde jsem nedávno četla,že Munstead Wood voní tak silně,že prosytí svou vůní vzduch.Máte stejný dojem nebo to je subjektivní pocit někoho,kdo má silněji vyvinutý čich?
Poslední úprava: 27. bře 2013 09:54 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 27. bře 2013 10:18 #287102

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Evko, Munstead Wood opravdu voní na dálku a moc krásně, vloni měla zrovna tahle růže smůlu, že když zrovna byla v největším rozpuku, přišly lijavce a pak vedra, ale i tak voněla. Avšak patřím k těm, kteří mají vyvinutější čich, ale i manžel, který má čichové buňky hodně otupeny dlouhodobým silným kuřáctvím, uznal, že voní. :) Tuhle austinku mám moc ráda a plánuji, že si jich pořídím víc. Jen mne mrzí, že není vyšší, já jsem spíš na obry.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 27. bře 2013 11:34 #287106

• Evka
  • Platinum Boarder
Kirsten děkuji,už se těším až rozkvete a co na to můj nos.:) Já jsem si jich na podzim pořídila víc,ale nemám sesazené tři dohromady jak doporučuje D Austin.
Nevím jak reálně ti fotí foťák,ale moc se mi barva i stavba květů na tvých obrázcích líbí.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 27. bře 2013 12:26 #287108

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Evko, nzč :-), koukla jsem na fotky, co jsem sem na začátku kvetení MW postla, myslím, že to není úplně věrně zachyceno, Munstead Wood je v reálu ještě sytější, temnější a sametovější, má barvu, kterou řadím mezi květinovými barvami k jedné z nejoblíbenějších. Mám ji na celodenním úpalu, kousek od fasády domu, asi by byla vděčnější za mírné přistínění. Hodně u mne měla ČS a pak i padlí, i když je v tom místě hodně větrno, ale asi jsem jí neměla dávat tolik sousedů. U nás to loňské léto bylo hodně mokré a pak zase hned horké, bylo to od zdi ke zdi.

(Jak já už se těším, až zase pokvete! A to se mi jinak to zasněženo kolem a vůkol líbí.)
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 27. bře 2013 12:47 #287110

• Evka
  • Platinum Boarder
Kirsten,s tou čs jsi mě docela zaskočila.Já se snažím vyhýbat koupi takto náchylných růží,protože v mé oblasti jsou příznívé podmínky pro její silný výskyt.Odolnost proti čs beru při výběru nové růže jako stěžejní.Léto vše ukáže.;)
Na odkazu se mi líbí sedmá fotka planete-des-rosiers.forumactif.org/t1370-munstead-wood

Honzo,na odkazu níže je poznámka o tvé oblíbenkyní Sharifa Asma a to je,že St. Swithun se často nazývá lepší Sharifa Asma,jestli jsi to už někde neslyšel.:)
www.paulbardenroses.com/austins/sharifa.html
Poslední úprava: 27. bře 2013 13:48 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 27. bře 2013 13:04 #287112

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, tvé shrnutí faktorů ochoty ke kořenění růží velmi oceňuji. Ano, spousta proměnných, mnoho věcí neovlivnitelných či ovlivnitelných pouze zčasti. I při zachování přístupu „ udělám pro růže ( rostliny ) to nejlepší, co umím“ jsou to živé organismy, dělají si co chtějí.. Nikdo z nás nemá podmínky ( ani to není naším záměrem, myslím ) dělat „polní pokusy“ , můžeme vycházet v našich příspěvcích pouze ze statisticky nevyhodnotitelného procenta jedinců jednotlivého kultivaru a pokusit se popsat naše ( ovlivnitelné ) dojmy které z něj/ nich – pokud je zahrneme do množiny růží - máme.

Měla jsem ten svůj původní příspěvek zřejmě dát do d. O růžích, zde nemá co dělat. Holt jsem se chytila drápkem tvé poznámky o lehkých substrátech – a své nedávné zkušenosti s nimi. Pokud píšu výše o statisticky nevyhodnotitelných jedincích, pak o kontejnerovaných růžích to v mé zahradě platí dvojnásobně. Pouhé jednociferné číslo, zlomeček všech. A ještě zúžím – neměla jsem na mysli kontejnerované růže sázené mimo období vegetace. U nich, pokud mi takové přijdou ( zakoupím ), substrát automaticky vyvolňuji.
Směřovala jsem příspěvek opravdu ke kontejnerovaným růžím sázeným v období růstu. Přesto, že půda v mé zahradě nečiní podmínky nijak obtížnými ( lehká, drobivá, písčitá, humózní, zalévaná...... ) kořeny do okolní zeminy neprorostly ani u jednoho exempláře ( nejvíc mne to překvapilo u Kosmos, přesazovém po 2,5 sezóně, kulivok ).
I proto jsem na toto téma hovořila s jinými růžařkami, zda mají obdobné zkušenosti. Nanesla téma i zde. ( A ano, k tomu směřovala i otázka na The Dark Lady – pokud s ní budeš hýbat ). Tvé zkušenosti se liší. Tak zas nic.... :lol:

Vzhledem k mizivému objemu takovýchto růží ( neplánuji je kupovat, ale přesto občas k nějaké přijdu ) jsem hloubala, co bych s takovouto růží udělala příště. Zda mám zasadit jako doposud nebo přesadit do většího květníku a sázet na podzim s vypláchnutím substrátu.
Uvidím, až takový případ nastane, zatím se kloním k druhé možnosti.
ještě jednu poznámečku ( OT, pravda ) k porovnávání stavu mých a Eviných růží musím napsat. Aby se moje holky necítily dotčené, že je haním, pomlouvám, :kiss: . Některým se zde líbí více než v Liberci, popravdě. A zase, porovnávám od pasu. Těch stejně starých ( od stejného dodavatele ) bude cca 20 ( ? ). Zase zlomeček celkového počtu. Některé máme sice stejně staré, ale z jiných zdrojů. Některé pak se shodují pouze v jménu šlechtitele ( což už je zcela mimo mísu, neporovnatelné ), dodavatel stejný.

a odesílám nedopsané - ptž. mi právě teď DPD přivezlo růže.. jdu se radovat ( snad ).:P
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 27. bře 2013 16:54 #287113

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Z dvouletých růží se mi v loňské sezoně asi nejvíce líbil Geoff Hamilton + Grace + Hyde Hall.
Z nováčků pak jednoznačně Charles Rennie Mackintosh, v závěsu za ním pak Mistress Quickly.

Evko, M.Wood - netuším, jestli nějak silně voní. Zůstal nizoučký, měl max. 3 květy najednou. Neklekala jsem, abych přivoněla a na stojáka ke mně vůně nedolehla. ČS zanedbatelná.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 27. bře 2013 18:56 #287121

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo tvé shrnutí je vyčerpávající, ale tak nějak mám pocit, že mi neudělalo moc radost :unsure: .
V podstatě jsem tak trochu dostala depku, protože těch faktorů, které nemůžu ovlivnit je nějak moc :angry: .
Možná jsem trošku naivně doufala v jednoduchý zaručený návod :P , na základě kterého se moje růžindy letos promění v o 100% lepší krásky. No nic, navozím ten hnůj :laugh: a nakoupím nějaký ten doping, tím nic nezkazím ;) .

Ale to s tou teplotou půdy mi tedy vrtá hlavou. Budu to muset letos víc pozorovat.

Srovnání mých a Eviných růží bych uzavřela tak, že hlavní rozdíl bude v tom, že Eva se jim plně věnuje s láskou a péčí, zatím co já zastávám spartánskou výchovu, tj. ukaž co umíš ( jinak odchod) :evil: .

Je teda pravda, že loni jsem se trochu polepšila a pár protěžovaných rostlin jsem chodila hnojit průběžně. Ale po té loňské zimě a jaru těžko soudit, jaký to mělo efekt...
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 28. bře 2013 14:35 #287149

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jana V. napsal:
Objednávku jsem poslala s dotazem, zda je možná expedice v 04/2013, uvidíme co odpoví.

Tak už přišla odpověď od p. Šípa - měly jste pravdu, už je to skutečně nabídka pro podzim 2013. Tk jsem to zrušila. Na podzimní objednávku je ještě brzy ;) .
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 28. bře 2013 14:47 #287150

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jana V. napsal:

Srovnání mých a Eviných růží bych uzavřela tak, že hlavní rozdíl bude v tom, že Eva se jim plně věnuje s láskou a péčí, zatím co já zastávám spartánskou výchovu, tj. ukaž co umíš ( jinak odchod) :evil: .
.

Ráda bych moji tady zdůrazňovanou lásku a péči uvedla na pravou míru. Na rozdíl od vás, milé přítelkyně, nemusím už chodit do zaměstnání a svému hlavnímu koníčku - zahradě se můžu věnovat podle libosti. Neumím si představit jak bych to na vašem místě zvládala. Máte můj velký obdiv. :up :)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa