Jano, myslíš nejoblíbenější růže přímo šlechtitele (osobní) nebo obecně (nejkupovanější, pro začátečníky...)?
Teasing Georgia - jdeš mi přímo do rány... Nad ní se totiž rozplývám a upřímně neumím pochopit,
proč je v nabídkách českých školek vyprodána až jako mezi nejposlednějšími. Nemá jedinou chybičku, je kouzelná.
Oproti ´Molineux´ je to nebe a dudy.
´Molineux´ nízká, vychovaný keřík, květy plošší, třapatější, mají krátkou výdrž, jsou lehké, dívají se k nebi, zdravá, čiperná,
přišla mi taková... neosobní (to lze jen blbě popsat druhému), už ji (dva ks) nemám, jela na výlet ke Květě
(je to takový ten vzorný voják v poli, stojí a reprezentuje, ideální do popředí záhonu či na samotný kraj, fajn v předzahrádce)
- vůni si nevybavuji, typově mi přijde podobná s ´Princess Anne´
´Teasing Georgia´ vysoká a vzrůstná, i u nás (620 m n.m.) jako krátká pnoucí, velice zdravá, velké hluboké květy,
i přes dvacet na výhonu, nesmírně dlouho vydrží, i ve váze, loni v krutozimě namrzla nejméně ze žlutých
(např. ´Graham Thomas´ u nás vymrzla docela), na podzim jsem sázel další tři ks od Pelcových, tak mám čtyři a těším se,
letos jsem ji poprvé zabalil chvojím, na základ i po celé výšce, jsem zvědavý, co to udělá - mám v ní trojnožku a tvaruji,
loni jsem neostříhal až k bázi (přezimovala opravdu nadstandardně), ale některé výhony, které normálně rostly a nasadily
zbarvující se poupata, pak přišly dny přes třicet ve stínu, sucho a výhony zavadly, ráno byly ok, večer zvadlé...
- takže přece jenom trochu pomrzlé asi byly, i když vypadaly dobře (ale mezitím už rostly o mnoho výše jiné větve atd.)
- ve váze silně voní - resp. provoní i větší prostory, znatelné, když se vejde, na záhoně mi přijde, že nevoní nebo jen lehce
- trojnožka je podle mne žádoucí až nutná, mám ji od 2009
´Teasing Georgia´ 20.9.2012 (chladem a časem bledne, v horku je ale déle sytě žlutá)