Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže 2013, IV

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 12:55 #287067

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
HonzaPM napsal:
Eva L. napsal:
...začínám střízlivět a objevovat stejně krásné, ne - li krásnější a kvalitnější růže i z jiné líhně.

Z nějaké konkrétní, Evo?

Jano, Alan Titchmarsh je velmi zdravá, vděčná a průběžně kvetoucí růže. Velmi příjemně voní.
Pokud v rámci rozložení poštovného nevybereš jinou, nebylo by špatné mít Alan T. vícekrát. Stojí za to.

Jano, Eva L. hojně své růže zalévá (probírali jsme to při debatě o podzemních nádržích na vodu). Ty taky?
Já jen, že to může další (veledůležitý) důvod pro stimulaci/různost růstu našich krásek.

Těch zdrojů kvalitních růží je mnoho a buď je člověk schopen si cíleně vybrat ty špičkové kultivary (na základě zkušeností druhých, posudků a hodnocení na specializovaných stránkách, a pod.), nebo má při výběru trochu náhodného štěstí a získá tu "jedinou pravou".
Když tedy mám být konkrétní, řekla bych, že např. mnoho Meillandových růží představuje vrchol šlechtitelského umění, podobně některé růže Poulsenovy, Harknessovy, Massadovy, Kordesovy, Tantauovy, Lensovy, nově u nás objevené Vissersovy, ze zámoří pak třeba Carruthovy, Buckovy, Mc Gredyho... snad už ani nebudu pokračovat.

S tím zaléváním má Honza pravdu. Moje růže si opravdu na nedostatek vody nemůžou stěžovat. A co se týká výživy tak jsme si s Květou promyslely "krmící" program, který už druhým rokem aplikujeme a výsledky se dostavují. Není nijak složitý, je to kombinace syntetických a organických hnojiv v půdě a hnojení na list. Možná rozvedeme v příslušné diskuzi.
Poslední úprava: 26. bře 2013 13:37 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, Evka

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 13:33 #287071

• Eva L.
  • Moderator
Jano, tak jsem se mrkla na nabídku p. Šípa a přestože bych byla ráda pozitivní, tak musím po pravdě říct, že bych si u něj asi nic nevybrala. Austinky má v podstatě vyprodané a z těch, které ještě zbývají, bych brala (kdybych je neměla) asi Winchester Cathedral a Sophy´s Rose, samozřejmě všema deseti John Clare. Mnohokvěté jsou pro mě záhada - neznám je, zvláště ty maďarské. Možná nějaké zkušenosti s nimi má Amazonka. S velkokvětými je to skoro totéž v bleděmodrém - vesměs starší odrůdy, o kterých většinou nic nevím.

Ale ! Vzhledem k tomu, že celá nabídka je pro podzim 2013, tak nic nezmeškáš a stálo by možná za úvahu podívat se k Pelcům někdy v průběhu července, kdy nabízejí zájemcům prohlídku školky. A to je k nezaplacení. Tam si můžeš prohlížet, fotit, vybírat třeba celý den. Když si vybereš a objednáš, máš je na podzim doma. A hlavně je vidíš na vlastní oči.
Pak je ještě další možnost. Školka v holandském Lottum má obrovský výběr kultivarů, i těch, na které tady nenarazíš. Ceny mají velmi příznivé (okolo 5 E za kus), takže i poštovné se dá zkousnout.
Poslední úprava: 26. bře 2013 13:35 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 15:21 #287073

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evo, děkuji moc, že sis našla čas kouknout do nabídky p. Šípa :) .
Objednávku jsem poslala s dotazem, zda je možná expedice v 04/2013, uvidíme co odpoví. Přijde mi, že má teď v nabídce jen doprodej podzimních zbytků, stejne tak jako Pelcovi.
Dod u Pelců jsem ještě neabsolvovala, přišlo mi to od nás daleko. Uvidíme, třeba se povede vymyslet nějaký výlet.

Na ten krmící program se moc těším :) .

Honzo, právě, nemůžu je rozmazlovat :unsure: . Na The Windflower se kouknu. Ten jeho výběr na stránkách může být marketingový tah.
A díky za postřehy k Alan T. a Eglantyne.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 17:09 #287076

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
do růžových diskusí bylo mým úmyslem přispět až po zjištění skutečného stavu růží po této zimě ( po střihu ). Těšila jsem se letos jak malá holka, že bych ( třeba, možná ) nemusela stříhat až k zemi, když mrazy nepřekročily ani u mne hranici -20 st.

Mrazy posledních dnů - obávám se - by mohly těšení se ovlivnit. No hynsahukáže,že..

Debatou v Austinkách jste mne k reakci vyprovokovali.

Měla-li bych hodnotit A. růže 3leté a starší ( tj. sázené podzim 2009 či jaro 2010 ) mnoho jich u sebe nenacházím, většinu mám 2letých ( a mladších ).

Benjamin Britten - spokojenost, v druhém flóru hravě kolem 170 cm ( dopoledne stín jaro + podzim ). Loňskou zimu namrzl, zbyla pouhá 1/3 keříku. Regeneroval uspokojivě.
Crown Princess Margareta - omyl v nákupu sazenice II. třídy + nevalné umístění. Teď má pouhé tři proutky, namrzá k zemi, v průběhu roku se dohrabe k maximu 1 m. Nevzdávám to s ní, kdysi Dresla říkala, že její sazenice seděla několik let. Tak třeba stejný případ.
Gentle Hermione - spokojenost, vždy k zemi, keřík cca 120. Trochu kandelábrů.
John Clare - max. spokojenost. Vzdušný keřík, žádné kandelábry.
Jude de Obscure - náročná. Jako udržím ji i u sebe, ale jentaktak. Kopčím ji, přesto k zemi. Pak má holka co dělat sama se sebou, moc nemá sílu větvit. Chce plné slunce ( u mne nemá ), květy nemají rády déšť. Kdybych tak pro ni měla lepší místo... ách, ta by byla...

ad Crocus Rose - u mne loni namrzlé ( zřejmě ) výhony, do konce roku špatné květy ( skoro všechny ). Snad se nebude letos opakovat, růže je to super ( soudě podle stavu xx keříků u Pelců )

a Honzův Molineaux - zasazen na podzim 2011, zimu ustál. Nijak jsem nad ním loni neplápolala ( což nad málokterou jednoročkou činím, zvlášť když ji mám nakoukanou a tudíž nejsem překvapená jak vypadá ).
Eva L. napsal:
Opravdu zasloužilou členkou mojí malé rodinky austinek je sedmiletá A Shropshire Lad. Byla mezi prvními, které jsem si pořídila (od p. Šípa). Tvoří masivní vzpřímeně rostoucí keř se silnými výhony, které hlavně v létě po prvním kvetení zkracuji až o polovinu. Přesto koncem léta vyhání přes 2m dlouhé "pružáky", které někdy stačí ještě vykvést, ale většinou už nestihnou.
Rozkvétá o něco později než ostatní a dává si na čas i s druhým kvetením. Se zdravím je na tom dobře, mrazem trpí průměrně - žádná katastrofa.
Květy jsou nádherné a proto jí odpouštím případné nectnosti. No, zase jich není tak moc.
předpokládám, že moje A Sh.Lad. je tedy ze stejného zdroje - Evo ?
Dostala jsem ji od Evy jako masivní ( min.2 cm šířka prutů ) sazenici. U mne je nyní 3. zimu. A špatný, špatný... netuším, co jí vadí víc. Zda přesazení v poměrně dospělém stavu či moje mrazy. Zřejmě kombinace obého. Jde od 10 k 5. Po první zimě žádný zázrak, loni měla po namrznutí dva ( ! ) výhonky + pak vyprodukovala jeden 2 m nekvetoucí kandelábr. Uvidím stav letos, má na kahánku :down

G.Jekyll - spokojenost,
též se zastávám Rosemooru ( přibrala jsem další kousek - to mám u málokteré růže ). Vlaďko - tvůj R. je na plném slunci ? ( jestli jsem se již ptala, pardon ). Můj ano, zatím zůstával nižší.

ad A.Tit. - mám ho dva roky, hloubám nad jeho přemístěním. Podmínky jako okolní růže, dorůstá 30 ( přidám - ať nežeru - 40 ) cm. Dvě vlny krásných květů. U mne zanedbatelná ČS.
HonzaPM napsal:

Eviny růže jsou, krom velké dávky lásky, péče a zkušeností, zavlažované, hnojené, kopčené.
S Jizerskou nadílkou sněhu a snad i rozumnějšími zimami (?) i deštěm. Možná má Eva na zahradě i dobrou půdu.
jj, podepisuju.
Ale ( :laugh: ) láskuju, laskám, zavlažuju ( ! ), opečovávám podobně. Jasoň, rozdíl mezi Libercem a mnou činí v zimě až + 5 st. ve prospěch Evy. A to je na růžích ( nejen ) setsakra vidět.
Kromě těchto okolností - sama jsem si pro sebe utvořila omluvu ( výmluvu ? :P ) v tom, proč má Eva většinu růží ( stejný zdroj, stáří ) lepší než já. Její růže jsou ( většina, ty kt. to potřebují ) na celodenním slunci a nejsou umačkávány okolní výsadbou. Nemusí se vypořádávat s konkurencí. Myslím, že i proto jí tak nádherně, bohatě kvetou - holt jsou to podmínky, kt. růže chtějí. Pak si může "dovolit" i čajohybridy, kt. by u mě v džungli neměly šanci.
Poslední úprava: 27. bře 2013 01:23 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, evai, mišpule, Evka

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 17:20 #287077

• Květa
  • Moderator
a ještě jsem neskončila :laugh:HonzaPM napsal:
....Uvažoval jsem, že koupím kontejnerovanou u Chládka.
Prostě jsem si u sebe vypozoroval, že z prostokořenných (nedejbože slabších) sazenic se hůře prosazuje.
Kdežto v té lehounké rašelině v austinových kontejnerech to byly krásné keře, větší, než moje tříletá (atd.).
Možná zrovna u této sorty velmi záleží nejen na stanovišti, půdních podmínkách, ale i na zdroji sazenice a jisté
kompatibilitě růstu. Možná...

Loni jsem tu chválil The Dark Lady (že neomrzla v krutozimě ani o centimetr a že ji (jako jednu z mála) má Schultheiss
v oblíbených - srdíčko u sorty v katalogu). Mno ale co následovalo pak - po radosti nad nezmrznutím - to bylo vystřízlivění.
Vůbec nerostla. Jiné už kvetly a The Dark Lady teprve pomalu vylézala z postele. Skoro nenarostla, pozdní květy se válely
po zemi... Až zem rozmrzne, vyryju ji.

Honzo, tu Dark Lady jsi kupoval kontejnerovanou ?
ptám se v souvislosti s první cit. odstavcem - loni jsem ( i tu ) řešila stav kontejnerovaných sazenic. Souhlasím, v kupovaném lehoučkém substrátu růže snadněji koření, má se k světu rychleji. Otázkou ovšem je ( bude ) to, jak se jí bude dařit posléze, v letech následujících. Mne opravdu velmi zarazilo ( a propírala jsem to s každým, kdo k tomu měl jakékoliv poznatky ), že kontejnerovaná růže si kořeny stále zachovává pouze v oblasti bývalého kontejnerku, kořeny i stáčí, nejdou ( nechce se jim ) do normální hlíny. Což za plus nepovažuji. Nakonec jsem rašelinný substrát vymáchala, při opětovném sázení promíchala s běžnou zemí.
Pls., pokud někdo budete přesazovat kontejnerovanou růži po několika letech po zasazení, podělte se o postřehy. Díky.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 17:28 #287078

• Květa
  • Moderator
a posledníJana V. napsal:
Objednávku jsem poslala s dotazem, zda je možná expedice v 04/2013, uvidíme co odpoví. Přijde mi, že má teď v nabídce jen doprodej podzimních zbytků, stejne tak jako Pelcovi.

Jani, jsem zvědavá, co ti odpoví.

Loni s pomrznutím očkovanců byl nedostatek růží u všech prodejců - pěstitelů. Vyprodáni byli skoro hned všichni. Logika mi tedy velí si myslet, že o zbytky vyrývané na podzim 2012 by jít nemělo, že opravdu půjde o nové rostliny ( očkovance 2012 ) a k mání budou až na podzim.

Pelcovi - angl. vlastní produkce měli vyprodané, pak dováželi od Austina ( á 380,- )
Proplant - tam je nabídka teď pro jaro větší. Na podzim ale byli vyprodaní kompletně též. U nich se domnívám ( hodně velká spekulace ), že by jim musel vypadnout plánovaný jarní odběr ( kontejnerky v ZC a Bau ) či se jedná o růže dovezené, vypěstované jinde, nikoliv u nich.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 19:35 #287084

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Jen spitnu-zkusila jsem vloni v lete dat pod sklenici Jude The Obscure-vypada sveze, stonek zeleny a drzi listy.Takze doufam v pravokorenou sazenici:) :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 20:49 #287090

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jo jo jo jo jo. Je to alchymie, to pěstování růží.

Evoi, blahopřeju. Snad bude bujná a silná. U mě je jakýsi problém s košatěním.
Růže z řízku mi (pod zemí) nekošatí a bázi stále tvoří jaksi jen ten řízek. Velmi ochotně zde vymrzají.
Ale ty jsi tropická, takže to bude lahoda. :up

Jano, Šípova nabídka obsahuje sorty očkované 2012, jak uvádí Květa.
Zřejmě nyní, když slezl ten sníh, udělali ordnung v sortách a kusech a aktualizovali ešop.
Vyprodáno je během týdne. Viděl jsem ještě kompletní nevyprodanou nabídku ostinek - nejdříve zmizela Claire Austin.

Evo L., ok, díky. Myslel jsem, že tě např. uchvátily Massadovy růže a že jim pomalu dáváš přednost před anglickými.

Květo, ano, The Dark Lady byla v austinově kontejneru, kupovaná u Fišera v Plzni. Loni už tam ostinky nevedli.
Zrovna u téhle si nemyslím, že je bídná, protože kontejner (nebo jsi to myslela tak - až ji budeš páčit, mrkni na kořeny,
zda postoupily dále?)

K vyrývání (a ná-růstu) kontejnerovek - nemohu řici tak ni tak.
Např. Sweet Dream měla po vyrytí kořenový bal tak 10x15 cm, velmi zlé, asi i proto krutozimu zaplatila životem.
Ale např. Geoff Hamilton byla prokořeněna krásně do okolí. Zrovna tak i Lady Emma Hamilton, The Pilgrim a jiné.
Stačí jim k tomu sezona (The Pilgrim) či dvě (ostatní).
Ale např. Crocus Rose neprokořenila vůbec. Mám si vzpomínat na další?

Co si o tom myslím - je tu tuna proměnných.
1. stav sazenice (má chuť žít?, má chuť růst, bujet, expandovat, pronikat?)
2. stav sazenice (jak a v jakém stavu ji ve školce nacpali do květníku?, jaký měla předtím šípek?
slabý a vměstnal se? silný a brutálně ho zakrátili? zbylo z něj něco? vlásečnice - ano/ne?)
3. stav sazenice (jaká je to sorta a jak si rozumí s podnoží? jak jim spolu chutná?)
4. doba ve květníku (pokud tam byla léta, asi si spolu dobře rozumí a moc expandování asi nebude)
5. substrát ve květníku (dobrý? špatný? čerstvý? dodatečné hnojení? kuličky? hnojivá zálivka?)
6. po výsadbě (prší či zavlažujeme opravdu tak dokonale rovnoměrně a proto není vlhkostní rozdíl mezi
rašelinou a půdou? nebo je rašelina vlhká (konev) a půda suchá? - tam se kořenům na výlet chtít nebude,
a to pak může být okolní půda vylepšena kompostem horem dolem, efekt nebude)
7. po výsadbě (jaká je okolní zemina? studená, těžká, hutná, jílovitá? beze vzduchu? bez živin? navážka?)
8. po výsadbě (jaké je to stanoviště? sluní na půdu a proto je krásně hřejivá a láká bílé vlásečnice k prozkoumávání?
nebo půdu chladí naše hadice/kropáč nepříjemně vydatně/často? zaléváme teplou vodou? chladí půdu tuny mulče?
je půda písčitá, kamenitá (rozuměj záhřevná) či naopak studená a hutná? kolik bakteriální života a vzduchu v půdě je?
nevyhnali jsme všechen (život) zaléváním ledovou vodou? neutužilo zalévání půdu natolik, že není živá (kyslíkuhojná)
a je nevhodně hutná a slehlá?, nechladí zem trvalky? džungle? onen mulč? nedejbože folie a další?
(clematisy rády nohy v chladu, růže dle mého nikoliv - vzpomeňme na šípkovou - jižní svahy, úvozy cest, zídky, kameny...)
- obezličkou se dostávám k rozdílu růstu např. Květa vs. Eva L. - Evina půda osluněná, zahřátá, Květina zastíněna junglí
- a to nemluvím o spodních vodách, skalách, jílech, tajemstvích a čertovinkách :)
9. proč, když zjara vysadím deset nových růží (napříč druhy i zdroji), proč, když jich pět (drahých, vzácných, vytoužených)
mám na očích (povytahuju, podporuju, zpívám, ukolébávám, tančím, hnojím, vlažím, kypřím, ochraňuji) a zbylých pět (levné, všední) je zapomenuto v jungli, proč těch pět zapomenutých roste o parník lépe, než ty opěvované? Zákony zahrady?
Nebo snad právě to slehnutí půdy častým litím, chlazení půdy vodou, splavení živin vodou, dušení vlásečnic vodou (tužením půdy?),
či vylouhování asimilátů z kořenů má onen parníkový zpomalující nerůstový vliv?
10. to by mohlo stačit

(mám zajímavé sledování právě u The Pilgrim (obecně bujná růže, shodneme se, že?)
- dokud byla u samého okraje chodníčku u jižní zdi velkého domu - ok - bujela, rostla, sílila (zem nekrytá, záhřevná)
- přesadil jsem ji o tři metry dále od domu, k plotu (že tam její bujení bude vítáno více, než její lezení do cesty)
- dle Zákonů zahrady (ale spíš kvůli stínění zeminy šantou) obě The Pilgrim (Pelcovi prostokoř., Proplant kontejner BMX)
nerostou, chřadnou, umírají
- narostlý keř, zakrývající plot, se nekoná (ZZ ??)) - ach jo, a to mne ta Mišpulčina fotka tak ThePilgrimnažhavila :)

Líbí semi takové ty růže, které, když šípek nestačí (nepasuje, churaví...),
si pustí kořeny vlastní a jedou (Leonardo da Vinci, Pastella, Moschaty...), popř. využívají obojí.
Poslední úprava: 26. bře 2013 21:35 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, helena, Evka

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 21:12 #287091

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Honzo,výtečné shrnutí.
Teď přemýšlím a kombinuju,proč mi zašla Eglantyne,když CPM a ASL,vše koupeno zároveň a ve stejném stavu,prosperují :laugh:
Jenže,jak to tady čtu,je to rozmazlená slečinka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 27. bře 2013 06:44 #287096

• Eva L.
  • Moderator
Honzo, ty proměnné jsi rozebral dokonale. :up Není co dodat. Jenomže pak je skutečně problém zjistit, který z ovlivňujících faktorů má vliv např. na nerůst Eglantyne. V souvislosti s tím si vzpomínám na jeden ze svých četných omylů. Asi před 4 lety jsem si koupila Gertrudu Jekyll. Nerostla, krněla a tak šla z domu. Přesto jsem neodolala a vzápětí jsem si ji pořídila znovu, ale zasadila na jiné místo. A zázrak se konal. Dnes je to jedna z nejhezčích růží v zahradě. A teď se nabízí otázka - jak velký je rozdíl v kvalitě těch dvou míst vzdálených od sebe 3m ? Na první pohled žádný, zem je stejná, péče taky. Jo, jo, je to alchymie. :blink:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, Evka, J.A.P.N
Moderátoři: Eva L., Květa