Jo jo jo jo jo. Je to alchymie, to pěstování růží.
Evoi, blahopřeju. Snad bude bujná a silná. U mě je jakýsi problém s košatěním.
Růže z řízku mi (pod zemí) nekošatí a bázi stále tvoří jaksi jen ten řízek. Velmi ochotně zde vymrzají.
Ale ty jsi tropická, takže to bude lahoda.
Jano, Šípova nabídka obsahuje sorty očkované 2012, jak uvádí Květa.
Zřejmě nyní, když slezl ten sníh, udělali ordnung v sortách a kusech a aktualizovali ešop.
Vyprodáno je během týdne. Viděl jsem ještě kompletní nevyprodanou nabídku ostinek - nejdříve zmizela Claire Austin.
Evo L., ok, díky. Myslel jsem, že tě např. uchvátily Massadovy růže a že jim pomalu dáváš přednost před anglickými.
Květo, ano, The Dark Lady byla v austinově kontejneru, kupovaná u Fišera v Plzni. Loni už tam ostinky nevedli.
Zrovna u téhle si nemyslím, že je bídná, protože kontejner (nebo jsi to myslela tak - až ji budeš páčit, mrkni na kořeny,
zda postoupily dále?)
K vyrývání (a ná-růstu) kontejnerovek - nemohu řici tak ni tak.
Např. Sweet Dream měla po vyrytí kořenový bal tak 10x15 cm, velmi zlé, asi i proto krutozimu zaplatila životem.
Ale např. Geoff Hamilton byla prokořeněna krásně do okolí. Zrovna tak i Lady Emma Hamilton, The Pilgrim a jiné.
Stačí jim k tomu sezona (The Pilgrim) či dvě (ostatní).
Ale např. Crocus Rose neprokořenila vůbec. Mám si vzpomínat na další?
Co si o tom myslím - je tu tuna proměnných.
1. stav sazenice (má chuť žít?, má chuť růst, bujet, expandovat, pronikat?)
2. stav sazenice (jak a v jakém stavu ji ve školce nacpali do květníku?, jaký měla předtím šípek?
slabý a vměstnal se? silný a brutálně ho zakrátili? zbylo z něj něco? vlásečnice - ano/ne?)
3. stav sazenice (jaká je to sorta a jak si rozumí s podnoží? jak jim spolu chutná?)
4. doba ve květníku (pokud tam byla léta, asi si spolu dobře rozumí a moc expandování asi nebude)
5. substrát ve květníku (dobrý? špatný? čerstvý? dodatečné hnojení? kuličky? hnojivá zálivka?)
6. po výsadbě (prší či zavlažujeme opravdu tak dokonale rovnoměrně a proto není vlhkostní rozdíl mezi
rašelinou a půdou? nebo je rašelina vlhká (konev) a půda suchá? - tam se kořenům na výlet chtít nebude,
a to pak může být okolní půda vylepšena kompostem horem dolem, efekt nebude)
7. po výsadbě (jaká je okolní zemina? studená, těžká, hutná, jílovitá? beze vzduchu? bez živin? navážka?)
8. po výsadbě (jaké je to stanoviště? sluní na půdu a proto je krásně hřejivá a láká bílé vlásečnice k prozkoumávání?
nebo půdu chladí naše hadice/kropáč nepříjemně vydatně/často? zaléváme teplou vodou? chladí půdu tuny mulče?
je půda písčitá, kamenitá (rozuměj záhřevná) či naopak studená a hutná? kolik bakteriální života a vzduchu v půdě je?
nevyhnali jsme všechen (život) zaléváním ledovou vodou? neutužilo zalévání půdu natolik, že není živá (kyslíkuhojná)
a je nevhodně hutná a slehlá?, nechladí zem trvalky? džungle? onen mulč? nedejbože folie a další?
(clematisy rády nohy v chladu, růže dle mého nikoliv - vzpomeňme na šípkovou - jižní svahy, úvozy cest, zídky, kameny...)
- obezličkou se dostávám k rozdílu růstu např. Květa vs. Eva L. - Evina půda osluněná, zahřátá, Květina zastíněna junglí
- a to nemluvím o spodních vodách, skalách, jílech, tajemstvích a čertovinkách

9. proč, když zjara vysadím deset nových růží (napříč druhy i zdroji), proč, když jich pět (drahých, vzácných, vytoužených)
mám na očích (povytahuju, podporuju, zpívám, ukolébávám, tančím, hnojím, vlažím, kypřím, ochraňuji) a zbylých pět (levné, všední) je zapomenuto v jungli, proč těch pět zapomenutých roste o parník lépe, než ty opěvované? Zákony zahrady?
Nebo snad právě to slehnutí půdy častým litím, chlazení půdy vodou, splavení živin vodou, dušení vlásečnic vodou (tužením půdy?),
či vylouhování asimilátů z kořenů má onen parníkový zpomalující nerůstový vliv?
10. to by mohlo stačit
(mám zajímavé sledování právě u The Pilgrim (obecně bujná růže, shodneme se, že?)
- dokud byla u samého okraje chodníčku u jižní zdi velkého domu - ok - bujela, rostla, sílila (zem nekrytá, záhřevná)
- přesadil jsem ji o tři metry dále od domu, k plotu (že tam její bujení bude vítáno více, než její lezení do cesty)
- dle Zákonů zahrady (ale spíš kvůli stínění zeminy šantou) obě The Pilgrim (Pelcovi prostokoř., Proplant kontejner BMX)
nerostou, chřadnou, umírají
- narostlý keř, zakrývající plot, se nekoná (ZZ ??)) - ach jo, a to mne ta Mišpulčina fotka tak ThePilgrimnažhavila
Líbí semi takové ty růže, které, když šípek nestačí (nepasuje, churaví...),
si pustí kořeny vlastní a jedou (Leonardo da Vinci, Pastella, Moschaty...), popř. využívají obojí.