Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže 2013, IV

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 09:25 #287050

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Evka napsal:
EvoL,nádherná Gertruda Jekyll,jedna z mých nejoblíbenějších.Chtěla jsem se zeptat jestli u ní při letním řezu zkracuješ kandelábry podle doporučení Davida Austina,aby nepřerůstala keřík,nebo nezkracuješ,či v té době ještě kandelábry růži nepřerůstají?

Strojový překlad jeho návodu na řez keřových a popínavých růží je dost hrozný,to by chtělo překlad od dobrého angličtináře a uložení do pdf.:)
www.davidaustinroses.com/american/Advanced.asp?PageId=1920
www.davidaustinroses.com/english/Advanced.asp?PageId=1920

Evko, při letním řezu zkracuji jen ty výhony, které kvetly v prvním flóru. Nové výhony - budoucí kandelábry jsou v té době ještě krátké a řez nepotřebují. Nehledě na to, že bych se tím řezem připravila o případné květy na konci léta. Mám pocit, že s těmi přerostlými výhony se nic moc nenadělá. Ty kultivary, které je tvoří, mají tuto vlastnost patrně v genech a v příznivých klimatických podmínkách je možné je pěstovat právě jako climbery. Toť moje úvaha na základě zkušenosti.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 09:29 #287052

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evo, uvidíme, kolik toho bude na Edence k ostříhání. Původně jsem se "rozhodovala" mezi klasickým střihem s cílem vytvořit úhledný keřík a mezi vyvázáním.

Já jsem na ten záhon po smrku navezla 20cm odpočinuté hlíny, ale jak je růže sazená hluboko, tak možná opravu měla dole málo živin. Vedle ní jsem přesazovala odkopek ze Schneewitchen a "seděly" celé léto obě stejně. Přikládala jsem to spíše tomu nešťastnému počasí. To místo také není tak luxusní jako to předchozí. Dělala jsem si naději, že když je tak vitální, že by to mohl zvládnout. Dám mu letos ještě čas a pak se uvidí. Každopádně, kdybych o něj náhodou přišla, je to růže, kterou bych hned pořídila opět, ta nesmí na mojí zahradě chybět :up .

Evko, ty strojové překlady jsou fakticky hrozný, raději to čtu v originále, sice nerozumím všechno, ale tak nějak tuším, co píšou ( narozdíl od těch překladů)...
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 09:34 #287053

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Evo a děkuji za poznámku k Eglantyne. Procházela jsem tu všechny diskuse, kde se o ní píše. Vypadá to, že někomu pěkně roste, někomu zlobí. Neměla jsem jí na seznamu, ale znáš to, z těch mnou vyhlídnutých měli jenom 2 a tak koukám, čím doplnit objednávku, aby se to poštovné "rozložilo" ;) .
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 09:36 #287054

• Eva L.
  • Moderator
Jano, růže jsou velcí žrouti. :laugh: Mám vyzkoušeno. Asi před třemi lety jsem na hnojení kašlala s tím, že jim stačí jarní Cererit. A hned to bylo znát. Dokonce i další rok ještě trucovaly. :dry:
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 09:44 #287055

• Eva L.
  • Moderator
Jana V. napsal:
Evo a děkuji za poznámku k Eglantyne. Procházela jsem tu všechny diskuse, kde se o ní píše. Vypadá to, že někomu pěkně roste, někomu zlobí. Neměla jsem jí na seznamu, ale znáš to, z těch mnou vyhlídnutých měli jenom 2 a tak koukám, čím doplnit objednávku, aby se to poštovné "rozložilo" ;) .

Poněkud poťouchle se ptám - a musí to být právě austinka ? Abych řekla pravdu, tak po několika letech okouzlení Austinovými růžemi začínám střízlivět a objevovat stejně krásné, ne - li krásnější a kvalitnější růže i z jiné líhně. Je to ale můj subjektivní názor a nechci tě ovlivňovat. :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 09:49 #287056

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Evo, tak už chápu rozdíl mezi tvými a mými :ohmy: . Také jen sypu Cererit a jednou za 3-4 roky rozvozím po zahradě hnůj.

Co s nimi děláš, že ty tvoje jsou tak úžasné :up ? Zpívání to asi nebude, když mluvíš o žroutech .....

Měli bychom to přesunout do kolonky péče o růže. Teď zjara se hodí zopakovat osvědčená hnojiva, postřiky, "stimulanty" a jiné fígle ;)
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 10:00 #287057

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Eva L. napsal:
Jana V. napsal:

Poněkud poťouchle se ptám - a musí to být právě austinka ? Abych řekla pravdu, tak po několika letech okouzlení Austinovými růžemi začínám střízlivět a objevovat stejně krásné, ne - li krásnější a kvalitnější růže i z jiné líhně. Je to ale můj subjektivní názor a nechci tě ovlivňovat. :)

Evo, neaustinky už jsem tam nějaké přihodila :P ( Mozart, The Fairy) . Kydys v nabídce p. Šípa měla tip na nějakou, která je ještě k mání a stojí za doporučení ( vyšší než 60cm), budu ráda . Já mám austinky moc ráda, mají krásné květy, ale přiznám se, že větší radost mi dělají mnohokvěté růžindy, které mají záplavu květů, že lupení časo ani není vidět. Taková stará Schneewitchen když to rozbalí, je neodolatelná :) . Velkokvěté jsou zas spíš takové potěšení z detailu ;) .
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 12:13 #287062

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Eva L. napsal:
...začínám střízlivět a objevovat stejně krásné, ne - li krásnější a kvalitnější růže i z jiné líhně.

Z nějaké konkrétní, Evo?

Jano, Alan Titchmarsh je velmi zdravá, vděčná a průběžně kvetoucí růže. Velmi příjemně voní.
Pokud v rámci rozložení poštovného nevybereš jinou, nebylo by špatné mít Alan T. vícekrát. Stojí za to.

Jano, Eva L. hojně své růže zalévá (probírali jsme to při debatě o podzemních nádržích na vodu). Ty taky?
Já jen, že to může další (veledůležitý) důvod pro stimulaci/různost růstu našich krásek.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 12:19 #287063

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo, otázka na tělo :P .
Nezalévám pravidelně nic ( s výjimkou nově sázeného). Když je na jaře stará zelená voda v bazénu nebo po velkém dešti voda venku ve sklepě, tak zalévám. Když tyto zdroje dojdou, zalévám jen výjimečně velkém suchu vodou z vodovodu ( jen to nejcennější o co se bojím).
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže 2013, IV 26. bře 2013 12:34 #287066

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano, právě.

Eviny růže jsou, krom velké dávky lásky, péče a zkušeností, zavlažované, hnojené, kopčené.
S Jizerskou nadílkou sněhu a snad i rozumnějšími zimami (?) i deštěm. Možná má Eva na zahradě i dobrou půdu.

Vím, Jano, jak je tvá oblast suchá, a tudíž asi nelze vyloženě srovnávat. Musí tam být nějaký rozdíl :).

Vlaďko, v hodnocení Teasing Georgia (palec nahoru) a Falstaff (palec dolů) se shodneme.
Doufám, že poslední rok pro Rosemoor bude rozhodující (v optimistickém slova smyslu) a bude taky palec nahoru.

Ještě k těm Austinovým oblíbencům, myslím, že se někde zmiňoval, že má rád The Windflower.

Eglantyne - mám pět kousků. Jednu tříletou, tři loňské, jednu podzimní. Je to jak píše Eva L. - růst je slabší.
Ale krása a hlavně vůně květů za to stojí. Uvažoval jsem, že koupím kontejnerovanou u Chládka.
Prostě jsem si u sebe vypozoroval, že z prostokořenných (nedejbože slabších) sazenic se hůře prosazuje.
Kdežto v té lehounké rašelině v austinových kontejnerech to byly krásné keře, větší, než moje tříletá (atd.).
Možná zrovna u této sorty velmi záleží nejen na stanovišti, půdních podmínkách, ale i na zdroji sazenice a jisté
kompatibilitě růstu. Možná...

Loni jsem tu chválil The Dark Lady (že neomrzla v krutozimě ani o centimetr a že ji (jako jednu z mála) má Schultheiss
v oblíbených - srdíčko u sorty v katalogu). Mno ale co následovalo pak - po radosti nad nezmrznutím - to bylo vystřízlivění.
Vůbec nerostla. Jiné už kvetly a The Dark Lady teprve pomalu vylézala z postele. Skoro nenarostla, pozdní květy se válely
po zemi... Až zem rozmrzne, vyryju ji.
Poslední úprava: 26. bře 2013 12:44 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa