Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 11. srp 2017 00:08 #320385

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Milado, já jsem virovou mozaiku na růži viděla POUZE jedinkrát - bylo to na staré odrůdě ( Icebergu ).

Nejčastější příčinou je naroubování očkem z infikované rostliny už ve školce. A na to se dává u velkých pěstitelů setsakramenský pozor. Tzn. už si takovou rostlinu zasadíš.
A symptomy se projeví záhy, ne po řadě let.

napadenou rostlinu :
- nelze vyléčit, ale ( i ) po mnoho let s virovou mozaikou může růst a kvést. Postupně chřadne až se to pak rozhodne "zabalit".
- v podstatě se vir. mozaika může projevovat po řadu let jen tím napadením listů.
- dělali vyzkum přenosu, závěr : ani pylem, ani šťávama ( nůžky ) k přenosu nedošlo. K přenosu došlo pouze kořenovým systémem ( zasazené růže blízko u sebe, 30 cm, po roce napadení sousedi 10 %, po dvou letech od 0 do 50 %, v závislosti na odrůdě ).
Dokonce vyseli semena z infikovaných rostlin, semenáčky byly do jednoho zdravé.

--
Jestliže se jedná o růže, které na místě rostou řadu let a vždy byly zdravé, klonila bych se opravdu k nějaké reakci na horko. *
Přesto : růže bych měla pod zvýšeným dohledem, pokud se takovéhle postižení objeví i v následujícím roce, o virovém postižení bych uvažovala. A taky pak o tom, co s růžemi dál ( pokud by se potvrdilo, osobně bych si takovou růži nenechala, ale to je jen můj názor ).
Skvrny ( mozaika ) by se měly objevit ale již zjara.

Přesto, že píší - nepřenáší se nůžkama, stejnak bych je desinfikovala, opatrnosti není nikdy dost.

* listí u růží po těchto tropech postižené mám, vypadá ale jinak.

DSCN6161.jpg

na fotce jsou vidět různé reakce na teplo. Od popálení, přes zežloutnutí půlky až celého listu, zhnědnutí horkem. Dokonce mi někt. růže shodily listí. Prostě opadalo.
Poslední úprava: 11. srp 2017 00:16 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Milada, Ajka, rok.zaruka, Dita

Choroby a škůdci růží II 11. srp 2017 15:28 #320389

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Díky! Ty růže jsou tam cca 40 let,možná víc. Vedro je tu hrozné.Praha, jihozápad mezi panelakama. Budu sledovat,a každopádně informovat jak to pokračuje. Momentálně zaplať pámbu leje.

Choroby a škůdci růží II 03. lis 2017 20:30 #320967

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Prosím o radu, možná jsem ve špatnem vlákně, když, tak mě odkažte jinam. Při vykopavání díry pro růži jsem objevila jakousi bílošedou plíseň či houbu prostupující celou hloubkou výkopu, snad i celým zahonem. Hledala jsem, o co se může jednat, našla jsem pouze toto.www.zahrada.cz/forum/slivone/bila-plisen-v-pude-363892/?stranka_oblast=0

Máte někdo tušení o co jde? A můžu tam zasadit růži? Před dvěma lety jsem na to místo, tehdy ještě zdravě vypadající sadila plamének, ten alebrzy uvadl. V záhonu je ještě čemeřice, šalvěj hajní, hvězdnice, levandule a cibuloviny. Byly tam ješte zvonky a heuchery.

Choroby a škůdci růží II 04. lis 2017 22:44 #320984

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
to ti nikdo na dálku neřekne.
( většinou to bývají houby, kt. rozkládají dřevo ( lignin )) . Tzn. neškodné.

Choroby a škůdci růží II 05. lis 2017 13:02 #320986

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Ok, tak ja to tam zkusim nasadit, jen do jamy dam jinou zeminu.

Choroby a škůdci růží II 03. dub 2018 10:13 #322038

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jak jsou na tom vaše růže po zimě? Já teprve začínám stříhat. Ale jak chodím kolem záhonů, všimla jsem si, že Graham Thomas je flekatý jak hyena. Budu stříkat Dithane broskvoně, má cenu ho vzít taky? Je to pozůstatek čs, nebo korová spála? O potřebné desinfekci vím, nůžky po každé růži přejedu hadříkem, omáchaným ve slivovici. Grahame, jak mě dožereš, vyměním tě za Teasing Georgii, máš veřejnou výstrahu! :laugh:

Choroby a škůdci růží II 03. dub 2018 10:15 #322039

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Zkusím ještě fotku

IMG_20180326_171948.jpg

IMG_20180326_171925.jpg

IMG_20180326_171930.jpg

IMG_20180326_171941.jpg
Poslední úprava: 03. dub 2018 10:16 od Genovesa.

Choroby a škůdci růží II 03. dub 2018 18:55 #322043

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
podle mně je to ta spála. letos mám růže neskutečně zdevastované - a nejen růže. dnes jsem začala okopávat angličanky. na podzim jsem nestihla. jak byl sníh , tak jsem posypala dokola hnojivem na růže a teprva dnes zahrabávám - při té okopávce.
zítra snad pokračování - ale netěší mně to --
Poslední úprava: 04. dub 2018 06:45 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Choroby a škůdci růží II 04. dub 2018 10:03 #322048

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Tak jsem to tu pročítala - nejlepší asi bude Thomase hodně ostříhat, co? Jsem se těšila, že už bude letos větší... :whistle:

Choroby a škůdci růží II 04. dub 2018 12:38 #322049

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Mám ostříháno, růže celkem přežily, jen popínavá Sympathie je skoro celá černá, tak jsem ji ořezal až k zemi a jestli se nestane zázrak, tak ji vykopu. J.
Moderátoři: Eva L., Květa