Milado, já jsem virovou mozaiku na růži viděla POUZE jedinkrát - bylo to na staré odrůdě ( Icebergu ).
Nejčastější příčinou je naroubování očkem z infikované rostliny už ve školce. A na to se dává u velkých pěstitelů setsakramenský pozor. Tzn. už si takovou rostlinu zasadíš.
A symptomy se projeví záhy, ne po řadě let.
napadenou rostlinu :
- nelze vyléčit, ale ( i ) po mnoho let s virovou mozaikou může růst a kvést. Postupně chřadne až se to pak rozhodne "zabalit".
- v podstatě se vir. mozaika může projevovat po řadu let jen tím napadením listů.
- dělali vyzkum přenosu, závěr : ani pylem, ani šťávama ( nůžky ) k přenosu nedošlo. K přenosu došlo pouze kořenovým systémem ( zasazené růže blízko u sebe, 30 cm, po roce napadení sousedi 10 %, po dvou letech od 0 do 50 %, v závislosti na odrůdě ).
Dokonce vyseli semena z infikovaných rostlin, semenáčky byly do jednoho zdravé.
--
Jestliže se jedná o růže, které na místě rostou řadu let a vždy byly zdravé, klonila bych se opravdu k nějaké reakci na horko. *
Přesto : růže bych měla pod zvýšeným dohledem, pokud se takovéhle postižení objeví i v následujícím roce, o virovém postižení bych uvažovala. A taky pak o tom, co s růžemi dál ( pokud by se potvrdilo, osobně bych si takovou růži nenechala, ale to je jen můj názor ).
Skvrny ( mozaika ) by se měly objevit ale již zjara.
Přesto, že píší - nepřenáší se nůžkama, stejnak bych je desinfikovala, opatrnosti není nikdy dost.
* listí u růží po těchto tropech postižené mám, vypadá ale jinak.
na fotce jsou vidět různé reakce na teplo. Od popálení, přes zežloutnutí půlky až celého listu, zhnědnutí horkem. Dokonce mi někt. růže shodily listí. Prostě opadalo.