Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Re: Výsevy 21. kvě 2011 06:09 #254455

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
díky honzo a jájo a janinko, mám semínka od JitkyU2 a i když jsou semenáčky ještě úúúúplně mini, vysévala jsem pozdě, jsou taky tm. zelené do červena, tak to bude ono, to jsem potřebovala vědět, díky jitko ! Až budou v tak přenádherném stavu, jak je má Honzas, tak to budu spokojená
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Výsevy 21. led 2012 15:15 #275928

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Tak jsem zas v návalu jarní nedočkavosti nakoupila hafo pytlíčků semínek. Úžasná věc na pomazleníčko tyhle barevné pytlíčky. Je fakt, že když jsem pak v klidu domova rekapitulovala, co všechno jsem si to vlastně nasyslila, musela jsem konstatovat že a) některé jsem kupovat nemusela, protože jsem sklerotik a mám zbytky od loňska, např. šalvěj pomoučená, krásnoočko, lobelku, b) jsem se prostě v tom ajfru unáhlila např. s Allium albopilosum (nevím, jestli budu mít dost trpělivosti na vypiplání).

Jelikož jsem takhle v lednu neskutečně nedočkavá už už něco vysít jen abych mohla sledovat, jak něco roste, studuju popisy na pytlících, co se kdy vysévá. A tak mě napadlo - dodržujete termín výsevu tak, jak je uvedeno na pytlíku? Nebo vyséváte dřív/později?
Osobně se snažím držet návodu na pytlíku, ale vysévám jak nejdřív to jde, tzn. na dolní doporučené hranici, aby sazeničky stačily pěkně narůst. Jenže mám pak trochu problém, kam to všechno uskladnit než dám ven.

semena.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Re: Výsevy 21. led 2012 16:27 #275930

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Tu šalvěj pomoučenou předpěstováváš ? Někde jsem četla, že může přímo do země.
Vloni nějak nedošlo na vysetí, chtěla bych ji udělat letos.
Len mezi kosatce - taky rovnou do země????

Re: Výsevy 21. led 2012 16:48 #275934

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Fanynko, šaljvěj předpěstovávám. Není problém ji pak přepíchat, udělá pěkné rostlinky, nejsou to žádné nitě.
Se lnem nemám zatím zkušenost. Mám ho od Lenpel, říkala že ho můžu na podzim zkusit hodit rovnou mezi kosatce. No, neudělala jsem to, tak to zkusím na jaře, semen mám dost.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Výsevy 21. led 2012 17:04 #275937

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Len předpěstovávám. Z únorového výsevu někdy stihne i trochu kvést v témže roce.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., skalnička

Re: Výsevy 21. led 2012 17:22 #275944

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Už jsem psala v suchomilkách-šalvěj pomouč.se mi před domem semení sama.Na jaře jen přepíchám semenáčky na vhodná místa.Mám ji i jako trvalku,některé trsy tam mám už asi pátým rokem.
Taky jsem podlehla barevným pytlíčkům,memohl mě odtrhnout v Globusu od stojanů :laugh: Je to hrozný hlad po barvách takhle v zimě :) .Ale krotila jsem se.Mám jen máčku-Eryngium alpinum,bílou pupalku-Oenothera pallidia,kavyl-stipa tenacissima a opět zkusím otočník-Heliotropium peruvianum.
Na procházkách jsem si nakradla semínka růžového hrachoru,co čouhaly skrz plot.Mám dojem,že je to ten vytrvalý.

Re: Výsevy 22. led 2012 00:05 #275961

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
U trvalek, ani ne, dodržuju termín ( abych právě neměla pak problém s umístěním ) dtto u dvouletek.
Letničky spíš časnější termín.
( ale ty pokud vůbec seju, tak takové ty pohazovací, žádné předpěstovávání )

Mišpule - v jakém termínu ti pak začnou ty semenáčky šalvěje pomoučené kvést ?

Re: Výsevy 22. led 2012 00:11 #275962

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
setí čekanky - doma - semena vzcházejí při teplotě + 20 st.
Pokud nevzejdou do 3 - 4 týdnů, přemístíme je do teploty kolem 0 na dobu 2 - 4 týdnů a poté opět na + 20 st.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM

Re: Výsevy 22. led 2012 10:23 #275968

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Já seju doma matthiolu incanu,protože ji miluju a nevím bohužel o nikom,kdo by prodával na jaře sazenice.Vysévám ji v březnu.Úžasně voňavou matthiolu bicornis seju přímo na záhon,vzejde spolehlivě.

Re: Výsevy 22. led 2012 13:59 #275979

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Prosím, já mám takový dotaz ohledně možného setí: jedná se o Eryngium. Koupila jsem si ho v květinářství jako řezanou do vázy, ale nechala usušit a teď bych ráda ty semínka vysela, abych měla jistotu, že budu mít přesně takovou, jakou jsem koupila. Vypadá asi takhle: www.burncoose.co.uk/site/plants.cfm?pl_id=1752 . Myslíte, že mám nějakou šanci z těch semínek něco vypěstovat? Mám je zkusit dát nejdřív do lednice, aby prošly chladem (i když to už asi prošly, byly venku před krámem).
Já po něm už dlouho prahnu, ale pokaždé koupím sazenici nějakého alpina. Není špatný, jen ty bodláčky jsou mrňavé.

Šalvěj pom. jsem si sela jednou už v únoru, krásně a dřív i kvetla, ale semenáčků jsem se nedočkala.
Moderátoři: Eva L., Květa