Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Re: Výsevy 01. bře 2012 15:08 #276735

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Na angličáky jsem se taky chtěla zeptat, ale myslela jsem si, že to je výraz, co by měl každý zahradník/ce vědět. Asi to bude lokální výraz. Pro mě to je pojem malýho mustru autíčka - hráli jsme si s tím jako děti (pokud byl).
A s tím rozesazováním a dalším prostorem- to je taky další problém. Proto toho moc nemám - parapety by nestíhaly.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Výsevy 01. bře 2012 15:27 #276736

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Nejsou to velkokvěté pelargonie-anglické?

Re: Výsevy 01. bře 2012 16:02 #276739

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Evka na to kápla,omlouvám se,jsou to angl.muškáty.Mám jen bílé-Mona Lisa White,protože byl pořád čas přidělat držák na truhlík a po letní bouři byli mí fialoví krasavci na padrť po pádu z kuchyň.okna.Druhý den byl držák vyroben :angry: No,ale už jsem si nechala jen ty bílé.
Lobelky regulérně raší,snes už je vidět na zemině zelené "smetí",objevil se i nějaký otočník.Mám ráda jeho vanilkovou vůni.Doufám,že mi to nezplesniví.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Výsevy 10. čen 2012 19:33 #280014

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Prosím pěkně, uniká mi nějaký tajemný rituál, který je potřeba udělat s hlaváčem (Scabiosa), aby vyklíčil?
Vysel jsem (březen?) asi 40-50 políček sadbovače směsí semínek od Suttons, do každé ohrádky 2-3 semínka,
čili celkem slušné číslo a nevzešel dodnes ani jediný. Díky.

Vlaďko, jen pro info - čekanky jsem vysel dva pytlíčky (Florianus), vzešlo slovy pět rostlinek, tak ti je zatím nenabídnu.
Dnes jsem tři vysadil do volné půdy, zbylé menší dvě jsem ponechal za oknem, kdyby sety tři neujaly nebo je sežrali slizáci.
Vypadají křehce, chutně. :lol:
Poslední úprava: 10. čen 2012 20:44 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Re: Výsevy 10. čen 2012 20:09 #280021

• Mirinda
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 654
Honzo, s hlaváčem ti moc neporadím. Ale letos jsem se rozhodl, že vyzkouším výsev převislých petúnií a dopadlo to tak nějak - fotky jsou z tohoto týdne. Kdo jde kolem, nevěří, že je to z výsevu, ale je to tak.

balkon.jpg

balkon1.jpg

balkon2.jpg
Následující uživatel poděkoval: fanynka, mišpule, Evka, Miška

Re: Výsevy 10. čen 2012 20:52 #280024

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Mirku,jsi génius zahradní :up .Dalo to hodně práce ?

Honzo,já u všech výsevů řeším,jestli nechat na světle nebo zatemnit,hlaváč klíčí na světle,že ?
Semínka od Suttona jsou asi kvalitnější,ale letničky Thompson-Morgan i Kiepenkerl ,které jsem letos sela já,vzcházely velmi špatně nebo také vůbec.

Re: Výsevy 11. čen 2012 16:28 #280038

• Mirinda
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 654
jana H napsal:
Mirku,jsi génius zahradní :up .Dalo to hodně práce ?

Honzo,já u všech výsevů řeším,jestli nechat na světle nebo zatemnit,hlaváč klíčí na světle,že ?
Semínka od Suttona jsou asi kvalitnější,ale letničky Thompson-Morgan i Kiepenkerl ,které jsem letos sela já,vzcházely velmi špatně nebo také vůbec.

Génius určitě nejsem :P . Moc práce to nedalo, výsev koncem ledna, a potom už běžné starosti :) .

Re: Výsevy 11. čen 2012 16:38 #280040

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
A pěkně ti to ladí se slunečníkem :laugh: :up
Následující uživatel poděkoval: Mirinda

Re: Výsevy 11. čen 2012 17:49 #280046

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
HonzaPM napsal:
Prosím pěkně, uniká mi nějaký tajemný rituál, který je potřeba udělat s hlaváčem (Scabiosa), aby vyklíčil?
Vysel jsem (březen?) asi 40-50 políček sadbovače směsí semínek od Suttons, do každé ohrádky 2-3 semínka,

Vlaďko, jen pro info - čekanky jsem vysel dva pytlíčky (Florianus), vzešlo slovy pět rostlinek, tak ti je zatím nenabídnu.
Dnes jsem tři vysadil do volné půdy, zbylé menší dvě jsem ponechal za oknem, kdyby sety tři neujaly nebo je sežrali slizáci.
Vypadají křehce, chutně. :lol:

Honzo, na téma výsevy mě letos chytá doslova amok. Nakoupila jsem semen za fůru peněz. Mimo jiné i scabiosu, nevím jakou, musela bych jít pohledat pytlík, a teď spěchám, tak když tak později. Vysela jsem někdy v únoru 10 semen. Vzešlo tak 5,6. Rostly tak 7 -10 dní. Pak zašly. Podobně všechno ostatní. Podezřívala jsem substrát. Takže druhý pokus - substrát propečen/dezinfikován v troubě. Znovu naseto, vč. scabiosy. Opět vzešlo, opět chcíplo. A to jsem použila i lignohumát. Nevím, co jsem letos dělala tak sakra špatně. :evil: :down

Mirindo, máš to úžasné!!! O to víc mě ty moje letošní výsevní neúspěchy sejří. :laugh:
Poslední úprava: 11. čen 2012 17:50 od skalnička.
Následující uživatel poděkoval: Mirinda

Re: Výsevy 12. čen 2012 21:42 #280128

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
HonzaPM napsal:

koukla jsem se do databáze s následujícím výsledkem :
Scabiosa caucasica , tepl. 22 - 24 st., vzchází do 14 dnů.
Scabiosa columbaria, graminifolia, japonica, lucida, ochroleuca, teplota 5 st., neklíčí najednou ze všech semen, často několik měsíců.
O světle nic ( a to bývá uváděno, pokud se nemá zasypávat ).
Nikdy jsem ji nesela, praktickými zkušenostmi přispět nemohu.
Moderátoři: Eva L., Květa