Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Re: Výsevy 07. bře 2013 16:32 #286519

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Miško,kdysi jsem vysévala ostrožky,ale za nějakou dobu po vysázení na zahradu mi je sežrali slimáci,proto jsem to pak už nezkoušela.
Ale ty určitě myslíš ty sazenice milenium co jsem si koupila.Ty dopadly katastrofálně.Jedna rostlina byla slabá a brzy zašla,ty ostatní vůbec nerostly a nakonec také uhynuly.Tak nevím kde jsem udělala chybu nebo jestli jsou tak háklivé.:(
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Výsevy 07. bře 2013 17:38 #286520

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Tak to koukám.Já s ruličkama nemám problém.Dnes v Hornb. ani Baumaxu neměli to,co jsem chtěla,ale zase mám spoustu jiného :P
Gauru,heliotrop neměli,hledíkovku ani ve směsi barev.
Vzala jsem si kvamoklit(kdyby loňský samosběr nevylezl),mák setý-plnokvětý a scabiosa stellata kvůli makovičkám k sušení,scab.atropurpurea,smetanový aksamitník Albatros-abych měla před domem něco světlého a barevné zelí na podzimní výzdobu.Ještě zítra zaběhnu do Globusu,ten otočník mě hodně štve.

Re: Výsevy 07. bře 2013 18:30 #286521

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jojo, ostrožky a slimáci, to je blbá a bohužel věčná kombinace. Ale loni jsem měla od slimáků docela pokoj. Asi hodně vymrzli těmi holomrazy, co byly v loňské zimě. Tak jsem zvědavá, kolik se jich vyrojí letos.

Re: Výsevy 07. bře 2013 19:10 #286522

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
Vladko,
loni ty delfinky jsi mela jednolete? Taky jsem je loni sela, primo do zeme, moc mi jich nevylezlo, ale ty ktere vylezly, byly uzasne. Posbirala jsem si seminka, zkusim predvyset, snad vylezou.

A jak vas tady ctu, tak do rulicek sazet nebudu, by me slehlo, kdyby mi to zacalo plesnivet a pri mem stesti bych si na to mohla vsadit :-).

V tomhle tematu se asi upichnu, na sazeni toho mam spoustu, ze ani nevim, kde zacit :-).

Re: Výsevy 07. bře 2013 19:24 #286523

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Ostrožky (trvalky) jsem sela předloni a docela úspěšně vylezly a některé týž rok stačily i vykvést. Před slimáky jsem je ubránila. Letos jsem jich pár nasela zas. Tak doufám, že se opět povede. Ostrožek není nikdy dost.

Mišpule, pak dej info, jak jsi byla úspěšná s tou scabiosou stellata. Já neměla z loňského ani letošního výsevu lautr nic, tak chci vědět, jestli jsem takové poleno, nebo ty semena potřebují nějakou speciš péči.

Vyséval jste někdo petúnie? Mám takové cukání to zkusit. Vždycky kupuju až hotové sazenice do truhlíků, ale zajímalo by mě, jestli by se daly nějak slušně vypiplat ze semen doma.

Re: Výsevy 07. bře 2013 19:29 #286525

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
mišpule napsal:
Tak to koukám.Já s ruličkama nemám problém.

Mišpule, mám ty ruličky v takovém tom miniskleníčku. Sice otevřené větrání, ale asi to není dost. Taky je to ta první várka, která měla problém s tím substrátem. Po zalití to ihned proteklo dolů, tak jsem tam tu vodu nechávala chvíli stát, aby se to nasáklo zespodu. Možná v tom byla ta chyba. Uvidíme, jak to půjde v další várce, kde je substrát zalit roztokem hypermanganu.

Jsou to takové zkušební výsevy, lupiny mají expiraci 01/2008 ( stejně tak tykedlubny). Ani jsem moc nedoufala, že vůbec něco vyleze. O to jsem měla větší radost, že po těch potížích se substrátem jich 5 vylezlo. Ještě jich mám pár v pytlíčku a k tomu další 2 pytlíčky českých lupin.

Re: Výsevy 07. bře 2013 19:36 #286526

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jinak začly klíčit semínka fialy letní ( zaseto v pondělí).

Ostrožky jsem nikdy nesela, taky raději rozděluju trsy nebo bazálními řízky.

Slimáků nemám nijak moc, ale když se na ně vydám, najdu je spolehlivě u delfínek. V létě jsem si koupila už pěkný trsík bílé ostrožky. Zasadila jsem a druhý den byly ožrané všechny květy :down . Tak jsem je chodila každý večer hlídat, ale moc platné to nebylo. U těch mých starých modrých se naštěstí daří to, že když se uhlídá začátek sezony, nabere takovou rychlost růstu, že slimákům a šnekům " uteče", ale po sestřižení po odkvětu už se mi je nedaří uhlídat a druhé kvetení už je slabé.

Doplněno:
petůnie jsem nikdy nesela, ale když co nejdříve z jara koupíš jednu rostlinu, mělo by jít z vrcholových řízků ve vodě do půlky května vypěstovat několik rostlin. Dělala jsem to tak kdysi s verbenami.
Poslední úprava: 07. bře 2013 19:40 od Jana V.. Důvod: doplnění

Re: Výsevy 07. bře 2013 19:53 #286527

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Jano, s těma petúnkama dík za tip. Neměla jsem tušení, že by se daly namnožit řízky.

Re: Výsevy 07. bře 2013 20:09 #286530

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Ještě se vracím k ruličkám-je fakt,že do substrátu míchám hodně písku,ruličky posadím do proděravělé misky s pískem,zasypu míchaninou a jen rosím.Kupovaný substrát bez písku mi plesniví i bez ruliček.
Ostrožky jsem sela taky,po nájezdu slimáků mi zbyly 3!!! nitě,vyrostly,vykvetly,chytly padlí a šly.Už je nechci,radši pořídím více druhů oměje.
Petůnie mi občas vyrostou lecke,kam vysypu na podzim truhlíky :laugh:
Scab.stell. jedu taky druhý pokus,dala jsem ji před pár lety a taky prd.
No,jsem letos zvědavá,nechci nic uspěchat,nebaví mě pak přetahovaní ven-domů-ven-domů.

Re: Výsevy 12. bře 2013 06:37 #286585

• Jana V.
  • Platinum Boarder
mišpule, uvidím, jak dopadne druhý pokus s ruličkami. Pořád mi přijde, že by měly být lepší čisté ruličky, než použité květináčky ( nebo že bych se vrátila k dříve tak používaným kelímkům od jogurtů :huh: ? ). Na jify se nechystám, nemám žádná speciální semínka, jsou to pokusy.
Ostatně viděla jsem je ( ruličky) používat i anglické zahradníky ve videích.

Jinak, výsevy z minulého týdne začaly vylézat. Nitěnky hledíkovek a hledíků jsou tak tenounké, že si nedovedu představit jejich přepichování.
Zatím nevylezly jen kedlubny a další várka lupin. Oboje bylo po expiraci. Platycodon zatím nic, ale zdá se, že některá semínka bobtnají ( výsev na světle).

Rychle vylezly hrášky ( taky po expiraci), jejich kořínky už jsou mimo ruličky, budu je muset přesadit do většího. Jsem na ten experiment zvědavá, cílem by mělo být urychlení sklizně, ale nevím, jak budou snášet předpěstované rostlinky přesazení do terénu.

Další výsevy nechám na příští týden, jednak už nemám místo ve "skleníčkách", jednak čekám, až se počasí umoudří a nové rostlinky bude možno přesunout do skleníku ( nevytápěného).
Moderátoři: Eva L., Květa