Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Výsevy 22. úno 2015 22:52 #294271

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Lukáši, já taky zatím zasila jen to, co pomalu vzchází, nebo má dlouhý vývoj. Ostatní zatím nedávám, nemám tolik parapetů. Doufám, že počasí brzy dovolí dát část semínek do skleníku ;) .

Ještě jsem dneska doobjednala petunie, tak ty taky vysiju, jakmile dorazí a snad to ještě doženou...

Vzhledem k tomu, že nabídla semínek v marketech je čím dál tristnější, kupovala jsem letos semínka po netu. Dneska konečně se mi povedlo najít ten e-shop, který jsem objevila už kdysi, ale letos jsem ho nemohla najít. Asi dlabou na SEO, protože google je nevygůglil ani jednou :unsure: . Nakonec pomohlo až projít tuto diskusi od počátku a na předposlední stránce jsem ho konečně našla. Nabídka opravdu rozsáhlá, ceny různé, sem tam lidové, sem tam nikoliv, ale mají např. několik druhů šalvěje pomoučené :) - to jsem ještě nikde neviděla ;) : www.aev-vs.cz/search.php?orderby=positio...submit_search=Hledat
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Výsevy 23. úno 2015 10:11 #294279

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tak dneska se mi po parapetu prošel kocour, prošl i květníky s výsevy pidilobelek a pidihledíků. Málem jsem ho roztrhla jak hada :angry: .

Při obhlížení škod jsem si navíc všimla, že substrát opět začíná plesnivět :( . Už mě to vážně nebaví.
Pro ty malilinkatý semínka jsem substrát koupila - jako pro jistotu a nakonec to bude všechno v háji :( .
Zkusím ještě hypermangan, ale pochybuju, že to ještě takhle zpětně pomůže...

Každopádně, ostatní výsevy půjdou normálně do směsi písku a hlíny.

Mám dotaz, jak propařujete? Já někde vyčetla, že to jde v mikrovlnce, ale děsně to smrdí.

Výsevy 02. bře 2015 13:19 #294463

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jano, ale to my už všichni víme, že rajčata máš dávno přepikýrované. A možná už i nařízkované, co? ;)
Máš v tom nějakou praxi? Já si téhle možnosti všimla až letos, takže jsem ty drahý semínka od Kieppenkerl, nebo jak se to píše, vysela po 1-2 ks, že si to všechno takhle řízknu. A pospíchala jsem s pikýrováním, abych už se do toho mohla brzy pustit a ty neduživky mi téměř všechny uhnily-pošly. Takže teď čekám na vzejití další várky.
Taky jsem si objednala od aev. Koukala jsem na ten sortiment a nedalo mito. Takže objednávka za 700 káčé :unsure: mě překvapila. Ale hlavně jsem u nich konečně našla tolik hledaný ječmen hřívnatý! Jsem na něj moc zvědavá, zatím ho znám jen z fotek.
A taky mám pomoučněnou šalvěj. O víkendu už ji konečně vyjeju. Jak dopadly Tvoje? Neuhnily? Co kocour, přežil to? :)
Poslední úprava: 02. bře 2015 13:20 od Miška.

Výsevy 02. bře 2015 17:52 #294477

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Miško, dosavadní výsevy jsou zatím O.K., zachránila jsem to roztokem hypermanganu ( a koupila jsem pro jistotu i ten Previcur :unsure: ) a včera dostaly první portřik tím stimulátorem, co tu byl na něj odkaz. Jsou to zatím záprdci ( droboučká semínka) od pomalu vzcházejících letniček. Ostatní vysiju až v pátek a sobotu, má na to být dle měsíce ideální doba ( a já to stejně dřív nestihnu).
Víc jsem toho zatím nesila, je málo světla. Dělala jsem pokusný výsevy najaře 2013, jak byla ta dlouhá zima, bylo málo sluníčka, dopadlo to blbě. Pak jsem i od velkopstitelů slyšela, že o část výsevů kvůli tomu přišli a museli vysívat znovu později. Proto tolik nespěchám. Rajským stačí 2 měsíce, asi vysiju ještě o týden později. Mám mnoho semínek kytek ( ječmen hřívnatý též :P ), musím to nějak skloubit.

Rajčata jsem nikdy neřízkovala, je to dobrý nápad, zkusím pokusného chrousta ;) .

Výsevy 10. bře 2015 15:57 #294610

• Jana V.
  • Platinum Boarder
V sobotu jsem dělala další várku výsevů. Dle lunárního kaledáře na to byl ideální čas. Když už jsem ho dostala, tak se toho občas snažím držet ( když mi to zrovna vyhovuje ;) ).

Zasila jsem všechny rajčata a také letničky. Dneska jsem objevila, že lezou první semínka ven :woohoo: - lobularia maritima ( překlady se liší, někdy je uváděná jako tařicovka, někdy tařička). Je to ze semínek z Lidlu, pytlíčky po 4,90 Kč a kolik z nich bude radosti :P . Taky první šalvěje ze semínek z AEV-VS už se klubou. Mám je na parapetu na okně a tam, kde tác přesahuje jakoby nad topení, už se klubou první. Evidentně se jim ta vyšší teplota líbí :) .

Plácla jsm se přes kapsu a koupila výsevní substrát od Gramofloru a zatím nic neplesniví ( také jsem pro jistotu první zálivku udělala hypermanganovou vodou). Uvidíme dál.

Koupila jsem si totiž minulý týden muškáty v mustipacku v Baumaxu a ejhle, substrát vesele plesniví a ani Previcur zatím nebyl moc platnej. Takže to vypadá, že jsem vyhodila oknem 149,- Kč :angry: . Navíc to vypadá, že jsem si s nimi přitáhla domů nějakou savou havěť, takže dost zuřím :angry: .
Následující uživatel poděkoval: Ališi, Jikra

Výsevy 10. bře 2015 21:19 #294617

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Zdá se mi že nejlepší substráty jsou od Agry, značka Floria, ale jinak v mikrovlnce pařím subtráty pro kytky do bytu, nebo i kůru pro orchideje, nelítají pak smutnice, dám to do silnějšího igelitu a pocákám vodou, ten vzduch kvůli kytkám vydržím :)
Následující uživatel poděkoval: Kirsten, Jikra

Výsevy 05. úno 2016 07:48 #303012

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Už vyséváte ?
Já se chystám dneska a zítra vysévat první semínka, především papriky a petunie. Myslím, že na ty už je nejvyšší čas, mohly se vysévat už dřív, ale neměla jsem na ně udělané místo.
Chystám se část paprik zkusmo vysít jen do perlitu, jsem na ten pokus moc zvědavá.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Výsevy 05. úno 2016 22:39 #303028

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Už mám dokonce papriky vylezlé, nějak to vše rychle vylezlo.. Petunky jsem vysela před pár dny, poprvé.. za jak dlouho asi tak vyklíčí, chodím koukat a semínka se nějak netváří, že by aspoň třeba nabobtnala.. jak je Jani vyséváš? B)
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Výsevy 05. úno 2016 22:52 #303029

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Petunky budu teprve sít. Loni jsem měla dvoje, jedny šíleně drahý ( v malé ampulce 40 semínek za 40,-) a z těch nevylezlo vůbec nic a druhý z Lidlu za 10,- a ty vylezly úplně všechny :P .
Mají malinká semína, nezasypává se, ale nesmějí zaschnout : www.ireceptar.cz/zahrada/okrasna-zahrada...e-o-mlade-rostlinky/
Květa mi tuším předloni poradila vychytávku na zalévání, aby se semínka nesplavovala. Vezmu petku od mléka a do víčka udělám nahusto malinké dírky jehlou a mám z toho takové jemné kropítko. Šlo by to určitě i s jinou petkou, ale ty od mléka mají velká víčka, tj. zalévání má větší záběr a netrvá tak dlouho. Jak pstupně seju další a další semínka, potřebuju čím dál více petek ( aby byla voda odstátá), ale víčko stačí jedno ( přendavám) ;)

Edit: papriky vyseju až zítra, jsem se dnes dočetla, že se mají předem namočit, tak máčím. Jenže před hodinou jsem se dočetla, že ještě lepší je namočit do odvaru z heřmánku, tak jsem ho hned běžela udělat a ještě to na noc vyměním : www.ireceptar.cz/zahrada/choroby-a-skudc...tablety-miniskleniky
Poslední úprava: 05. úno 2016 22:55 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: zeuwicka, Jikra

Výsevy 05. úno 2016 22:56 #303030

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Já už nevysévám skoro nic.Před domem-do jihu-se mi vesele semení šalvěj pomouč.,levandule,hledíky,krásenky.Mavuně budu plít,to je zelený kožich už teď.Dnes jsem tam objevila "mrkvičky",vysemenila se tam orlaya grandiflora.
Když budu potřebovat,přepíchnu si odtamtud.Rozfoukala jsem po skalce semínka turanu karvinského,snad něco vyleze.Loňské rostliny jsou zelené,svěží a trsíky pěkně zmohutněly.Nějaké poklady na výsev doma mám,ale dám je až v březnu,abych je nemusela doma dlouho opatrovat.
Moderátoři: Eva L., Květa