Mrku, nemám tak obsáhlé zkušenosti, jako má například Marta, ale ze všech odrůd a typů tulipánů, co jsem kdy sadil,
se mi jako nejvíc vhodné pro bezpéči opravdu jeví kaufmanovy, greigiho, fosteriana a darwinovy tulipány.
I triumph tulipány - některé - mi docela pěkně kvetou i po letech, není to přehustěné listím, ale mám je velmi nahusto
s liliema, takže po dokvětu tulipánů převezmou okrasnou úlohu lilie. Ale to mám i jiné (papouškovité, pozdní, rané, liliokvěté tul.)
- u těch ostatních - nebotanických nebo z botanických nevzešlých skupin je to spíš o podmínkách konkrétního stanoviště, záhonu atd.
Co je ale asi důležitější je to, co se děje pod zemí.
Lilie zastíní půdu, takže u ní nedochází k letnímu přehřívání vlivem slunce a navíc, pokud by bylo nějak extrémně mokro,
přebytečnou vodu hravě vypijí. A to pak cibulky tulipánů mají podmínky podobné tomu, jako bychom je vyryli a uložili v suchu a chladnu.
Slyšel jsem od prof. Votruby z Průhonic, že jakmile má cibule tulipánu v létě (asi dlouhodoběji) nad 18 stupňů (ať už teplotu půdy nebo
v místě uskladnění), dochází u ní k rozpadu na menší cibulky - tj. listy bez květů.
Takže ti z pěstitelů, kteří mají lány nekvetoucího lupení dost možná mají půdu v létě horkou (nebo extrémně těžkou, studenou, cibulka se nemůže rozvíjet, vyvíjet, narůstat, zem je jílovitá, těžká, vyžilá... kdo ví, tohle opravdu nejde přes počítač zobecnit).
Ta vlhkost by zase měla škodit kondici, zdravotnímu stavu cibulek. Možné ale je, že se prostě trefili do nevhodných přešlechtěných odrůd.
Jak píše MartaZ - mezi novými (ale i mezi novými a staršími) odrůdami jsou velké rozdíly. Stačí se např. v Baumaxu podívat na stav cibulek
odrůd z nějaké Premium nebo Gold kolekce - byly v černých sáčcích po pěti ks - např. ty odrůdy připomínající zmrzlinu - zdravotní stav
cibulek byl hrozný, cibulky dost malé... to už od oka je zřejmé, že tohle opravdu není odrůda pro dlouhodobé pěstování (bez péče).
Naopak, vitální kultivary mají slupku na cibulce hodně silnou, pevnou a dosti tmavou - např. Purissima (Fosteriana). Ta je ochrání.
Tam je to opravdu hodně znát a tak slupka a její síla, barva a kondice a velikost a cena prodávané cibulky může být základní vodítko.
Čím dražší cibulka, tím hůře se holanďanům množila, tím víc práce, péče, třeba i hnojiv a chemie museli vynaložit, proto i cena je vyšší.
Tj. nejlevnější odrůdy - a přitom s velkými krásnými cibulemi - jsou dobrou volbou do začátků anebo do bezpéče.
Marto - holanďani nejsou hloupí - některé firmy jedou jen takové odrůdy, které se skvěle množí, nemnoživky vyřazují ze sortimentu.
Aby ale uspokojili poptávku těch, kteří pasou po novinkách, tak množí a nabízejí i je, i když jsou to mnohdy potížistky.
Takže máš vlastně pravdu - až čas ukáže, které odrůdy v sortimentu samy vydrží a které zmizí v propadlišti dějin.
K tomu dochází i na zahrádkách - př.: kupovala jsem asi pět barev tulipánů, ale už mám jen ty jedny, asi se sprášily...
Nesmysl. Tulipány se nespráší, když nenecháme dozrát a vypadat semeníky. To jen došlo přesně k tomu, že méně bujné odrůdy
časem vymizely - anebo nyní tvoří už jenom lupení (slabé či silnější) - a nejodolnější odrůda přetrvala a nadále kvete a jede dál.
Podezření na šlechtitele není asi tak moc na místě, když ing. Václavík nabízel průhonické odrůdy do "světa" měli holanďani jen a jen
zájem o ty výborně se množící - to aby jich bylo hodně a mohlo se více prodat, že. Nemnoživé sorty zůstaly stranou zájmu.
Pokud je ale nemnoživá či neduživá sorta ale nečím opravdu tak moc zvláštní, pak platí to, co jsem napsal výše.
Holanďani do ní holt ta hnojiva a kurativa naperou, ale prodej je pak na x-násobně vyšší cenu a perspektiva na zahrádce mizivá.
Edit: Evo ahoj. No vidíš.

Přesně - červené (Apeldoorn) a žluté (Golden Apeldoorn) vydržely už desítky let a nabízí se stále. Ty nic nezničí, ani Fukušima.
Jsou to přesně ty darwinovy hybridy, které si poradí
samy i s osluněním záhonu v létě, vlhčí půdou a nějakým tím virusem od mšice ap.