Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cibuloviny II

Re: Cibuloviny II 28. lis 2011 08:49 #273461

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Aneris, moje zkušenosti s pryskyřníky jsou podobné jako u Mišpule. Vysadil jsem na podzim, jako klasické podz. cibuloviny,
na jaře docela pěkně kvetly, (i když tulipánky jsou prostě tulipánky) ponechal jsem je ale na místě a další rok už nevyrostl ani jeden.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: aneris, mišpule

Re: Cibuloviny II 28. lis 2011 16:29 #273539

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
mišpule napsal:
No,to mě mrzí,že jsem je nevzala,za ty prachy,protože jsou fakt krásné.Mamina je v tom pytlíčku má v bytě?Já je měla ve sklepě a byly na jaře úplně tvrdý,suchý.
Doma ne, někde ve sklepě nebo tak (ani nevím), tvrdý je má, před sázením je máčí ve vodě.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: aneris, mišpule

Re: Cibuloviny II 28. lis 2011 20:36 #273570

• aneris
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Děkuji za rady. Koupila jsem dva pytlíky, tak zkusím jeden zasadit ještě teď a druhý na jaře. A uvidím :-)
Téma bylo zamčeno.

Re: Jiřinky... 03. pro 2011 21:20 #273891

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Má favoritka The Arabian night
079.JPG

Mamčiny ze semínek,čekala jsem,že budou nižší :cheer:
084_2011-12-03.JPG

Miláček zblízka.Foto zkresluje,je temná,střed skoro černý :kiss:
025_2011-12-03.JPG

Mám je ráda,ale tay příští sezonu udu mít hoňku s umístěním :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Cibuloviny II 05. pro 2011 20:46 #274227

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
honzo, tak na toto si mi neodpovedal ;)
mrk napsal:
k tomu, co pisal honzo - mne to teda stale nie je jasne. tak casto sa tu totiz opakovalo, ze vam tulipany nekvitnu, ze su vsade same listy, prip. ze "miznu". (ja este vlastnu skusenost nemam) cim to teda je?

tvoj prispevok je tu:
krasneruze.cz/index.php?option=com_kunen...start=360&Itemid=112

chapem, mozno si prehliadol, mozno nebol cas, mozno je to odo mna blba otazka :lol:
v kazdom pripade, bola som presvedcena, ze len darwinove a botanicke su dobre. hlavne roznych botanickych mam naskreckovanych uz celkom dost. vdaka tvojmu prispevku som teraz kupila vo vypredajoch mix queen of the night a nejake ruzove a orange princess. tak som zvedava, lebo vyberat ich nemienim ani o 5 rokov.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 06. pro 2011 08:24 #274236

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Já tedy podezírám holandské šlechtitele, že nové odrůdy jsou náročnější . Mám všude po zahradě už 20 let různě pod keři červené a žluté, vůbec si jich nevšímám a kvetou každoročně. Když neodolám a koupím nějakou novinku, prvním rokem kvete krásně, druhým rokem mnohem méně, je to samé ucho. Asi potřebují více péče, hnojení, přesazování a třídění. V Holandsku jsou tulipány byznys a používají se jen jednou.
To je mé laické pozorování...

picasaweb.google.com/1104920375469686260...#5536747306530785314
Poslední úprava: 06. pro 2011 08:28 od MartaZ..
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 06. pro 2011 08:41 #274238

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
MartaZ. napsal:
Já tedy podezírám holandské šlechtitele, že nové odrůdy jsou náročnější . Mám všude po zahradě už 20 let různě pod keři červené a žluté, vůbec si jich nevšímám a kvetou každoročně. Když neodolám a koupím nějakou novinku, prvním rokem kvete krásně, druhým rokem mnohem méně, je to samé ucho. Asi potřebují více péče, hnojení, přesazování a třídění. V Holandsku jsou tulipány byznys a používají se jen jednou.
To je mé laické pozorování...

picasaweb.google.com/1104920375469686260...#5536747306530785314

Mám stejnou zkušenost. Červené a žluté jsou nezmaři. Nerada používám slovo "obyčejné", ale jiné mě nenapadá. Navíc rostly tam, kde jsem původně měla úplně jiné (neobyčejné :laugh: ). Už mě taky napadlo, jestli u tulipánů nedochází ke zvrhávání, k návratu k původnímu typu. Ale to nám snad vysvětlí líp Honza.
U šlechtěnců je asi nutné každý rok, nebo po dvou letech, cibulky vytáhnout ze země, rozdělit a znovu zasadit. Jinak rostou jen listy a nekvetou.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 06. pro 2011 08:46 #274239

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Mrku, nemám tak obsáhlé zkušenosti, jako má například Marta, ale ze všech odrůd a typů tulipánů, co jsem kdy sadil,
se mi jako nejvíc vhodné pro bezpéči opravdu jeví kaufmanovy, greigiho, fosteriana a darwinovy tulipány.
I triumph tulipány - některé - mi docela pěkně kvetou i po letech, není to přehustěné listím, ale mám je velmi nahusto
s liliema, takže po dokvětu tulipánů převezmou okrasnou úlohu lilie. Ale to mám i jiné (papouškovité, pozdní, rané, liliokvěté tul.)
- u těch ostatních - nebotanických nebo z botanických nevzešlých skupin je to spíš o podmínkách konkrétního stanoviště, záhonu atd.
Co je ale asi důležitější je to, co se děje pod zemí.
Lilie zastíní půdu, takže u ní nedochází k letnímu přehřívání vlivem slunce a navíc, pokud by bylo nějak extrémně mokro,
přebytečnou vodu hravě vypijí. A to pak cibulky tulipánů mají podmínky podobné tomu, jako bychom je vyryli a uložili v suchu a chladnu.
Slyšel jsem od prof. Votruby z Průhonic, že jakmile má cibule tulipánu v létě (asi dlouhodoběji) nad 18 stupňů (ať už teplotu půdy nebo
v místě uskladnění), dochází u ní k rozpadu na menší cibulky - tj. listy bez květů.
Takže ti z pěstitelů, kteří mají lány nekvetoucího lupení dost možná mají půdu v létě horkou (nebo extrémně těžkou, studenou, cibulka se nemůže rozvíjet, vyvíjet, narůstat, zem je jílovitá, těžká, vyžilá... kdo ví, tohle opravdu nejde přes počítač zobecnit).
Ta vlhkost by zase měla škodit kondici, zdravotnímu stavu cibulek. Možné ale je, že se prostě trefili do nevhodných přešlechtěných odrůd.

Jak píše MartaZ - mezi novými (ale i mezi novými a staršími) odrůdami jsou velké rozdíly. Stačí se např. v Baumaxu podívat na stav cibulek
odrůd z nějaké Premium nebo Gold kolekce - byly v černých sáčcích po pěti ks - např. ty odrůdy připomínající zmrzlinu - zdravotní stav
cibulek byl hrozný, cibulky dost malé... to už od oka je zřejmé, že tohle opravdu není odrůda pro dlouhodobé pěstování (bez péče).
Naopak, vitální kultivary mají slupku na cibulce hodně silnou, pevnou a dosti tmavou - např. Purissima (Fosteriana). Ta je ochrání.
Tam je to opravdu hodně znát a tak slupka a její síla, barva a kondice a velikost a cena prodávané cibulky může být základní vodítko.
Čím dražší cibulka, tím hůře se holanďanům množila, tím víc práce, péče, třeba i hnojiv a chemie museli vynaložit, proto i cena je vyšší.
Tj. nejlevnější odrůdy - a přitom s velkými krásnými cibulemi - jsou dobrou volbou do začátků anebo do bezpéče.

Marto - holanďani nejsou hloupí - některé firmy jedou jen takové odrůdy, které se skvěle množí, nemnoživky vyřazují ze sortimentu.
Aby ale uspokojili poptávku těch, kteří pasou po novinkách, tak množí a nabízejí i je, i když jsou to mnohdy potížistky.
Takže máš vlastně pravdu - až čas ukáže, které odrůdy v sortimentu samy vydrží a které zmizí v propadlišti dějin.
K tomu dochází i na zahrádkách - př.: kupovala jsem asi pět barev tulipánů, ale už mám jen ty jedny, asi se sprášily...
Nesmysl. Tulipány se nespráší, když nenecháme dozrát a vypadat semeníky. To jen došlo přesně k tomu, že méně bujné odrůdy
časem vymizely - anebo nyní tvoří už jenom lupení (slabé či silnější) - a nejodolnější odrůda přetrvala a nadále kvete a jede dál.
Podezření na šlechtitele není asi tak moc na místě, když ing. Václavík nabízel průhonické odrůdy do "světa" měli holanďani jen a jen
zájem o ty výborně se množící - to aby jich bylo hodně a mohlo se více prodat, že. Nemnoživé sorty zůstaly stranou zájmu.
Pokud je ale nemnoživá či neduživá sorta ale nečím opravdu tak moc zvláštní, pak platí to, co jsem napsal výše.
Holanďani do ní holt ta hnojiva a kurativa naperou, ale prodej je pak na x-násobně vyšší cenu a perspektiva na zahrádce mizivá.

Edit: Evo ahoj. No vidíš. :)
Přesně - červené (Apeldoorn) a žluté (Golden Apeldoorn) vydržely už desítky let a nabízí se stále. Ty nic nezničí, ani Fukušima.
Jsou to přesně ty darwinovy hybridy, které si poradí samy i s osluněním záhonu v létě, vlhčí půdou a nějakým tím virusem od mšice ap.
Poslední úprava: 06. pro 2011 09:16 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, maggi, mrk, skalnička, helena, Evka, Kika

Re: Cibuloviny II 06. pro 2011 09:10 #274243

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Tak to je to správné školení, líbí se mi. :up

Honzo, napsal bys něco na tento způsob i o narcisech, prosím ? Samozřejmě to nemusí být teď hned. Jak budeš mít čas a náladu.
Jsem moc otravná ? :dry:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Cibuloviny II 06. pro 2011 09:17 #274245

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,moc se mi líbí ten nápad sesadit tulipány s liliemi,ale co děláš,když začnou listy žloutnout a vypadají ošklivě mezi těmi krásně zelenými liliemi.V určité fázi je odstraníš nebo ti to prostě nevadí?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa