Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 10:07 #303687

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evko, H. Anna's Red - mám ve wišlístku od doby, kdy se na trhu objevila. Dokonce byla velmi brzy ( cca 3 roky zpět ) k mání i v ČR. Bohužel, proklouzla mi mezi prsty, nemám ji.

Pokud se znovu v ČR objeví ( nebo ji objevím za příznivou cenu ), pořídím si ji. Venku totiž stojí kolem 20 E, tuhle cenu se za ni obávám zaplatit. Odrazují mne ( znovu ) ty mramorované listy po H.lividus vč. konstatování že je to sestra Penny's Pink.
Zdá se mi i, že to hallo kolem ní opadá, Penny's Pink je daleko dostupnější. Co za tím je, netuším. Možná / třeba / mají stále potíže s jejím množením, třeba pak v zahradě hůř roste...
Jediné reakce, od lidí, kteří ji viděli/ mají moc pozitivní nebyly. Vyjadřovali se o ní, že vypadá jako z plastu, že klopí květy... tak nevím...

tady je krásný článek o jejím vzniku. Pobavilo mne, jak šlechtitel nemá řidičák, nemá pas, nehodlá své rostliny opustit, nepřekročí hranice Devonu.. zanícený týpek. :laugh:
www.independent.co.uk/property/gardening...lebores-6940785.html
Poslední úprava: 23. úno 2016 10:09 od Květa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 10:39 #303688

• Květa
  • Moderator
V předešlých příspěvcích jsem spíše obecněji se snažila popsat jednotlivé druhy čemeřic, chtěla jsem se přes "kořeny" dostat k mezidruhovým hybridům a následně popsat jednotlivé kultivary, které pěstuji. Ráda bych presentovala jejich elegantní stárnutí v roce, rozdíly mezi jednotlivými kultivary tak, jak se ( v mé zahradě ) jeví. Jak vypadají v počátcích květu, barevně se mění při dokvétání, jak zdobí již odkvetlé ve stádiu semeníků. U těch, se kterými bydlím již dlouho to problém nebude, fotomateriálu jsem za roky napráskala dosti. Fotky jsou spíše dokumentační - takhle vypadá při nakvétání, takhle když vyleze z pod sněhu, trsíky jsou focené bez předchozích úprav / většinou :laugh: /.

Mám ale čtyři kultivary, které pěstuji pouhé dva roky. V mírnějších zimách. Tudíž popis, jak zimu přečkají je pouhým plácnutím do vody, jen konstatování, jak se jevily v těchto dosti na ČR nestandardních nezimách.
Navíc, v loňském roce jsem nefotila. Nemám tak záznamenán vývin.
Si jej dávám do závazků pro tento rok, do května, jako úkol. :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 11:06 #303690

• Květa
  • Moderator
Druhou nejstarší čemeřici z HGC kolekce mám Cinnamon Snow.
Jsme spolu od roku 2010 ( možná i 2009 ;) ).

Původně jsem z ní nebyla zas tak moc odvázaná, léty se můj vztah k ní proměnil, cením si ji stále více.
Samá positiva..

- nakvétá již začátkem listopadu, v době, kdy se zahrada vyjma listopadek mění v seno.
- zima zde přicházívá většinou po Silvestru. Do té doby kvete, zdobí. Pokud teploty klesnou pod nulu, je nešťastný. Oklopí květní stvoly, ale jakmile jsou teploty plusové, vytrčí květy opět k obloze.
- přežil v poho - 25. st., přežil bez ztráty kytičky krutozimu.
- jsou-li hlubší mrazy, květní stvoly pomrznou. V podstatě jsem s tím smířená, ptž. o které kytce člověk může prohlásit - kvete dva měsíce ( listopad + prosinec ), že.. V tomto případě ještě pár květních stvolů vypustí i zjara. V mírných - bezsněhových - zimách je krásná až do dubna. Letošní zimu zde bylo -13 st., z pod sněhu vylezly květy bez poškození
- listoví je spíše niger, horizontálně položené, lesklé. Plusem je i to, že i při vysokých mrazech zůstává téměř bez poškození, nemusí se skoro stříhat. Trsík pak následně zjara vypadá velmi přirozeně.
- velmi květuschopná, kvítky na lidi koukají.
- trsík opět spíše niger, příliš se nerozrůstá, zabere málo místa.

proměny v čase jsem již dávala, tak abych se s fotkama neopakovala, odkaz zde :
krasneruze.cz/index.php/forum/4-zahrada/...ara?start=260#295935

letošní fotky -

DSCN0167.jpg

prosinec 2015

DSCN0183.jpg

únor, po -13. st. mrazu

Značená je jako Helleborus × ballardiae. Tzn., že by měla být relativně choulostivá ( v krvi lividus ), ale není tomu tak. Velmi mrazuodolná.
Výška v květu cca 25 - 30 cm.
Poslední úprava: 23. úno 2016 11:09 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Evka, Kika, alenak, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 11:16 #303693

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,podle toho článku jednak zřejmě všechny rostliny nepocházejí z jedné matky.Jestli jsem dobře pochopila vykřížil nejdřív 200 rostlin Anny,jejich meristémy měly problém při přechodu z agaru zakořenit v substrátu a teprve jinou metodou mikro množení byly vypěstované rostliny.Takže jak je vidět problémy byly.
No a pak jestli nejsou z jedné matky možná můžou mít mírné odchylky třeba v míře sklonu ke klopení květů???

Vzpomínám si,že před léty jsem viděla na obrázku odrůdu polo plnokvěté růžové s tečkami a byla jsem zklamaná když jsem viděla na různých stránkách tutéž odrůdu s jiným množstvím tečkování.Takže květy se sice podobaly,ale bohužel nebyly identické.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 11:46 #303695

• Květa
  • Moderator
Evko, možné to je, nicméně kultivarové ( navíc patentované ) rostliny by měly být identické. Pravdou je, že pak člověk ledaskdy kouká, jak v zahradě, v přírodních, nikoliv skleníkových podmínkách, rostliny vypadají.

jj, právě, o problémech s množením a následným částečným útlumem toho boomu kolem ní jsem taky přemýšlela.
Ráda bych ji viděla naživo. Ptž. k ní letos nepřijdu, nenačítala jsem ji nijak zvlášť. Ty postřehy o kt. jsem se zmiňovala, jsou z něm. fóra.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 17:17 #303697

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Květo, díky za ten obsáhlý a moc zajímavý elaborát. :up

Moje Pink Frost ( H. ballardiae, nebo ericsmithii ? )je podobná Cinnamon Snow, jen je trochu růžovější. Můžu potvrdit, že je dostatečně mrazuodolná, kvete už od ledna.

DSC02585.jpg

HelleborusPinkFrost.jpg
Poslední úprava: 24. úno 2016 15:10 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, Jikra, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 17:18 #303698

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
Kveto, to nie je poverčivosť ale životná múdrosť a opatrnosť B)

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 19:59 #303702

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto bravo, kloboucky :) .V hlave vsechny ty informace neudrzim, tak si te davam do zalozek, dik

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 20:16 #303703

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Mám AnnaRed druhý rok, má celkem dost nasazeno na květ, listy pěkné tmavězelené, vzpřímené(ale bylo jen - 16 stupňů),loni květy neklopila, je pravda, že na konci kvetení vypadala trochu jako umělá, ale byla koukavá :)
Jsem na ni zvědavá letos.
Foto je z 31.3.2015
IMG_3321.jpg

Květo, ta tvá Cinnamon Snow je nádherná, měla jsem ji objednanou spolu a Annou ale nedorazila, začíná mě to mrzet čím dál víc :laugh:
Kde si ji sehnala?
Nemáte někdo typ, kde by se tady dala sehnat nějaká žlutá čemeřice?
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Kaja, Evka, Jikra, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 20:50 #303704

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Smumo,je moc hezká.Ty ji pěstuješ v kontejnéru?Pokud ano,mohla bys prosím říct o tom něco,jak se ti to osvědčuje,jak velký máš kontejnér a pod.

Žlutou čemeřici Helleborus 'Double Yellow Spotted' nabízí Starkl,ale moc žlutá nevypadá. ;)
eshop.starkl.com/plnokveta-zluta-cemerice-053447/ a tady jsou její obrázky na jiných stránkách www.hellebores.co.nz/doubles/1129_Double+Yellow+Spotted.html#

A Cinnamon Snow mají tady www.zahrada-zizka.cz/index.php?sekce=nab...0&pismeno=H&lang=lat
Poslední úprava: 23. úno 2016 20:59 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Jikra, alenak, Smuma
Moderátoři: Eva L., Květa