Druhou nejstarší čemeřici z HGC kolekce mám
Cinnamon Snow.
Jsme spolu od roku 2010 ( možná i 2009

).
Původně jsem z ní nebyla zas tak moc odvázaná, léty se můj vztah k ní proměnil, cením si ji stále více.
Samá positiva..
- nakvétá již začátkem listopadu, v době, kdy se zahrada vyjma listopadek mění v seno.
- zima zde přicházívá většinou po Silvestru. Do té doby kvete, zdobí. Pokud teploty klesnou pod nulu, je nešťastný. Oklopí květní stvoly, ale jakmile jsou teploty plusové, vytrčí květy opět k obloze.
- přežil v poho - 25. st., přežil bez ztráty kytičky krutozimu.
- jsou-li hlubší mrazy, květní stvoly pomrznou. V podstatě jsem s tím smířená, ptž. o které kytce člověk může prohlásit - kvete dva měsíce ( listopad + prosinec ), že.. V tomto případě ještě pár květních stvolů vypustí i zjara. V mírných - bezsněhových - zimách je krásná až do dubna. Letošní zimu zde bylo -13 st., z pod sněhu vylezly květy bez poškození
- listoví je spíše niger, horizontálně položené, lesklé. Plusem je i to, že i při vysokých mrazech zůstává téměř bez poškození, nemusí se skoro stříhat. Trsík pak následně zjara vypadá velmi přirozeně.
- velmi květuschopná, kvítky na lidi koukají.
- trsík opět spíše niger, příliš se nerozrůstá, zabere málo místa.
proměny v čase jsem již dávala, tak abych se s fotkama neopakovala, odkaz zde :
krasneruze.cz/index.php/forum/4-zahrada/...ara?start=260#295935
letošní fotky -
prosinec 2015
únor, po -13. st. mrazu
Značená je jako Helleborus × ballardiae. Tzn., že by měla být relativně choulostivá ( v krvi lividus ), ale není tomu tak. Velmi mrazuodolná.
Výška v květu cca 25 - 30 cm.