2. čemeřice kvetoucí na dvouletých výhonech
měla jsem tu čest se
třemi druhy
Helleborus corsicus ( syn. argutifolius ). Jak již latinské jméno napovídá, podobně jako H.lividus má domov v daleko teplejších krajích než jsou luhy ČR. Korsika.
Na rozdíl od H.lividus ale bezproblémově u mne přežila - 25. st. Pouze nevykvete.
Odpouštím jí to, stejně jako ona mně každoroční stěhování. Je jí jedno, jestli je slunci či ve stínu. Keříčkovitá, vzpřímená, po kolena. Krásné zubaté matně olivově zelené listoví.
28,12.2015
a po -13.st. - květy jsou sice zachovalé, listí nikoliv. Ještě je čas, ale okudlám ho.
po britském šlechtiteli Siru Fredericku Sternovi nese název hybrid mezi H.corsicus a H.lividus.
Korsičanka do něj vnáší větší mrazuodolnost, H.lividus pak barvu květů, mramorování listů i nižší vzrůst.
Problémem v našich končinách u obou ( jak H.corsicus, tak u
H.sternii ) je ono kvetení na dvouletých výhonech - nejsou spolehlivě mrazuodolné. Zmiňuji je především proto, že mi kamarádka referovala, že obě čemeřice jsou v současné době v nabídce OBI.
Obě čemeřice jsou fertilní, používají se k následnému křížení.
Posledním druhem čemeřice z této "skupiny" je pak smrdutka.
H.foetidus - žijeme spolu dlouho, pořád spolu nedostatečně vycházíme. Roste, kvete, semení se, potud OK. Jen mi vždy po odkvětu chytne matka čerň a zhyne. Potomstvo se tak různě potuluje po záhonech, nechávám ho. U ní jsem se zavázala, že již nechci kultivarové rostliny. Původní Wester Flisk s bordo probarvenými řapíky se ukázal jako barevně nestálý ( se mu ani nedivím

), potomstvo je pak rozpadlé do normální barevnosti. Sem/tam se ještě nějaký osamělý jedinec s bordo náznakem ukáže... ale...
Po loňském sucholétě jsou v současnosti kvetoucí rostliny nevysoké, uťáplé. Na f. je vidět, že nepřerostly ani epimedium.
jako je to to cosi zelené někde uprostřed fotky... se mi nechtělo hamtat do čvachtozáhonu )