Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 21:51 #303705

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Evko, ne, to bylo jen první zimu, kupovala jsem ji na podzim a už se mi ji nechtělo do té mokroty sázet, na největší mrazy jsem ji schovávala do garáže, bála jsem se o kořeny, byl jich plný květník- sichr je sichr. Letos jsem se nebála a malou bezejmenou jsem si nechala zmrznout venku - nějak jsem nemyslela - měla mšice, tak jsem ji po Vánocích strčila ven a zapomněla na ni...
Děkuji za typy, toho Starkla jsem viděla už předtím, ale taky mě nějak nepřesvědčil :)
Žižka mě překvapil, asi bude tématický výlet :laugh:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 22:17 #303706

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Děkuji Květě za obsáhlý studijní materiál.
Mohu přidat srovnání, jak čemeřice prosperují ve zcela rozdílných podmínkách.
Mám v zahradě kyselejší jílovatou zem, víc srážek. I poslední zimy tu klesly alespoň krátkodobě mrazy pod -20 stupňů.
Nigry mi nepřirůstají, semenáče mám už třetí rok jak blechy. Teoreticky by už mohly začít nasazovat na květ. To ani náhodou :unsure:
Orientálkám se tu daří lépe. Mám Pretty Ellen Double a druhou za ní, co měla být Pink Ellen, no vypadají hodně podobně, menší je o rok mladší. Rozkvetly v lednu. Mezi sněženkami se tam krčí bílá Nigra, a White Lady, nejsou skoro ani vidět .
zima15-16007.jpg

Hybridním se u mne daří. Nahlas mlaskám. neodolám a znovu vytapetuji v popředí Merlinem a vzadu Cinnamom Snow. Mají tam každoročně přidáván čerstvý kompost, jak kopčím růži, která jim stíní. Kvetou celou zimu, Merlin začal až kolem Vánoc.
zima15-16002.jpg

Ve dvorečku je řekla bych méně kyselo, protože je v záhoně hodně oblázků
Prvním rokem je tam Icebreaker, musím pofotit, nemám ostrou fotku. Začal kvést kolem vánoc. Pink Frost teprve nakvétá, jsem z něj na větvi..Ťutínek
zima15-16012.jpg

ještě mám jednu nonamku, ztratila jsem cedulku a nemám ji zapsanou, byla to má úplně první s tou Nigrou. Tedy asi 4 roky. Je pod traeláží s Merlinem a CS. Přirůstá mnohem méně,ale je pěkná.Při několkahodinových letošních mrazech pod -20 trochu omrzly asi tři popuata. Má semenáče, které se druhý rok ani nehly.
zima15-16003.jpg
Poslední úprava: 23. úno 2016 22:20 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, Evka, Jikra, alenak, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 22:30 #303707

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Ještě dodám, že při těch největších mrazech byly letos čemeřice pod sněhem. Na některé jsem přiklopila ještě kýbl, ale bylo to jedno. Zjistila jsem totiž, že jsem se v závěji úplně nestrefila a dva výhony Cin.Snow čouhaly při oblevě ven. Za dva dny se oklepal , výhony se vztyčily a kvete vesele dál.
naopak se mi loni neosvědčilo zimování chvojím. Větvičky pomačkaly některé květy a zůstyly jim po oblevě černé otisky chvojí.

Foetidy si tu vesele migrují zahradou, musím některé semenáče přesadit, jsou samozřejmě tam kde se nehodí. Doufám, že je to nezbrzdí v kvetení.

Květo, líbí se mi Goldmarie, ale váhám, jestli tu nebude lenivá. co myslíš? Sázím spíš na ty ballardiae, líbí se jim tu.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Evka, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. úno 2016 23:35 #303710

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ani nevíte, jak moc mne slova díků u srdéčka hřejí. :blush:

začnu odzadu :
Vlaďko,
ad GoldMarie - znovu bych si ji nekoupila. Popravdě jsem z ní rozpačitá. Byla kupována spolu s ostatními, sazenice byla ( pravda ) umrněná, po zasazení měla potíže se vůbec ujmout.
Nyní má všehovšudy 3 květní stvoly, sazenice stále slabá. Když jsem fotila Pink Frost, mám ji na f. spolu s ním. Lze pak porovnat ne/růst. Jen jak nyní popisuji jednotlivé kultivary dle toho, jak započaly kvést, k P.Frostu se dostanu cca za 3 dny. Nestíhám denně více jak jeden kultivar. :laugh:
Její květy jsou opravdu velké, to ano. Co mi ale vadilo ( a to nevím, jak bude v letech následujících - ptž. byl dlouhý podzim, teplo ) nejvíc bylo to, že mi začala kvést až těsně před Vánoci. To kdyby opakovala běžně, nebyla bych šťastná. Sníh květ ucamral.

Teda, C.Snow i Merlin máš opravdu krásné. Má C.Snow nějaké slunce od podzimu ? Je totiž krásně kompaktní. Můj je od října do dubna v celodenním stínu, je více vytažený než tvůj.
--

EvoI - máš své nafocené ? přispěješ ? Zajímá mne, jak se jim vede u tebe...

--
Smumo,
a) och
b) och, och, uá.
To je závist, víš ? :laugh:

Odkud A.Red máš ? Já ji viděla ve VO nabídce tuším z Moravy, bohužel, MO se nekonal. Pak vím, že ji množila polská školka, odtud ( předpokládám ) byla k mání i v ČR. Vyprodali mi ji.

S tím nesázením na podzim :up .

Díky za očité postřehy.
Pls. : ještě ti nyní nekvete ? jakou barvu mají pak odkvetlé semeníky ? a otázka nejdůležitější - jaké jsou listy ? trojčetné ? velikostně v porovnání s niger ? jaké jste měli letos mrazy ? jak je přečkala ? jak se rozrostla oproti zasazení ? jaký máš typ půdy ? pH ? máš ji na plném slunci ?
fše, díky :laugh:

jo, P.S: Evka ti o C.Snow info dala. Můj pochází z Baumaxu v Lib., už jsem o jeho původu "ftipnou" historku kdysi psala...
A přiznávám, pak jsem si uvědomila, že jsem Evce plkala o ceně Silvermoonu. Ten prodávali kdysi v Hornbachu, stál 330,- Kč. Mlsně jsem ho hlídala, čekala na slevy. Pak mi jej kupovala Dresla za stopáďo ve výprodeji. Příští rok dovezli právě C.Snow do Baumaxů ( nebo to byl Bauhaus ? ) chtěli zaň 500,-. Hlídaly jsme jej s EvouL. Slevnili, můj byl za 150,-. Pak ale asi za týden hlásila Pohlová, že jej vyprodávají ( polouschlý ) za tuším 10,- Kč ( ? nechci přehánět ). Byl v cukuletu pryč, další rostlina na nás nezbyla.. :laugh:
Poslední úprava: 23. úno 2016 23:46 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 00:17 #303711

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jo, ještě k té žluté čemeřici - občas bývá v Bau Yellow Lady

ofous má ( LA - čili omezeně ) tuhle
www.gettyimages.com/detail/photo/hellebo...hotography/124765143
www.thompson-morgan.com/flowers/flower-p...ubles-mixed/p06330TM

je dost drahá, ale to byly Y.Lady zpočátku také. Žlutá do čemeřic je poměrně nová věc.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, Evka, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 08:37 #303716

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Diky za informace a krasne fotky.

Ta C. Snow me nejak dlouho moc nezaujala, ale ted kdyz vidim ty fotky, tak mam pocit, ze ji musim mit. ;)
A Merlin a AnnaRed taky nadherne!

Ja mam jen nejakou obyc., ale kdyz jsem byla pred 14 dny na chalupe, tak vypadala takto. Vubec se mi nechteji kvety vytahovat do vysky, nevim cim to. Myslim, ze semeniky pak uz jsou na vyssich stonkach, ale proste ty kvety zacinaji takhle u zeme. A zatim, myslim, nemam ani nemam zadne semenacky.

IMG_9795.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Evka, Jikra, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 09:23 #303718

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Bílá-kamarádka koupila chalupu i s čemeřicí,před pár lety mi přinesla dva semenáčky.Jejich potomky už mám po celé zahradě :) Dělá krásně kompaktní,bohaté trsíky
IMG_7624.jpg

IMG_7627.jpg

Blue Lady-jsem si přivezla z A.Krásná barva,jen je taková rozcuchaná,rozevlátá,neúhledná
IMG_7629.jpg

IMG_7630.jpg

Smrdutka
IMG_7633.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Kaja, Evka, Jikra, alenak, Smuma

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 09:35 #303721

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Kiko, ony ty nigry mají ty staré listy takhle připláclé. Můžeš je ostřihat, aby nechytly houbu. Keřík bude nádherný, má spoustu poupat!

Květo, máš pravdu mám C.Snow i Merlin na odpoledním slunci a jsou hnojené spolu s tou růží na treláži.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Kika

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 09:49 #303722

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Mišpul, psaly jsme přes sebe :) Teda u tebe se taky nigrám daří víc než u mne, krásný.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. úno 2016 10:00 #303724

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Líbí se jim tu :) ,nový záhon s růžemi plánuju doplnit právě takovými trvalkami,hlavně v popředí-čemeřice,heuchery-prostě bochánky ozdobné nejen květy,ale i listy.Protože hlavní slovo tam budou mít růže,ale aby to zjara nebyla pustina,ty čemerky to rozsvítí.
Poslední úprava: 24. úno 2016 10:00 od mišpule.
Moderátoři: Eva L., Květa