tak jsem si našla čas se za váma zas jednou podívat.
Děkuju za reakce k mému perkovému záhonu. Asi jsem to trošku dramatizovala, kromě kamení a zbytků suti je tam i nějaká zemina.

Takže kompletně měnit zeminu určitě nebudu, celé jsem to zryla, vyndala kamení větší než pěst, velké šutry vyndaval chlap (ten největší musel rozbít na dva kusy, protože s tím ani on nehnul.), zbytek jsem prohodila prohazovačkou, mám tady možná i kubík kamení, musím vymyslet kam s ním. (větší skončí v betonu, ale co s tím drobným)
Do záhonu jsem zaryla uleželého hnoje co se jenom vlezlo a nasázela brambory (úroda celkem slušná), jenom se nedalo moc ohrnovat, tak byly zamulčované trávou ze sekačky a mulčování se moc neslučuje s extenzívním chovem slepic, některé brambory byly zelené.
Zaryla jsem na podzim další kupu hnoje a na jaře chci pro každou kytku vyhrabat luxusně velkou jámu a do ní navézt hlínu od slepic.
My totiž máme "hnojiště", což je něco mezi hnojištěm a kompostem, hnoje (králičí, dřív i hovězí) je asi stejně jako trávy, listí a dalších rostlinných zbytků, tam nedávám plevel, ten sypu ke slepicím, tam to shnije, je tam za ty roky už určitě o 30 - 40 cm vyšší terén než dřív. Zemina je to skvělá, jenom je plná semínek kde čeho. Sice bych si ji radši do záhonu nedávala, ale tolik slušné zeminy k dispozici nemám a při všudypřítomnosti plevelu (zemědělské hospodaření vlastníků okolních pozemků je donebevolající) asi nemá smysl tuhle zeminu do záhonu nevyužít, jenom ji prohodím přes prohazovačku.
A pobavilo mně líčení jak tajně a nenápadně přirýváte záhony.

Taky s mužem tvrdě bojuju o každý metr čtvereční, což je při cca 35 arech zahrady s podivem. Jenomže mu kytky"překáží a smrdí".

Buď se jim při sekání v blízkosti domu musí vyhýbat nebo mu překáží když seká zahradu velkou sekačkou na seno.
Louka s několika jabloněma a umrněným záhonečkem u plotu je jeho ideál.

S užitkovou zahradou jsem zatím ve fázi všechno chcu, všechno potřebuju a v létě mám doma Frutu. Posadit se na štokrle ke keři rybízu a trhat do misky a do pusy střídavě považuju za úžasný relax.
Katalogy a internetové nákupy mně nechávají v klidu, dala jsem se do pletení, předepsala jsem si denně uplést dvě opakování vzorku, tak nemám čas na nic jiného.
Tak pěkně relaxujte, ahoj Hana