Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 11. bře 2015 22:20 #294660

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evka napsal:
Mě takhle nemile překvapil Graham Thomas,také úplně černé výhony.Hned vedle je Moody Blue úplně zelený.Je pravda,že má přeci jenom více slunka než GT ikdyž jsou vedle sebe.Možná má GrahamT toho stínu moc,problém je v tom,že jsem na tom místě nutně potřebovala líbivou žlutou růži a velmi nerada bych ji musela dávat jinam. :angry:

Evko, před časem tu padlo, že Graham Thomas je jedna z nejméně mrazuodolných Austinových růží.
Proto mne překvapilo, že si např. Genovesa plánuje Graham Thomas jako velký keř. V ČR nevím nevím.
Mnohem odolnější je třeba dostatečně velká Teasing Georgia nebo menší Charlotte (ze žlutých).
V Průhonicích onehdá vymrzla Graham Thomas docela (u nás taky, ale tady na horách se to dá spíš pochopit, než u Prahy). Dále tam vymrzly třeba Westerland, Eglantyne či Jude the Obscure.
A s tím sluncem jsi to přesně otočila - ve stínu růže přezimuje lépe, než při zimním oslunění,
které výhony rozehřívá a předčasně probouzí - nemohou se pak napít ze zamrzlé země,
kde není voda v přístupné formě, mráz je pak v noci spaluje a vysouší.
Nebyla ta Graham Thomas kontejnerovaná? (mi přijde, že by to mohlo hrát na přezimování první rok roli)
The Poet´s Wife nenamrzla ani o kousínek, ale ještě ji mám pod větvičkama, bojím se toho slunce.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, helena, Evka, Jikra, Ajka

Dělání, dělání II. 12. bře 2015 04:37 #294671

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Honzo, tak to jsi mě teda s Graham Thomas nepotěšil. Mám jednu od loňského jara a z deseti Austinek mi prosperovala nejlépe a zářila do dálky. Pravda, nebyla žádná zima. A proto jsem nelenila a objednala další čtyři a stejně jako Genovesa s nimi počítám jako s většími keři do pozadí. No nic, v budoucnu poreferuji. A to jsem ještě v sobotu všechny Austinky přesadila jinam, aby Grahamáčky nikdo neutiskoval...ale to mě na tom všem baví nejvíc, ta radost kdyby to pak dopadlo dobře. Jeden můj oblíbený profesor říkal - no, když to nedopadne dobře, špatně určitě, ale ty cenné zkušenosti... Hezký den :)
Poslední úprava: 12. bře 2015 04:39 od Ajka. Důvod: překlep
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 12. bře 2015 07:00 #294677

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,tak to jsi mě nepotěšil. :( S tím stínem jsem nemyslela to co ty,teda stín přes zimu.Šlo o to,že tam je celý rok velmi málo slunce a tím pádem je v tom místě moje těžká sléhavá půda ještě studenější i celkově je tam chladněji,což se růži nemusí líbit.
Máš pravdu byla kontejnerová,teď nevím jestli by ji slunnější místo opravdu tolik pomohlo(ale nemám kam jinam ji dát ),když je méně odolná?A to ještě nebylo mínus 25°C jak občas 2-3 dny bývá.Přijít bych o ni ale rozhodně nechtěla.Problém je,že bych tam potřebovala ve stejném odstínu plnokvětou růží,bohatě kvetoucí.Samozřejmě i mrazuodolnou,ale kterou.
Prozatím počkám jak bude vypadat během roku a mohla bych u ní zkusit lepší zimní ochranu.Pak se uvidí co dál.

The Poet´s Wife mi přezimovala bez ochrany skvěle,ale je na podstatně lepším místě.Ta by se mi tam také líbila.
Otázka jak by si na tamtom místě radila až se zase vrátí ty silnější zimy? ;)
Poslední úprava: 12. bře 2015 07:03 od Evka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Dělání, dělání II. 12. bře 2015 08:53 #294680

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Graham Thomas má u mě cca 160 cm. Sázen 2011, první dvě zimy jsem ho zimovala pod netkanou fólií a obalený rákosem. Loni jsem ho střihla málo, asi na 110 cm. Letos to udělám více, abych ho zmladila. Někde jsem se dočetla, že nemá rád průvan.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, Ajka

Dělání, dělání II. 12. bře 2015 20:04 #294696

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
U mě měl G.T. min 1,8m ( on se nakonci ohnul, tak těžko přesně říct, ale byl vysoký jako ta zeď, u které byl). Bez potíží přežil i zumu 2011-12. Zlikvidovala jsem si ho až já blbým nápadem s přesazením.
Stejně tak bez problémů tehdy přežila i CPM ( i nad zakrytím) a další austinky. Zato Eden rose, Rokoko a Pink Cloud byly totálně namrzlé až pod nakopčení :unsure:

Ale my jsme vinařská oblast, zimy teplé ( ale zas bez sněhu).
Poslední úprava: 12. bře 2015 20:07 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka, Marijka, Ajka

Dělání, dělání II. 13. bře 2015 05:48 #294705

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Takže ještě nemusím úplně "házet flintu do žita". :)
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 18. bře 2015 12:33 #294841

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Domluvila jsem se se sousedem, který má dost vody z okapu, že ji svede ke mě na zahradu. Celé dopoledne dobývám keř 40 let staré bobkovišně, která rostla u plotu, kam chci umístit ibc nádrž. Protože je potřeba, aby byla tak vysoko, aby z ní šla vypouštět voda do konve, řeším na co ji postavit. Jak to máte vyřešené vy, a co doporučujete? Chci koupit nádrž na pozinkované paletě/podlážce, ke dřevu nemám moc důvěru. Co mi poradíte? Díky.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 18. bře 2015 13:48 #294842

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Marto,my ji máme na sloupcích z cihel,položených nasucho,nahoře jsou kusy japexu,ze zrušené atletické dtáhy,nehnulo se to léta.Mírně(2cm)vzadu vyvýšeno.Občas vymetáme napadaný bordel,jde to líp.J.nahoře vyřízl větší čtverhranný otvor,ze střechy se tam na podzim splaví listí a hnije to.Teda,píšu jak tatar,snad porozumíš :blush:

004_2015-03-18.jpg

005_2015-03-18.jpg

Příloha 0022.jpg nebyla nalezena.

Poslední úprava: 18. bře 2015 13:49 od mišpule.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Ajka

Dělání, dělání II. 18. bře 2015 13:54 #294843

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Já se nakonec dala do likvidace jahod.Takhle mizerné,jsem je po zimě ještě neměla.Džemů máme dost,dva velké pytle namražené taky,tak dáme letos všude brambory a je to.
Začnu se pídit po dobré jahodové sadbě,ty moje už byly množené kolikátý rok.A taky se třeba odstěhuje květopas :evil:
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 18. bře 2015 13:58 #294844

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
nádrž mám na svařeném kovovém podstavci . měla jsem velké štěstí - někdo si to objednal a pak nevyzvednul - jelikož má zeťák kovovýrobu , tak mi to dovezl . že tam podstavec rok leží. tak jsem si jen natřela a je to výborné . navíc je všechno na malinkém kopečku . takže i když mám nahoře vstrčené ponorné čerpadlo , nemusím pokaždé zapínat . voda teče i samospádem . to jenom do zadní části zahrady zapínám .na druhé fotce je vidět okap a v něm mezikus na který při dešti nasunu kousek roury do horního otvoru nádrže . po napuštění /1000 l / se sundá a mezikus zavře . problém mám ted´ akorát s vyčištěním prázdné nádrže .. budu muset zmermomocnit vnuka ,aby vylezl nahoru a koštětem to trochu z těch stěn zkusil omýt .je tam usazen zelený žabinec - Mišpul má hezky maskovanou, moje je pod magnolií - takže až se olistí bude taky schovaná . zepředu je ten zerav .

DSCN8279.jpg

DSCN8281.jpg
Poslední úprava: 18. bře 2015 14:11 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, JitkaU2, Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa