Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 19. bře 2015 10:04 #294870

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Původní jahodiště je (od loňské sklině)postříkáno Dominátorem,až zase svlačec vyrazí,budeme opakovat.Asi ho nezlikvidujeme úplně,ale kdyby se ho povedlo zdecimovat natolik,že by se tato akce opakovala třeba á 4 roky,stálo by to za to.Jahody,sázené v srpnu na jiný záhon,jsem včera zlikvidovala,moc živého tam nebylo.Nevím proč,ještě se mi to nestalo.
Takže tam budou brambory.
Dělá se zase krásně,jdu ven.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 19. bře 2015 13:47 #294872

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Týjo, MIšpulíno, nejsi žádný troškař. 120 ks jahodových sazenic, to je už je pořádná plantáž. Nepořádáš tam samosběr :laugh: ? Já se svými 25 kousky se můžu stydět. Jestli chceš, můžu Ti od svých odstřihovat odnože. Mám asi 3 druhy, tak se nemusíš bát degenerace.
Mara de Bois mě vůbec neoslovila. Po 2 letech šla na kompost. Jsem se těšila na tu chuť lesních jahod při velikosti zahradních, ale u mne se nic takovýho nekonalo.
Zrovna jsem se taky vrhla na jahodiště. Už mají ty nejrannější poupátka. To je fofr.

Marto, to sama? Jsi pašák i za odvahu . Počkej až budeš mít nádrž hotovou. Se i vykoupeš. Jestli zaprší. U nás je to se srážkami dost na štíru. Doufám, že teď o víkendu konečně vyjde předpověď.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 20. bře 2015 06:27 #294895

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Včera na mě juknul první kvítek petrklíče a také jsem se konečně dočkala žíhaného krokusu, ten si letos dal na čas.

DSCN2531.jpg

DSCN2535.jpg

DSCN2536.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, mišpule, Evka, Kika, Iveta, Jarka, Jikra

Dělání, dělání II. 20. bře 2015 12:44 #294915

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Uf, jen co je pěkně, lehnu s teplotou, tak jen závidím vaše pracovní nasazení.

Ad jahody - loni se povedlo pořídit na zkoušku Mara de Bois z jahodárny Vraňany, měli jsme jen 3 sazenice v dost velkém závěsném koši na terase otočené k jihu (extra teploučko), šachovalo se s tím dle počasí, aby byly na slunku a občas při pařácích nebo větru schovat. Po prvním odplození si daly docela dlouhou pauzu, ale pak se rozjely a plodily až do prosince, neskutečně aromatické a slaďounké.
Jak se chovají v zemi netuším, ale šlahounů vyhnaly (ty 3 sazenice celkem) určitě přes 20 kolem 1,5m - delší jsme šmikali - a plodily skoro na všech. Hnojení tak nějak jednou za měsíc dva, jak si kdo vzpomněl, byly jiné starosti.
Vraňany i posílají, pokud je to z ruky.
Na 120 sazenic se už dohodne jiná cena, než normálně maloobchod? To by teda mohli :)
Pro maloobchod mají jednouplodící 6/7Kč, opakující 12/15Kč
Více tady: jahodarna-vranany.cz
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., mišpule, Iveta, Ajka

Dělání, dělání II. 20. bře 2015 15:40 #294921

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Byl nejvyšší čas ostříhat živé ploty, túje už kvetou a hulí se z nich a ptáci už se také šibří, tak budou chtět hnízdit. Už jsem si podruhé přestřihla šňůru u el. nůžek. Ještě že mám doma elektrikáře...
Ale přesto jsem si sjednala slušnou životní pojistku. :woohoo:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jarka

Dělání, dělání II. 20. bře 2015 20:29 #294925

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
HonzaPM napsal:
Evka napsal:
Mě takhle nemile překvapil Graham Thomas,také úplně černé výhony.Hned vedle je Moody Blue úplně zelený.Je pravda,že má přeci jenom více slunka než GT ikdyž jsou vedle sebe.Možná má GrahamT toho stínu moc,problém je v tom,že jsem na tom místě nutně potřebovala líbivou žlutou růži a velmi nerada bych ji musela dávat jinam. :angry:

Evko, před časem tu padlo, že Graham Thomas je jedna z nejméně mrazuodolných Austinových růží.
Proto mne překvapilo, že si např. Genovesa plánuje Graham Thomas jako velký keř. V ČR nevím nevím.
Mnohem odolnější je třeba dostatečně velká Teasing Georgia nebo menší Charlotte (ze žlutých).
No, protože je to mladice nerozvážná a věci neznalá :ohmy: . Proto jsem se snažila dopíďit tady a nikdo nepsal, že tak rád namrzá, ani jsem se to nedočetla při hledání. Už je vysazený, takže už nadělám prd. Jestli budou stejně hloupě vybrané Emanuel i Darcey Bussel, vezme mi to chuť na Austlinky docela :S .
Poslední úprava: 20. bře 2015 20:30 od Genovesa.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 20. bře 2015 21:50 #294932

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Ahoj Geno, vydala ses na cestu pokusů a omylů, jak já říkám s nadsázkou, je to cesta pokusů a zklamání. Mně se mnohokrát stalo, že jsem si něco teoreticky nastudoval a okamžitě jak jsem to udělal, koupil atd. jsem zjistil, že to lze udělat líp, snadněji, levněji atd. Zahrádkáři to mají ztížené klimatickými vlivy, tlakem škůdců a chorob, kvalitou sázeného materiálu a spoustou dalších vlivů. Proto rád projíždím diskuse, dozvím se to co potřebuju od praktiků a vo vo votom to je. J.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Dělání, dělání II. 20. bře 2015 22:29 #294934

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
No jistě, svatá pravda. Jen teda asi neumím hledat, než jsem objednala, forum jsem projela. Navíc dle Pelclových je G.T. růže "velmi zimovzdorná". Tož uvidíme... :angry:
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 21. bře 2015 07:34 #294940

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Genoveso, myslím, že je brzy na to být zklamaná z výběru růží. Ještě ani nedostaly šanci předvést u tebe, co umí ;) .
Jestli budou příští 1-2 zimy jako ta letošní a loňská, máš víc než slušnou šanci, ať bydlíš kdekoliv ( si bohužel nepamatuju, z které oblasti jsi). V nejhorším případě ho přeci vždycky můžeš na zimu balit, jako to dělá Kája ;). Já jsem byla s G.T. moc spokojená a určitě mám v plánu si ho jednou zase pořídit ( jestli se najde místečko).

Ale ať to dopadne jakkoliv, když nic jiného, budeš bohatší o zkušenosti z vlastní zahrady. Každý z nás tu už o nějakou kytku přišel, někdy vlivem vnějších sil, někdy chybou vlastní ( jako já G.T.). Na zahradu prostě neexistuje jeden absolutně zaručený návod, vždycky je tu riziko, že to nevyjde. Je to proces sbírání informací ( pravda, někdy i protichůdných) a zkušeností a pozitivní je, že čím déle se tomu člověk věnuje, tím méně je těch nezdarů.
Ale příroda si to nakonec stejně udělá po svém. A i to je třeba brát pozitivně. Po zimě 2011-12 tu řada z nás přišla o pěkné růže a po prvních dnech a měsících zklamání nastala fáze hlědání nových (lepších) růží, které nám už v zahradách dělají radost a které bychom si třeba jinak vůbec nepořídili ;) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Evka, Ališi, Iveta, Jikra, Ajka, Genovesa

Dělání, dělání II. 21. bře 2015 20:39 #294963

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Dnes jsme rušili kompost,který jsem si vymyslela vloni :whistle: a instalovali oblouk,protože ten průhled do zadní části zahrady,se mi nelíbil.(ten můj je zlatej,jen povzdychne,otočí oči,jde a zrealizuje moje výmysly)
003_2015-03-21.jpg

Vpravo(u skalkosklípka) je Ghislaine de Feligonde a clem. Etoile de Violet
006_2015-03-21.jpg

Vlevo (u býv.kurníku)Luise Odier a clem. Alba Luxurians
007_2015-03-21.jpg

Celkové úpravy jsem nefotila,protože už bylo šero.Zatím jsem jen k Etoile V.přisadila oranž.kuklíky,aby mu stínily nožky a dnes budu vymýšlet další výsadbu.Ten kurník totiž není žádná vozdoba :P
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Kamcule1, Iveta, Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa