Marijko a proč jste ho vykopávali? Já pařezy z jehličnanů nechávám. Do pár let to houby rozeberou zevnitř a hlavně odspodu a pak stačí do toho jen dloubnout

. U jabloní stejný postup vedl k neustálému vyhánění výmladků z kořenů, třeba i metr od pařezu, ale jehličnany jakmile se jim odebere všechno zelené, tak už nedokážou obrazit a zajdou. Do roka nebo do dvou se z toho oloupe samovolně kůra a za další 2-3 roky to prostě ztrouchniví.
Mně se dneska konečně povedlo dovybrat posledních cca 30cm z levé části kompostu ( prosévám přes králičí pletivo, takže to trvá kapku déle, ale je to velmi uklidňující činnost

) a konečně se mi uvolnilo místo pro odstříhané zbytky trvalek. Takže jsem čistila záhony a každou vrstvu jsem prosypávala tou "hmotou" z pravé půlky

. Doufám, že mi pak v pravé půlce zbude místo pro listí z přísavníku. Zabírá už na stěnách spoustu metrů čtverečních, tak už jsou ho taky hromady

.
Jak jsem tak prosévala a přehazovala, dumala jsem nad tím, jak je ten dvoukomorový systém dokonalý. V té hotové levé části už prakticky nebyly žádné žížaly. Našla jsem jich asi jen 10. Zatímco v tom "polotovaru" vpravo jich byly kvanta

. Když "vyžerou" jednu půlku, přesunou se do čerstvého v druhé půlce a tak tam zůstávají a do záhonů se pak dostane jen kompost bez žízalek

.