Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 03. lis 2015 11:09 #301507

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Na pobavení jedna z jara, pařez šel ven (2 týdny) a pak jsem lehla...

P4040110.jpg

z borovice bylo 2,3cbm fošen a prken :woohoo:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, sany, mišpule, Jarka, Jikra, alenak

Dělání, dělání II. 08. lis 2015 20:15 #301638

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko a proč jste ho vykopávali? Já pařezy z jehličnanů nechávám. Do pár let to houby rozeberou zevnitř a hlavně odspodu a pak stačí do toho jen dloubnout ;) . U jabloní stejný postup vedl k neustálému vyhánění výmladků z kořenů, třeba i metr od pařezu, ale jehličnany jakmile se jim odebere všechno zelené, tak už nedokážou obrazit a zajdou. Do roka nebo do dvou se z toho oloupe samovolně kůra a za další 2-3 roky to prostě ztrouchniví.

Mně se dneska konečně povedlo dovybrat posledních cca 30cm z levé části kompostu ( prosévám přes králičí pletivo, takže to trvá kapku déle, ale je to velmi uklidňující činnost B) ) a konečně se mi uvolnilo místo pro odstříhané zbytky trvalek. Takže jsem čistila záhony a každou vrstvu jsem prosypávala tou "hmotou" z pravé půlky ;) . Doufám, že mi pak v pravé půlce zbude místo pro listí z přísavníku. Zabírá už na stěnách spoustu metrů čtverečních, tak už jsou ho taky hromady :whistle: .

Jak jsem tak prosévala a přehazovala, dumala jsem nad tím, jak je ten dvoukomorový systém dokonalý. V té hotové levé části už prakticky nebyly žádné žížaly. Našla jsem jich asi jen 10. Zatímco v tom "polotovaru" vpravo jich byly kvanta B) . Když "vyžerou" jednu půlku, přesunou se do čerstvého v druhé půlce a tak tam zůstávají a do záhonů se pak dostane jen kompost bez žízalek ;).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, mišpule, Jikra, Ajka

Dělání, dělání II. 10. lis 2015 09:33 #301664

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Jana V. napsal:
Marijko a proč jste ho vykopávali? Já pařezy z jehličnanů nechávám. Do pár let to houby rozeberou zevnitř a hlavně odspodu a pak stačí do toho jen dloubnout ;) . U jabloní stejný postup vedl k neustálému vyhánění výmladků z kořenů, třeba i metr od pařezu, ale jehličnany jakmile se jim odebere všechno zelené, tak už nedokážou obrazit a zajdou. Do roka nebo do dvou se z toho oloupe samovolně kůra a za další 2-3 roky to prostě ztrouchniví.
Protože tam je teď jednak kus přesunutého vjezdu a druhak několik kousků nezdolné rugozy Hansa, aby tam bylo něco, co přežije proud z výfuku sousedovic stařičké avie, když ji tam nechá běžet 20 minut. :S
Nic jiného, co by mohlo přežít výfuk jsem nevymyslela, letos to ty mrňata přežily, jako první z mnoha zkoušených rostlinek, bez zalévání (s mulčem z posekané trávy) a ještě stihly kvést :up

No a za pár let dloubnout - do tohohle cvalíka asi ne, spíš by tam byla minimálně 10 let hnijící hrouda, cca 2,5m podél plotu nešlo kvůli tomu osázet (spleť kořenů a úplně vycucaná hlína) a když tam funí smrady ta potvora...
Kdysi táta porazil břízu, která má dost rychle rozkládající se dřevo, ale vzhledem k velikosti (špalek průměr 70cm) jí to trvalo skoro 20 let, jsem zbytky vykopávala předloni. Tahle borovice měla napříč 85/100cm a zdravé dřevo, ta by tam trůnila ještě dlouho. Zase bude stolek a lavice na terasu ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Ajka

Dělání, dělání II. 10. lis 2015 10:06 #301668

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Pařez od borovice,co J.kácel u máti na dvoře,byl taky vykopán.Kráter o průměru 2,5m kořeny jak stehno zápasníka sumo.Už jsem si na tu díru ve výhledu zvykla,ale stejně mi tam od kamen občas padne zrak,ráda jsem pozorovala poskakující sýkorky.
Dnes se chystám poklidit "provozní bordel"-květináčky,konve,roztroušené nářadí.Do toho se mi nejvíc nechce,ale jinak mám skoro hotovo,tak ať to je na zimu uklizené.A taky dát chemii do přepravky a odstěhovat do sklepa,úplně nejvíc se mi nechce do úklidu kůlny.Tam vám je truhlíků,květináčů,člověku je pořád líto to vyhodit,ale léta se to jen překládá z místa na místo,tak asi zatnu zuby,zavřu oči a...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Dělání, dělání II. 10. lis 2015 20:47 #301677

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7637
teda Mišpul, u tvého příspěvku jsem se pobavila,poklízení alá "provozní bordel" atd. je u mě jak přes kopírák :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 10. lis 2015 21:22 #301678

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Hlásím-úkol splněn!
Dvě kolečka do kontejneru na plasty,přebrané nářadí-prasklé lopaty,zbytečně moc krumpáčů,když jsou jen jedny ruce,asi 4 hrabla na sníh,velikosti i váhy radlice na buldozeru-domácí výroba,vše lítalo luftem a rázem se do kůlny vejdou všechny 3 sekačky a dokonce se kolem nich dosáhne i do regálů ;)
Chemie uložená ve sklepě,jen na úklid konví a odložených krámů ve sklepních okýnkách ještě nedošlo :blush:
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 11. lis 2015 08:48 #301685

• sany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1321
Mišpule, nechceš prísť aj k nám? Tiež by som potrebovala byť nekompromisná, ale akosi sa mi to nedarí.
Anka
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Dělání, dělání II. 12. lis 2015 19:53 #301695

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak jsem dnes sadila jeden z vyrytých klematisů .. horror .. narazila jsem na šutr a jelikož to bylo u plotu , tak jsem se o ty špricle zapřela .. no šutr jsem sice po delší době dostala ven , ale tři špricle nevydržely. takže jsem pak musela ještě přibíjet znova latě . ten Blekitny Anjol mi dal zabrat . bolí mě i pánevní kosti .
DSCN5732.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Dělání, dělání II. 12. lis 2015 20:05 #301696

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Kajo,jsi dobrá :) ;já jsem se tuhle zapřela o větev meruňky,která nevydržela,skončila jsem hlavou v růžovém keři,nohama nahoře :woohoo: ,myslím,že jsem měla lehký otřes mozku :laugh:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marijka

Dělání, dělání II. 12. lis 2015 22:01 #301698

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
:laugh: Jano, to pobavilo. Doufám, že to je bez následků. ¨
Ale já se nedivím. Letos zasazuji enormní počet růží a pohyb v záhoně připomíná baletku z Národního v holinách: vtancovat na určené místo (nejlépe úplně dozádu) s prázdným kolečkem, kam házím zem z vykopaného kráteru, vytancovat zpět pro kompost, natancovat jak Louskáček se sazenicí, zasypávat, zalít a jak primabalerína z Labutího vytancovat po špičkách zpět, hlavně nic nepošlapat, nikam se nepropadnout!!!

Ta větev meruňky by se mi někdy šikla ;) .

Kájo, ty jsi nezmar.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, jana H, Marijka, Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa