Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 28. říj 2015 11:20 #301417

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Já teda kompost nikdy nepřehazuju.Mám tři ohrádky,nový zakládám většinou na jaře,dbám na to,aby se zahřál.Horní nerozloženou asi 20 cm vrstvu ze zralé hromady dám do nového,pod tím už je to černé,co voní jak les :) ,to používám celou sezónu.Když potřebuju hodně jemný do květináčů,trochu si prosiju.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 28. říj 2015 13:11 #301421

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
No, já už se bohužel ke třem komorám nedopracuju, páč jsem si vedle kompostu před asi 9 lety zasadila proutek a dneska je to už pěkný strom :P .
Já taky klasicky nepřehazuju. Když doberu až na dno jednu část, přeházím to z druhé části do té uvolněné a při té příležitosti to promíchám a provzdušním. Spodní polovina už je obvykle opět použitelná. Obvykle k téhle výměně dochází najaře a napodzim.

Mišpul, na výsledek z plastového termokompostéru jsem tedy zvědavá. Nějak nevím, jak to bez těch žížal může fungovat. Nebo máš ten bez dna, co se staví rovnou na hlínu? Tam to asi bude stejně jako u obyčejného.
Kdysi jsem o tom plasťáku uvažovala, ale brzy jsem byla ráda, že jsem si ho nekoupila. Mám teď 2x 1m3 a klidně bych naplnila i větší ;) . Listí už se mi tam nevejde, takže jsem loni pytlovala ( viděla jsem v GW) a jsem zvědavá na tu listovku, kterou slibovali ;) .
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 28. říj 2015 13:20 #301422

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Na termokompostér jsem taky zvědavá. Je to beze dna, já ho posadila (kvůli krtkům) na drátené pletivo. Vrstvy prolévám vodou a snažím se o rovnoměrné vrstvení. Na jaře už vezmu ze dna. Ale píší, že je taky lepší ho proházet. To už ale nehrozí. Jen se bojím, až vyjmu spodní kryt, abych ho tam pak vrátila. Zdá se mi, že je takový nestabilní, jak pracuje zem pod ním.
Byl zadarmo. No neber to :) . ˇ
3 komory je tu nutnost. Je mi líto vyhodit tolik listí, ta listovka je přeci jen cennější.
Takže teď jsem zakryla komoru z loňského podzimu, vedle mám už hotový přeházený, ten teď odebírám k růžím. No a 3 komoru už plním listím s hnojem.
Přeházení je dobré na fyzičku a mám pak dobrý pocit, že bude kypřejší. Teď jsem si ještě koupila Radivit urychlovač, tak ho jdu aplikovat.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 28. říj 2015 14:32 #301426

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Termokompostér mám už několik let a jsem s ním spokojená. Pro mě má jednu nevýhodu, je malý. Tak mám ještě kompost vedle. Přehazujeme 1x, tedy přehazuje manžel místo posilovny. Přihazuji zetlelý hnůj od skotu a od sestry dostávám piliny s myším trusem, chová laboratorní bílé myšky. Šíleně to páchne, ale co by hnojivo to nemá chybu. A přidáváme ještě listí a vše zelené ze zahrady. Urychlovač nepoužívám, ale je to asi Miško dobrá věc. :)
Na zahradě mám uděláno z poloviny, vyměňujeme okna v Táboře a předěláváme elektřinu a topení na Mělníku, tak pendlujeme sem a tam. Tyhle podzimní práce moc ráda nemám. :(
Poslední úprava: 28. říj 2015 14:33 od Ajka.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 28. říj 2015 19:50 #301432

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Jani,já nemám termokomp.-to Miška :)
Naše ohrada na kompost-zhruba sklápěčka-to přehazovat nebudu ani omylem,ale zajímá mě to listí v pytlích.Za jak dlouho se rozloží?To funguje taky jako termo?
Rok jsme měli druhý kompost s tím,že ten se nechá uzrát a nic se na něj dávat nebude.Pchá,za chvíli tam bylo vše možné+2 cukety.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 29. říj 2015 16:41 #301443

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Nojo, jsem to pomotala, ale Miška to pochopila :P . Hele, jak to začíná na Miš..., tak holt automaticky píšu Mišpule ( zvlášť, když tu kolem hejkaj děti a řve televize, to je pak těžký udržet myšlenku :whistle: ).
Ty pytle ukazovali v GW. Slibovali, že za rok to bude pěkná listovka. Loni jsem napytlovala, ale nezavázala ( naplnila jsem pytle tak, že nešly svázat). Včera jsem to okukovala. Nahoře lupení v nezměněném stavu, dolů se mi dloubat moc nechtělo. Zřejmě to budu muset dodatečně přeci jen zavázat.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 29. říj 2015 20:44 #301446

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
jana H napsal:
Já teda kompost nikdy nepřehazuju.Mám tři ohrádky,nový zakládám většinou na jaře,dbám na to,aby se zahřál.Horní nerozloženou asi 20 cm vrstvu ze zralé hromady dám do nového,pod tím už je to černé,co voní jak les :) ,to používám celou sezónu.Když potřebuju hodně jemný do květináčů,trochu si prosiju.
Přesně tak, mám tedy jen dvě ohrádky, dokonce ani ne vedle sebe, to mi bylo líto tak velkého placu v zahradě, takže kde byl kout, kam se vešla ohrádka z kulatin tak 120-130cm dlouhých, tam jsou. Domácí žížaly na to stačí ´výsledek je skvostný, i za ten dvouletý cyklus. Jen občas se v tom porýpu rycími vidlemi, troch u provzdušnit. žádná velká dřina, stačí, když potřebuji trochu ,,zchladit hlavu´´ ;)
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 30. říj 2015 09:16 #301447

• sany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1321
Pred pár rokmi som tiež skúšala dať lístie do vriec, jednotlivé vrstvy som presýpala nevyzretým kompostom, aby som tam dostala aj dážďovky. Vrecia som zaviazala a poprepichovala na niekoľkých miestach. Po roku som obsah vriec vysypala, ale nebolo to ešte úplne rozložené. Možno to tak malo stáť dlhšie, možno som spravila niečo nie správne, ale na záhone sa to do jari krásne rozložilo.

Podarilo sa mi nájsť aj fotky, sú z októbra/2010
24.10.2010031.jpg

24.10.2010032.jpg

24.10.2010034.jpg
Anka
Poslední úprava: 30. říj 2015 09:21 od sany. Důvod: vloženie fotiek
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Jikra, Ajka

Dělání, dělání II. 30. říj 2015 10:25 #301448

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Sany, ještě tam říkali, před zavázáním prolít vodou. Prý to má být do roka hotové, ale asi záleží na teplotě apod...
Spíš uvažuju o ohrádce jen pro listí. Mám takové hluché místo, kde nic neroste, ani malinám se tam nelíbí. Je to hned vedle toho kompostu, pod tím stromkem nechce nic růst. Původně jsem tam chtěla rozšířit ten kompost, ale bojím se, že by to kměni ublížilo. Ohrádka na listí se dělá z pletiva, tak bude jednoduché se mu vyhnout ;) .
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 03. lis 2015 10:11 #301505

• sany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1321
Tak to už nepamätám, či som polievala, ale asi áno, keď to bolo po vysypaní také mokré.
Anka
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa