Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 08:58 #304505

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kiko, první rok, co jsem dostala zahradu k užívání jsem taky honem nevěděla, co s tím. Nakoupila jsem v zahradnictví asi za 3 tis. a stejně to nebylo nikde vidět. Víc jsem nemohla, byla jsem první rok na mateřské ( tenkrát se bralo 2.700,- měsíčně ), takže na rozhazování nebylo.
Pomůžou ti určitě letničky, řadu z nich lze vysít rovnou na místo, žádné předpěstovávání a je to za pár korun a kvetou celé léto. Jen si na ně udělej nějaké provizorní záhony. Určitě krásné jsou krásenky, dobrá byla i chrpa polka ( je to tedy směs barev, ale všechno v odstínech bílá-růžová, modrá, to jde k sobě pěkně. Ze žlutých měsíčky, sluncovky, afrikány, slunečnice ( jsou i nízké). Z pnoucích třeba hrachor jde taky vysít hned do země a je moc pěkný.
V Lidlu mají semínka za 6Kč, z pár pytlíčků budeš mít zahradu celé léto rozkvetlou. A když si uděláš zvláštní záhonek, můžeš si letos napěstovat i trvalky ze semínek. U spousty z nich to jde pěkně. Já zkoušela krom levandulí třeba veronica spicata, disnthus deltoides ale třeba i trávy ( pennisetum). Můžeš zkusit třeba i řízkovat keříky, spousta z nich jde dobře, stačí koupit jednu matečnou. Dobře jdou všechny ptačí zoby, wajgelie atd.
Nebude to hned, ale za pár let budeš mít dost vlastních rostlin a navíc hromadu radosti z toho, co všechno jsi dokázala ;) . A mmch. řada růží jde pěkně množit řízky a můžeš mít třeba celý záhon jen z jedné sorty, vypadá to krásně. Ideální je třeba Bonica, ta jde z řízků krásně a je vděčná a kvete celé léto ;) . Jo a taky jde pěkně z řízků LdV ;) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch, Kika

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 09:10 #304508

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Dekuju za podporu, ja vim, musim byt trpeliva. Jen ma clovek urcitou predstavu, jak krasne by to melo byt, a ono to bude hromada let provizorium. Ale ano, budu se snazit ten cas nejak vyuzit. S tim rizkovanim jsem si to take rikala. Uz na podzim jsem si narizkovala nejake stare ruzicky, kdyz jsem predelavala tu predzahradku. Tak vyzkousim rizkovani dalsich druhu keriku.
Ty trvalky jsou dobry napad, zkusim ze seminek. Par pokusu jsem driv uz delala, ale nikdy z toho nic moc nebylo, tak jdu do toho znovu.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 09:28 #304510

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kiko, z 1 pytlíku semínek jsem měla cca stovku levandulí :P , už je ani nikdo nechtěl :P , zkus, uvidíš. Je to lepší než sedět a "čekat na zázrak" ;) .
Spousta trvalek se pěkně množí i dělěním, určitě zkus astry, vysoká seda, helenium, monardy, vysoké phloxy. Z jarních třeba kamzičníky. Za 1-2 roky budeš mít velké trsy, které půjdou dělit.
A pak jsou tu trvalky, co se samy pěkně semení, jako mavuně, orlíčky, verbeny a další. Třeba to bude pár let provizorium, ale zas budeš mít čas na to plánování cestiček a plánu budoucího vzhledu zahrady.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kika

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 12:12 #304514

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Kiko, já myslím, že máš kliku, že teď nemáš žádné velké finance. Zní to divně, ale zahrada potřebuje čas nejen na to, aby vše narostlo do kýžených velikostí, ale hlavně čas na plánování. Každý kout a záhon se musí usadit hlavně v tvojí hlavě. Kdybys měla haldu peněz, tak to teď celé přereješ a osázíš a za dva roky budeš rozmrzelá, že tohle a tamto mělo být vlastně jinak a teď bys to udělala líp. Takhle tomu ten čas dáš, protože ti nic jiného nezbývá, ale ve výsledku to nebude práce kvapná. :)

Naprosto souhlasím s Janou, začni levným výsevem, sem tam si koupíš keřík, který si domnožíš a uvidíš, že i s málo financemi se dá udělat hodně muziky.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Genovesa, alenak

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 13:42 #304523

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Kika, neľutuj! Ja som sa láskou k ružiam nakazila na tomto fóre. V podstate som ho našla náhodou pri hľadaní úplne, ale úplne iných výpestkov. Tej nádhere, čo tu je, sa jednoducho nedá odolať a obdiv k tomu, čo skúsení, pracovití a pre vec zapálení ľudia dokážu je obrovský. Začalo sa to : "Túto musím mať!"-vlani na jar. Som dôchodkyňa so slovenským dôchodkom, takže financie musím pomerne dosť strážiť. Na ruže som začala odkladať hneď vlani na jar. Dlhý úvod - viem. Teraz jadro - vlani som bez nejakých problémov s miestom a koncepciou zasadila viac ako 60 kríkov. K tohtoročnej jarnej dodávke som ich objednala viac ako sto- dvor je veľký a záhrada tak isto. Lenže - 66 ruží už dorazilo a ja som najmenej polovičku z nich musela zasadiť na dočasné miesto, pretože sme nestihli nie len záhony - ani stavebné zásahy nie sú dokončené! A to mi má ešte viac ako 50 kusov ruží prísť! Teraz už viem, že som mala držať prst mimo klávesy ENTER pri prehliadaní katalógov a neobjednávať na jar. Mala som krotiť dychtivosť a túžbu po tej nádhere do doby, kým budú pre ňu podmienky, teda najmenej do jesene. A aj finančne by to bolo ľahšie - dlhšia doba sporenia istej sumy = menší vklad každý mesiac. A mimochodom - hodne som ich vlani narezkovala. Bez nožíka v bočnom vrecku kabelky som nešla nikam. Tie ružičky budem mať v podstate zadarmo, len za ďakujem pekne a niekedy ani to nie - to vtedy, keď som vetvičku ušmykla bez opýtania...
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 15:13 #304526

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
varouch napsal:
Kiko, já myslím, že máš kliku, že teď nemáš žádné velké finance. Zní to divně, ale zahrada potřebuje čas nejen na to, aby vše narostlo do kýžených velikostí, ale hlavně čas na plánování. Každý kout a záhon se musí usadit hlavně v tvojí hlavě. Kdybys měla haldu peněz, tak to teď celé přereješ a osázíš a za dva roky budeš rozmrzelá, že tohle a tamto mělo být vlastně jinak a teď bys to udělala líp. Takhle tomu ten čas dáš, protože ti nic jiného nezbývá, ale ve výsledku to nebude práce kvapná. :)

Naprosto souhlasím s Janou, začni levným výsevem, sem tam si koupíš keřík, který si domnožíš a uvidíš, že i s málo financemi se dá udělat hodně muziky.
Jj, přesně tohle jsem chtěla napsat, děkuji. Jak se vyvíjí vkus majitele, tak se mění i zahrada, čím dýl člověk zahradničí, tím líp výsadba dopadá. Taky osazujeme postupně. Starší výsadba je pořád jaksi ve vývoji. Věčně posunujem obrubníky, odrýváme trávník. Ale naštěstí nás to baví, tak je to radost.
Z počátku, když jsem vrazila do rostlin tisícovku, měla jsem pomalu výčitky.
Letos jsem utratila cca tři tisíce a je zas stopstav. Objednala jsem trvalky po kuse a počítám s tím, že si je během roku, dvou namnožím.
Dneska jsem ráda, kdybych v začátcích měla peníze, nasázela bych sem spoustu drahých rostlin, které by mi tu živořily, nebo by se mi sem dnes nehodily.
Poslední úprava: 18. bře 2016 15:13 od Genovesa.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 15:49 #304527

• Kika
  • Platinum Boarder
OK, nebudu se litovat ;) ;)

S planovanim zahrady mate pravdu, hrubou predstavu uz mam, ale presnou jeste ne, zacnu premyslet nad detaily. A urcite se to jeste bude menit. Za posledni mesice jsem zhtla nepocitane poradu o (zejmena) britskych zahradach, to je uzasna inspirace. A kdyz uz je ta nase zahrada v tak katastrofalnim stavu, tak bych ji rada pretvorila od zacatku, a uplne jinak nez je ted (respektive - nez jak vypadala drive).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 15:53 #304528

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Varouch mě předešla, také jsem po nastěhování chtěla zahrádku od architekta, ale nevyšlo to, tak jsem si prošla vším sama a není nad vlastní zkušenosti. Tenkrát bylo ještě ve zvyku všechno si vypěstovat sám, od zeleniny po všechno ovoce, opravdu to nepřišlo draho, ale bylo s tím zbytečné práce , v létě jsem si připadala jak ve Frutě, všichni se někde váleli a já pořád kámoška se zavařovacím hrncem...
Postupně jsem se všeho zbavovala a teď mám zahrádku jen pro radost ale stejně pořád všechno omezuju, podle svých sil...
Pokud tě to baví, je to docela zajímavá činnost a vlastní zkušenosti jsou k nezaplacení. Neuvážené drahé nákupy můžou přijít docela draho...Uělala jsem si fotoalbum, jak se zahrada měnila a je to docela zajímavá podívaná...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 17:12 #304529

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Kiko a kdo tam teda předtím bydlel? něco tam snad zůstalo . tak přesadit - nebo kolem dotvořit . třeba pivoňky tam jsou?
ted´ jsem se mordovala s vyrýváním něvěstina závoje .. kdysi jak byly růže ještě malé ,jsem ho z nerozumu nasadila k plotu . čtyři roky se chystám , že ho vyryju a nasadím jinde . je totiž růžový , plný a takový jinde nemám . tak svázat velké růže - Angelu, Boule de Niege . Acapellu , abych se tam dostala . odhrnout černou textilku , štěpku a pak doškrábaná vyrýt něžný závoj . kořeny měl jak blázen . poněvadž jsem se nedostala ho stříhat, tak i metr výhony .
takže je přesazený , snad se přijme . ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., varouch

Dělání, dělání II. 18. bře 2016 19:05 #304531

• Kika
  • Platinum Boarder
Kajo, bydleli jsme tam my a dalsi spolumajitele. Kteri se o to ovsem o nic nestarali, naopak branili uzivani (tudiz ani my jsme tam netravili volne chvile) a casem skoro vsechny kvetiny zmizely a vsechno zplanelo a zpustlo. Par kvetin, ktere jsem poridila ja, jsem odvezla na chalupu, kdyz se rozhodlo, ze se dum proda. Ale neprodal se a nakonec (po x letech) se nam ted podarilo zbytek odkoupit. Ale vse je fakt v hroznem stavu, i dum i zahrada (betonove chodnicky rozpadle, travnik je prorostly plevelem a mechem, ale jsou v nem ty ladonky a puskinie, ty chci zachovat).
Z kvetin fakt jen ty ladonky, puskinie, modrence, tulipany, listopadky, denivky a mahon. Navic je zahrada stinena hodne domem a okolnimi stromy (tresen, orech, a borovice od sousedu).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa