Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání III

Dělání, dělání III 12. říj 2016 09:04 #313545

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
U nás je to bohužel stejné a to mám ještě plno práce,kterou je třeba udělat zrovna v tomto období. :(
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Dělání, dělání III 13. říj 2016 08:23 #313548

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
U nás neprší nijak silně a pod stromy a kupodivu i pod většími trsy bohyšek je docela sucho. Jinde se to trochu lepí na vidle, ale dá se ;) .
V úterý jsem předělala předzahrádku, skoro polovinu věcí jsem vyndala a následně zasadila jinak. Přivezla jsem kolečko kompostu a ještě rozházela několik hrstí rohosky, páč půda je sice krásná, ale zřejmě totálně za ty roky vyžraná od keřů, co tam rostou víc jak 30 let. Dosázela jsem astry ( Brigitte, Yvet. Richardson, Azuro a Pink Star), co jsem tu syslila v květníkách a ještě se mi tam povedlo vecpat 2 čemeřice, bergenii a 3 bohyšky, takže akci považuji za veleúspěšnou ( vzhledem k velikosti předzahrádky). Dosázela jsem tulipány a narcisy z Lidlu a mám velký pocit uspokojení ;) .
Pojala jsem předzahrádku jako čistě jarně -podzimní, protože v létě tam mám u domu květináče s balkonovkama a hortenziema, takže ty to v létě zastanou a záhon může být jen zelený ( navíc jsem letos do mezer dosazovala zbylé lobelky a kvetou doteď, takže to příští rok zopakuju do mezírek po tulipánech).
Včera jsem se vrhla na další záhon, tam je tedy mokro mnohem víc, takže to jde pomaleji, ale plánuji v podstatě totéž. Je to zvýšený záhon, v němž hlína za těch pár let poněkud poklesla a je třeba to nějak pořešit, takže to asi taky povyndavám, navozím kompost zaryju ( a tím i načechrám - vzduch je v té mé těžké hlíně potřeba dodávat) a znovu zasázím a snad se mi povede ulacírovat zas nějaké chudinky, co tu postávají v květníkách ( některé už od loni :unsure: ).
Poslední úprava: 13. říj 2016 22:36 od Jana V..

Dělání, dělání III 13. říj 2016 09:26 #313549

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
TAk já nedělám nic :( Nejdřív děti nemocné, pak já nemocná, září pryč, pak hnusně zima mokro vlezlo... (chvíli trvá, než si na to zvyknu a vylezu od kamen)... O víkednu by mělo být tepleji a snad trochu sluníčka, tak se chystám vylézt od kamen a všechno dohnat :D Snad to děti nebudou sabotovat a že mě dnes zas pobolívá v krku, budu ignorovat :)
Poslední úprava: 13. říj 2016 09:27 od Marqetka.

Dělání, dělání III 13. říj 2016 12:05 #313550

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Já nebudu už sázet nic, naopak, při každé procházce zahradou se rozhoduju, co zredukuju a čeho se zbavím úplně. Ale je to těžké, to mi věřte...

Dělání, dělání III 13. říj 2016 13:59 #313551

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
;) věřím --- ale nejsem schopná . zase jsem narvala do země hafo cibulek . tulipány se časem asi samy ztratí a narcisky by mohly žít ještě hodně let . krokusky - no uvidíme..
spíše nevím , kdy přesadím to plánované - růže. dnes jsem šmahem srpem ořezala rozchodníky . a že to byly křibiska. dva velké koše a plánuju ještě vyrýt vidlema i kořeny . už se mi to moc nelíbí . byly rozvalené a už je jich moc.
počasí je pořád hnusné - mokro , dopoledně padá mlha . dnes mně záblo i přes rukavice.ty se promočily .

Dělání, dělání III 13. říj 2016 18:15 #313553

• Jana V.
  • Platinum Boarder
U nás navrchu čvachta a v 25 cm suchý beton :( .

Dělání, dělání III 16. říj 2016 20:03 #313577

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Dnes bylo krásně, počasí akorát na zahradní práce. Naposled jsem posekala trávník
a přímo na jižní výhni spoustu mechu. Jak se ho zbavujete ? STOPmech teď nebo až na jaře.
nebo jen vápno ? Díky za radu.

Dělání, dělání III 16. říj 2016 20:54 #313578

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Pořádně zvertikutovat ( prořezat, propíchat ) a prosypat trávník ostrým betonářským pískem ;) .

Zjistila jsem, že mech se drží tam, kde se s hlínou delší dobu "nehýbá" a je jedno, jestli je vápnitá nebo kyselá ( mám mech na šutrech z opuky, která obsahuje hodně vápna). Takže hlavní je nenechat to v klidu ( okopávat záhony, vertikutovat trávník).
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

Dělání, dělání III 17. říj 2016 16:28 #313584

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Tak jak se píše výše a hlavně trávník hnojit a nechat trávu aby mech udusila, v hustém vyšším trávníku nemá mech šanci..

Dělání, dělání III 17. říj 2016 17:19 #313586

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Nezpochybňuji hnojení, ale zrovna minulý týden jsem šla po krásně huňatém pažitu, který se pod botama houpal jak nějaké slatiniště :P . Skrz stébla nebyl ten mech vidět, ale byl tam ;) a krom něj taky houby a plísně :unsure: . Takže to chce hlavně vzduch.

Já trávník už tolik neřeším jako dřív a tak to dost zanedbávám, ale zrovna letos jsem se do toho zjara pustila radikálně ( po asi 4 leté pauze :blush: ) a pořádně zvertikutovala ( viz výše). Ta hromada mechu, který v tom trávníku na první pohled nebyl vůbec vidět, byla ohromná :angry: . Po akci byl trávník dost řídký ( zem byla vidět asi tak z 50% :unsure: ), místama jsme muselí i dosívat. No a teď už je to zase krásný trávník ;) .
Moderátoři: Eva L., Květa