Evo, jak ráda bych se rozepsala, ale vzhledem k příliš krátké době zde, by to nebylo "směroplatné".
Tak snad jen s rezervou:
Zahrada je 350m nm, lokálně jde o území , které je zařazeno do teplé oblasti. To znamená dlouhé teplé léto, suché až velmi suché krátké přechodné období, mírně teplé jaro a podzim, krátká mírně suchá zima a krátké trvání sněhové pokrývky. Srážkový úhrn je tady kolem 620mm.
Ovšem, zahradu mám v SV svahu, od jihu "chráněnou" vysokými stromy, otevřenou na sever a západ, celkově v ďolíku, kde se udržuje o cca 5°C nižší teplotra, než v celé vesnici/oblasti. Takže nejnižší naměřená teplota v letošní zimě bylo -29°C při sněhové pokrývce a -20°C holomrazu. Pro pěstování růží nic moc, chce to dobře vybírat.
Půda je písčitá, vesnice je na pískovci, který místy v rozpadlém stavu vystupuje až 10cm pod povrch země. Zem absolutně nedrží vodu, pokud nejde o přirozeně snížené místo v zahradě, kde mám vlhkomilnější rostliny - kupodivu celkem prosperují.
Půda slabě kyselé reakce pH6.5
Péče o růže, ideálně téměř žádná

, nestříkám ani proti škůdcům, ani proti plísním, hnojím při výsadbě rohovinou, dále popelem ze dřeva, nově cvrččím trusem

a Hycolem (objeveným tedy už předloni). Také používám různé jíchy z léčivek, celkem se s nimi daří udržet zdraví rostlin. Nicméně uvidím, zda ČS letos byla jen náhodná a díky nově sázeným rostlinám, nebo zda bude přece jen postřik potřeba.
Pletí a okopávání, choulostivky typu angličanek a spol zatím okopávám a zbavuju plevele, odolné historické a rugozy jsou sázené do zapleveleného trávníku, kde jim zatím ulehčuju mulčem, ale až povyrostou, musí se s tím poprat samy.
Růže v oranžových barvách jsem na zimu nakopčila pilinami, a zakryla chvojím, plus jsou ještě sázené očkováním cca 10cm pod zem, musí jim to stačit. Historické a rugozy jsou bez zazimování.
Střih - zatím jsem moc nestříhala (na zimu nechávám tak, tady moc sněhu nebude, takže rozvalování nehrozí), na jaře budu hodně růží zkracovat tak o 2/3 kvůli tvaru (a omrznutí

), jednoukvetoucí histrorické tvaruju po odkvětu (sestřižení tak o 1/3), zatím se daří.
Jinak moje růže jsou tak ze 3/4 právě historické a odolné, a jen jednu třetinu mám růžičky moderní, choulostivější. Při péči o ně mám v tomhle výhodu.