amazonka01 napsal:
Zahrada je 350m nm, lokálně jde o území , které je zařazeno do teplé oblasti. To znamená dlouhé teplé léto, suché až velmi suché krátké přechodné období, mírně teplé jaro a podzim, krátká mírně suchá zima a krátké trvání sněhové pokrývky. Srážkový úhrn je tady kolem 620mm.
Ovšem, zahradu mám v SV svahu, od jihu "chráněnou" vysokými stromy, otevřenou na sever a západ, celkově v ďolíku, kde se udržuje o cca 5°C nižší teplotra, než v celé vesnici/oblasti. Takže nejnižší naměřená teplota v letošní zimě bylo -29°C při sněhové pokrývce a -20°C holomrazu. Pro pěstování růží nic moc, chce to dobře vybírat.
Půda je písčitá, vesnice je na pískovci, který místy v rozpadlém stavu vystupuje až 10cm pod povrch země. Zem absolutně nedrží vodu, pokud nejde o přirozeně snížené místo v zahradě, kde mám vlhkomilnější rostliny - kupodivu celkem prosperují.
Půda slabě kyselé reakce pH6.5
Navazuju na Amazonku, nechala jsem podmínky v její zahradě jako citaci. Bydlíme od sebe kousek ( 8 km ).
Spadáme ještě pod
Mladoboleslavsko, ale bydlíme v jeho severní výspě. Moje zahrada se nachází už v Českém ráji. Měřící stanice se zde nenacházejí ( už ), čili obecné podmínky jsou malinko zkreslené - zejména v množství srážek - někde se uvádí roční úhrn 350 mm, jinde až 650 mm.
Zahrada je v n.v. 228 m, na planině, kterou protíná rychlostní silnice R35 - Praha/ Turnov, vede 250 m od domu. Ve směru převládajících větrů není zahrada ničím chráněná. V uplynulých třech zimách nás zkoušel mráz, naměřeno - 24,8.
Půda - neutrální Ph, pokud zalévám studniční či vodou z vodovodního řádu, zvyšuji si Ph ( silně vápenná ). Podél jedné strany pozemku vede potok, na pozemky stéká voda odváděná z R35. Hladinu spodní vody máme velmi vysokou, zahrada rozhodně suchem netrpí. Jako podloží se nám tu střídají pásy jílu a písku. Na pozemku se nacházelo za první republiky zahradnictví, vrstva ornice dosahuje min. 40 cm, částečně písčitá, černozem.
Vyjímkou jsou pásy podél domů, zřejmě byly prováděny stavební úpravy ( po zahradnictví zde byla cukrárna s výrobnou, kde se zastavovali místní při nedělním korzu na zmrzlinu a dorty ). Stavební odpad je zakrytý nízkou ( cca 20 cm ) vrstvou zeminy, pod ní se nachází utemované vápenné zbytky omítky, cihel a podobného neřádstva. Tato místa jsou velmi suchá, voda proteče.
Záhony, kt. mám vybudovány po obvodu pozemku mají velmi kvalitní zeminu, pouze jsou po část dne ve stínu ( stín okolní zástavby ). Ostrůvek u studny, nový vítací záhon, kousek pod třešní ( Pomponella ) + Pompeje jsou pak na tom vápenném odpadu. Sice jsem se snažila vykopat slušné díry a zaplnit je kvalitní zeminou, moc mi to nešlo.
Pompeje jsou jediný záhon, který mám krytý textilkou + kačírkem a jsou na něm uměle vytvořené kopečky. Potřebovala jsem někam schovat zbylý písek.
Zálivka - zahrada je v případě potřeby zalévaná ( vlastní studna ). Mulčuji posekanou trávou.
Zimní ochrana - růže nekopčím ( letos teda jo, nově zasazené ) - vyjímka choulostivější Z7. Na zahradě pěstuji poměrně dost choulostivějších rostlin, většině z nich ochranu dopřávám ( kýbl, vrstva listí, přiházení sněhu ). V prvních dvou letech po výsadbě v případě potřeby zakrývám textilkou choulostivější keře na období největších mrazů. Někdy to zafunguje.
Hnojení – v předjaří cererit + trocha rohozky k déle vysazeným - na tající sníh, pak většinou Kristalon. Na růže později i hnojivo na list ( abych nepovzbuzovala vysazené trvalky v okolí ).
Postřik Baycor - cca 2x/rok. Mšice - pokud vůbec, pak Mospilan.
Řez - ráda bych neřezala, chtěla bych mít růže vysoké. Bohužel mi to v minulých letech mráz neumožnil. Takže ponechávám neomrzlé

.
Odkvetlé květy růží průběžně odstraňuji. Dtto i u ( některých ) trvalek v průběhu roku.
Mám poměrně hustou výsadbu, ponechávám ji ( částečně ) osudu. Kdo zvítězí, žije.
Na podzim nechávám semeníky, stonky. Odstraňuji vše až zjara ( trávy motorovkou ), zároveň vypleju- pokud je co. Namulčuju a o zapojené plochy se už nestarám. Pouze kontroluju nálety pampelišek ( mnoho ) a zlatobýlu + krtčí tunely. Sypu na záhony logr z kávy, žížaly jej milují. Přisypávám posekanou trávu i v průběhu roku.