Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě

Re: Vaše zahrady 20. srp 2012 14:47 #282594

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Pro Honzu a možná i pro ostatní (jako inspiraci) napíšu pár slov o podzemních jímkách na dešťovku, které jsou zvlášť při současném počasí doslova neocenitelné. Základem byla stará jímka (po bývalých majitelích domu), betonová s obsahem asi 3 m3. Ústí do ní kameninová roura, do které okapovými svody teče voda z poloviny střechy domu (velikost plochy nedokážu odhadnout, ale vody je z ní habaděj). Nicméně při déle trvajícím suchu jí bylo málo. Ale podařila se dobrá věc. Můj milený zeť podlehl nátlaku :woohoo: a zaúkoloval svého kamaráda, který vyrábí plastové bazény, aby vyřešil druhou nádrž propojenou s tou první. Takže přebytek vody z betonové přetéká do plastové, která je větší (asi 4m3). A třetí nádrž se buduje pod opravenou kůlnou a měla by nahradit dřívější sudy. Připouštím, že finanční náklady jsou citelné (ne zase příliš díky kamarádským vztahům s výrobcem), ale při ceně vodného a stočného se investice brzy vyplatí. Nehledě na to, že zalévat pitnou vodou bude v budoucnu skoro nemožné.
Vyfotila bych, ale není co, nad zemí je kompost.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, helena, evai, Evka

Re: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 20. srp 2012 15:38 #282597

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Evo L., výborná inspirace, bohužel naše stará jímka byla blízko domu a prosakovala, takže jsme ji zavezli při rekonstrukci. Ale máme starou studnu (17 m), pokud budou léta stále vypadat jako ta v poslední době, asi ji necháme vyčistit.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 20. srp 2012 16:26 #282599

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Máme plastovou jímku na dešťovku z okapů zakopanou v zemi jak o ní píše Eva. Má jen kolem dvou kubíků :(
Dneska už vím, že je to hodně málo, ale v době, kdy jsme ji pořizovali, jsme byli čerstvě nastěhovaní a já jsem se snažila ušetřit každou kačku. I když mi manžel tvrdil, že 2 m3 je málo, já říkala, že ne. Stačilo jedno teplejší léto a věděla jsem, že měl (bohužel) pravdu. Jímka nás stála v r. 2005 kolem 5000,- a to jsme měli taky cenu po známosti. Větší jímka by znamenala vnější vyztužení, takže by zas byla podstatně dražší. Tahle menší výztuhy nepotřebuje. Přikládám foto.

Aby bylo víc vody na zalévání, chytáme ještě dešťovku klasicky do sudů.

jmka.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, evai, mišpule, Evka

Re: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 20. srp 2012 18:18 #282601

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Díkybohu máme vlastní studnu,po stavbě jsme ji zrekonstruovali,protože se 30 let nepoužívala(kdysi se v ní tetě utopila slepice,nebožku vytáhli náhodou a chvíli jim trvala identifikace nálezu :P ),v té době už tu byl městský vodovod,voda levná,takže studna nebyla třeba.
Krom ní máme pod okapem 1000 l nádrž a za garáží dva 200 l sudy.Ještě jednu nádrž máme na chatě v rezervě.Když neprší,napustíme vodu ze studny,aby se orazila a malým čerpadlem s hadicí zaléváme.Já moc ne,nebaví mě hodinu stát a tím čůráčkem kropit,zatím mám fyzičku,tak běhám s konvema a zalévám cíleně.
Nádrž necháváme zarůst břečťanem,aby to nebyla taková "vozdoba".Ale lepší něco,než nic.Lepší foto nemám.
2011-11-ebrek.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, helena, Evka

Re: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 20. srp 2012 22:09 #282613

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evo L., díky za odstartování velmi zajímavého (snad nejen pro mne) maratónu.
Co dodat? Snad ti mohu ty nádrže jen přát. A přeju. :)
Zajímalo by mne několik otázek - jak vodu dostáváš z nádrží? Čerpadlo + hadice + postřikovač?
Hlučí čerpadlo? Ucpává se někde něco? Co kvalita vody - nekazí se pod zemí a zaneslo se někdy něco - řasou, usazeninou apod.?
Jakou teplotu asi tak voda pod zemí má? Kohoutkovou?
Co když už jsou všechny nádrže plné? Kam voda teče pak?
A sakra, musím zaúkolovat Google a tetu Wiki, ti mi to snad pošeptají.

Nevím, zda někdy nádrž na vodu budeme mít, ale jedno vím určitě
- náš srpnový účet za vodu by mohl silně a nahlas promluvit pro ANO. :lol:
Nedokážu si nějak představit zde to kopání a navíc bych buď a/ musel zrušit Pastella forever záhon nebo b/ objednat velký jeřáb.
Místa na nádrž jsou dvě až tři, ale ani jedno není bezproblémové.
I proto jsem se snažil vysázet pouze rostliny, které zálivku nevyžadují (po usazení se) - růže, řebříčky, levandule a další Lamiaceae.
Mám kliku, že semi tyto rostliny líbí.
Blbé je, že neustále něco dosazuji, obměňuji, vylepšuji (zdánlivě), takže o usazení se nemůže být (zatím?) řeči.
Voda z vodovodu je navíc studená a už dva kakosty z toho kleplo. Zatím mám dva sudy á 200 l, to je tak na muškáty a okolní bejlí.

Skalničko, díky za poznatky a praktické foto. :up

Mišpul, s tebou je legrace. :)
Ta zmrzlá tráva na tvé fotce mi připomíná náš něcojakotrávník v těchto dnech. Tráva mi křupe pod nohama.
Kde zůstala ještě zelená, tam se po nášlapu nevrací do původní stojací polohy. Ale snad už voda přijde.
Poslední úprava: 20. srp 2012 22:11 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule

Re: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. srp 2012 05:03 #282618

• skalnička
  • Platinum Boarder
Honzo, odpovím ti na otázky jak to je u nás. Eva pak doplní, nebo upřesní, jak to má ona.

Vodu z nádrže dostávám ponorným čerpadlem. Mám ho napojené přes vypínač, takže hadicí si jednoduše napustím konve (zapnu-vypnu). Nechalo by se i hadicí kropit rovnou, ale přijde mi, že to mlátí zeminu a navíc stejně bych nedosáhla všude, kam je potřeba, takže stejně jako Mišpul v rámci fyzičky běhám s konvemi. Mě to zalévání snad i baví.

Kvalita vody - no, bude to asi podobné jako když delší dobu stojí voda v sudu. Občas se do nádrže dostane nějaká žížalinda, takže hlavně když se čerpají zbytky vody, tak to trochu zavání, ale není to nic hrozného a ani škodlivého. ;) Nicméně, do nádrže se dá vlézt a nechá se vyčistit. To jsme (tedy manžel) dělali snad jen jednou.

Teplota vody - nikdy mě nenapadlo ji změřit, ale studená není, řekla bych akorát tak na zalití.

Aby nádrž nepřetekla, tak má ještě jeden vývod (to je ostatně vidět i na fotce). Ačkoliv by se to nemělo, tak ho máme stažený do kanalizace. Pšššš. :blush:

Takže asi tak.
Poslední úprava: 21. srp 2012 05:05 od skalnička.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule

Re: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. srp 2012 06:43 #282620

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Skalničko, děkuji převelice, jsi zlatá. A samozřejmě, jako ryba, jako ryba :).

Re: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. srp 2012 07:23 #282625

• Eva L.
  • Moderator
Honzo, v podstatě systém funguje tak, jak napsala Skalnička. Jen čerpadlo je tlakové (říkám to dobře ?), nikoliv ponorné. Zalévám hadicí, postřikovač nepoužívám. Jako Skalničku i mě zalévání těší (možnost neverbální komunikace s kytkama), místo postřikovače si vystačím s palcem na vývodu hadice. Abych obsáhla celou plochu zahrady potřebuji cca 100m hadice. Pro snadnější manipulaci je hadice rozdělená na asi 20m části, které se na sebe mohou napojovat pomocí plastových spojek. Čerpadlo hlučí, ale přiměřeně :laugh: , nikdo ze sousedů si nestěžuje. Neucpává se, jen po delší době nepoužívání se musí vzniklá vzduchová bublina odstranit zalitím.
Voda v jímkách, myslím si, se nestačí zkazit. Jednak se deštěm doplňuje, jednak často odčerpávám do 4 sudů u skleníku aby se ohřála a také máme dost velkou spotřebu na zalévání pokojovek (dcera je jimi posedlá, asi jako já růžemi). Na dně se určitě časem vytvoří vrstva bahýnka, ale to prý jde odstranit kalovým čerpadlem, případně se může do jímky i vlézt. Řasa asi nemá šanci, neb v jímkách je tma jako v ....
S teplotou vody jsi mě trochu zaskočil, asi půjdu změřit, i mě to zajímá. Odhadem bych řekla, že je o fous teplejší než kohoutková.
Zatím se stalo jen jednou, že jímky byly přeplněné a voda tekla do okolního terénu. Naštěstí končila v živém plotu ze vzrostlých keřů. kterým to evidentně nevadilo, naopak. Problém prý se dá řešit trativodem.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, skalnička, mišpule

Re: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. srp 2012 09:44 #282631

• skalnička
  • Platinum Boarder
Evi, já si myslím, že ponorné a tlakové čerpadlo je totéž.
Poslední úprava: 21. srp 2012 09:45 od skalnička.

Re: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. srp 2012 14:56 #282635

• Eva L.
  • Moderator
Skalničko, technické záležitosti mě jaksi míjí. :blush: Zkrátka a dobře - naše čerpadlo se nehází do vody, ale stojí vedle jímky.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM
Moderátoři: Eva L., Květa