Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Top růže roku 2014

Top růže roku 2014 28. lis 2014 11:34 #293056

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:woohoo: uf jsem to dočetla, několkrát jsem chtěla zareagovat, ale než jsem došla na konec, už to nevím. Honzo klobouček za takový elaborát.
Tak jen špitnu:Honzo, to Bailando zkus přesadit a já zase přesadím Pastellu a pak si řeknem, joo? Bailando u mne patří
k topkám, zdravě kvetoucí v polostínu a Pastelka je chcípák B)
Víc o víkendu...
Poslední úprava: 28. lis 2014 11:34 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Top růže roku 2014 28. lis 2014 11:55 #293057

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo díky :) , pobavila mě poznámka, že máš "zákaz" sem dávat fotky Pastelly :P
Ta moje je také nerost/nekvět. Teď přibude další kus, dostane lepší místo a jsem opravdu moc a moc zvědavá, co o nich budu psát za rok ;) .
Díky tobě a tvým fotkám mám chuť to s ní zkoušet znovu. Kolikrát člověk ztratí trpělivost s růží, aniž by za to holka asi mohla :unsure: . I k tomu je tahle diskuse dobrá. Málokdo z nás má tak velkou zahradu, aby mohl růži zkoušet na různých místech ( různých mikropodmínkách), takže postřehy "odjinud" to trochu korigují. Díky všem za ně :) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM

Top růže roku 2014 28. lis 2014 12:54 #293058

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Přidávám moje stručné hodnocení sezóny:
Pozitiva - ohromně se mi povedly historické/ jednoukvetoucí - v době jejich květu téměř nepršelo, takže byly nádherné, prostě lavina voňavých květů ...
Negativa - dorazila černá skvrnitost, každá růže něco měla ač jiné roky nemívá ... příští sezónu musím stříkat

K jednotlivým bodům - co neuvádím, nemám nebo nesleduji. Poslední nové růže jsem měla na podzim roku 2012.

1. Top růže 2014 – letos mě potěšila Jacques Cartiere (a to růstem, nepřetržitým kvetení skoro až doteď a vůní) a růžová The fairy
4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic – obecně remontantky – sazenice z podzima 2012 - Reine des Violettes, Cäcilie Scharsach, Anna Scharsach, Ferdinand Pichard
5. Neurazí, nenadchne - John Claire (ač kvete stále nepřetržitě, prostě ji nemám ráda)
6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance – Emprese Josefine (nedělá šípky, jak se slibovalo, často má deformace květů, leze k sousedovi a ten si pořád stěžuje)
7. Top vůně - stále Mme Issac Pereire
9. Růže, které si nejvíce vážím - Nuits de Young, Mme Hardy, Rose de Rescht

10. Top očekávání aneb slibuju si od této... Nuits de Young, Mme Hardy
11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže - Rose de Rescht, Ballerina
12. Je skvělá ale... – William Shakespeare (válí se, připaluje na slunci, ale já jí mám ráda)
13. Top šípky – stále na ní čekám, jinak Ballerina
14. Top zdraví - již 3 roky nestříkám, letos měly černou skvrnitost snad všechny

Fotky ze zahrady a první části růžové sezony jsem dávala na facebook, pak už jsem nefotila ...
Poslední úprava: 28. lis 2014 13:03 od zdenka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, HonzaPM, JitkaU2, Kaja, Martin, Evka, J.A.P.N, Lukáš, AlenaC a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Top růže roku 2014 28. lis 2014 14:08 #293059

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Taky se přidám.
1a. Top růže 2014 - aneb v této sezoně byla mimořádná Lady Emma Hamilton byla letos skvělá.

TOP-LEH.jpg

1b. Dlouhodobě TopBallerina, Cubana, Bonica, Leonardo da Vinci, Violetta, Marry Ann,

TOP-cub.jpg

Cubana

2. Top nákup Podzim 2013/Jaro 2014 (prvoročky), i kontejnerované během roku – Absolutně nejlépe si vedla Phyllis Bide. V prvním roce dorostla do výšky tří metrů. Jsem zvědav jak zvládne mrazy.

2014-10-26PhyllisBide.jpg

Co se týče kvetení nováčků, tak jednoznačně nadchly Darcey Bussell, Belle de Sardaigne, Crocus Rose, Sweet Haze, Guirlande Rose, Lavender Ice.

3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku - Young Lycidas během prvního kvetení kompletně zavadla, zežloutla, opadala a znovu obrazila až na konci sezony. Zajímalo by mne co ji tak zdecimovalo. Snad se schopí.

4. Neurazí, nenadchne – Těžko říct, každá růže má svou “osobnost” a své kouzlo. Stačí ho jen najít. Jde spíše o momentální slabost pro určitý typ květu, barvu, vůni…pokud mám období drobnokvětek, pak mne neurazí a nyní už tak nenadchnou ty naducánky, pro které jsem měl slabost v minulosti. Jde o úhel pohledu.

5. Zklamání roku – Pojmu poněkud jinak tím, že mne nejvíce zklamalo, že letošní první flór růží výrazně předběhl kvetení mnoha trvalek, které mám nakombinované k růžim, takže ten obraz nebyl celistvý.

6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance – Zatím žádná. Ačkoliv mne trápí pár růží, před vyhazovem je zde ještě jeden poslední úkrok, což je přesazení. To zachránilo mou Heidi Klum, která měla na starém stanovišti velký problem s ČS a na novém prosperuje výrazně lépe. First Lady je nerost, ale ještě nemám alternativní místo na přesazení.

7. Top vůněLady Emma Hamilton, Gertrude Jekyll, Louise Odier, Rose de Rescht, Augusta Luise.

8. Růže, které si nejvíce vážím- jsem nesmírně rád že se ke mě letos dostala 3z10 - Belle de Sardaigne. Díky.

9. Top očekávání aneb slibuju si od této...- Slibuji si zejména od všech nováčků popínavek (Belle de Sardaigne, Phyllis Bide, Guirlande Rose, Guirlande d'Amour, Little Rambler) že mne donutí jim opatřit opory. Pokud bude příznivá zima, tak se to některým z nich do léta zcela jistě podaří.

11. Top šípky – Dva protiklady: drobné Ballerina, obrovské James Gallway.

12. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně?- Letos jsem nestříkal vůbec. Bylo sice hodně mšicí, poprvé jsem poznal co je padlí (Louise Odier, Crocus Rose) a sem tam někde byla černá skvrnitost(Louise Odier, Tess of the d´Urbervilles, Lavender Dream), ale nebylo to nic nepřekousnutelného. Díky nedostatku času mám alespoň organickou zahradu.

14. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji) -daroval jsem jednu žlutou nn.

15. Top smraďoch – nemám, asi díky tomu, že mi myrha nevadí.

16. Srážkové úhrny v průběhu roku 2014- dle ČHMÚ od ledna do října 625mm
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, zdenka, HonzaPM, JitkaU2, Vlaďka, Kaja, Evka, J.A.P.N, AlenaC a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Top růže roku 2014 28. lis 2014 17:55 #293060

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
je k sehnání Belle de Sardaigne v Čechách ?
Téma bylo zamčeno.

Top růže roku 2014 28. lis 2014 21:03 #293061

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Pokusím se trošku navázat na moje loňské hodnocení.

1. Top růže 2013
u mě letos jednoznačně Edenrose - díky nezimě jí zůstaly ohromné kandelábry, které jsem ohnula podél zdi ( cca 2,5m na každou stranu) a ona na nich přenádherně a hrozně dlouho kvetla. První flor trval měsíc a pokračoval vlastně neustále dál a dál, jen místo cca 150 květů v prvním floru jich kvetlo jen 30-50. Kvetla prakticky průběžně a ještě před 14 dny jsem z ní stříhala kytici pro paní učitelku ( k narozeninám)

2. Top nákup podzim 2013/jaro 2014 (prvoročky)
jednoznačně Sir John Betjeeman - zpočátku jsem jí hodně nemohla přijít na chuť, má velmi výraznou až signální barvu, ale udělala kompaktní keřík, naprosto zdravé listy a neustále vytvářena nové boční obrosty, na kterých pořád kvetla ( celou sezonu bylo v každou chvíli min. 3-5 květů na rostlině - při její výrazné barvě to stačilo pro pěkný efekt). Jsem na ni moc zvědavá v dalších letech.

P1020001.jpg

Velmi mile jsem byla překvapená z mnoha nováčků, netuším, jestli se jim tak líbil nový záhon, nebo absence podrostu, nebo co to způsobilo, ale většina růží v tomhle záhonku se prostě báječně chytla a dělala mi radost ( kromě Marietheresie a Kurfürstin Sophie musím zmínit i Biedermeier rose, Souv. de la Malm., Gardentraume, Royal Jubilee, Prairie Joy)

3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
z letošních nováčků se někteří nějak nemohli popasovat s podmínkami, někteří nevykvetli vůbec a jsem ráda, že vůbec žijí ( Jasmina), nebo dali pár kvítků ( Diamond Boarder, Hella, Pastella, GdF) - nicméně doufám, že jsou to jen "dětské nemoci a vyrostou z toho

4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic
- Rokoko - jako každoročně :huh: , letos kapku lepší než loni, ale furt slabota - jsem přesvědčena, že problém nebude ani tak v růži, spíš ve výběru místa, ale lepší pro ní opravdu nemám ( resp. už ho zabraly jiné a spolehlivější)
- Letos už pomalu zrácím trpělivost s Clair Matin. Byla na jaře 2012 přesazená ke zdi, protože u plotu na pole neustále zmrzala. Stejně tak byly přesazeny Edenrose a Pink Cloud a byly přenádherné, zatímco C.Matin má stále jednu dlouhou větev, na které sem tam vypustí trs květů.
- Trochu na rozpacích jsem i z Crocus Rose a Teasing Georgie - mám je od podzimu 2012, loni už vypadaly docela pěkně, ale letos vypadaly jen o malinko lépe - ano, mají opravdu méně slunce, než většina ostatních, studené nohy, chytly také i díky tomu ČS, ale stejně jsem od nich letos čekala mnohem víc ( všichni na ně pějete chválu )
- letos i růže Olivetská, která tedy chytla prvně za celou dobu padlí, sice krásně kvetla, ale ty flekaté listy nic moc; může to být i tím, že katalpa, která je u ní hodně blízko, už je pěkně velká a bere jí možná moc spodní vody

5. Neurazí, nenadchne
no, těžko říct, ale letos jsem rozpačitá z nováčka Lucky ( Fryer)- docela se snažila a kvetla, ale květ má jednak hodně namodralou barvu, takže se těžko kombinuje a jednak má děsně trčavý růst a nechce větvit. Navíc teď na podzim postupně dosáhla cca 140cm ( oproti 95cm udávaným na HMF - dost se bojím, jak vysoká bude v dalších letech :unsure: ). Bude muset změnit místo jen nemám tuchy, kam s ní

P1010817Lucky.jpg

6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
Rokoko - jesli se nevzmátoří a jestli se najde adoptivní rodič a potřebnými podmínkami - je dost choulostivá na mráz a kamarádka, ke které obvykle "odkládám" nechtěnky, pro ni nemá dost chráněné místo
Diamond Boarder a Jasmina, jestli se nevzpamatují a nezapracují na sobě

7. Top vůně
jednoznačně opět CPM - v té mase květů, které opět dala, voněla přes půl zahrady ( navíc je u chodníčku, kdykoliv jdu okolo, praští mě její vůne do nosu :)

P1010316.jpg

8. Top smraďoch
nemám, mně voní všechny ;)

9. Růže, které si nejvíce vážím
kromě Pink Apolllo, alias Climbing Bonica mě letos nesmírně blaží, že na moji zahradu přibyly Mariatheresia a Kurfürstin Sophie - po kterých jsem děsně toužila :silly: a navíc se nádherně předvedly :)

10. Top očekávání aneb slibuju si od této
moc se těším na letošní nováčky, kteří se už letos hezky předvedli

11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
těžká volba, na každé se najde nějaký menší kaz, letos měla fleky na listech i jinak bezproblémová CPM, zatímco naprosto zdravé listí, výdrž květů na Edenrose je vykoupeno tím, že některé roky fláká druhé kvetení

12. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)
stále Pat Austin - krásná barva, ale nesmí příjit horko, to jsou květy úplně hadrové a vydrží sotva den, déšť taky nemusí...
Pink Apollo alias Canibo alias Climbing Bonica - má přenádherné a přebohaté první kvetení, ale pro slušné druhé kvetení je bezpodmínečně nutné odstranění odkvetlíků - ona totiž tvoří spoustu obřích oranžových šípků a zřejmě ji to vysiluje natolik, že se pak s druhým kvetením zrovna nepřetrhne. Jenže ráda a pěkně čistí, takže se ty odkvetlíky snadno přehlédnou a všimnu si až těch šípků a to už je skoro pozdě..

13. Top šípky - opět jednoznačně Climbing Bonica ( nechávávala jsem jich pár z druhé vlny kvetení - jsou veliké a jasně oranžové )

14. Top zdraví (pokud používáte chemii, kolikrát ročně)
chemii jsem se za ty roky stále dosud nenaučila používat, takže letos měla řada růží flekaté lupení - kupodivu ČS nebyla ten hlavní problém, ale bojuji s fleky, které jsou malé, kulaté a jasně ohraničené se světlým středem), některé růže dokonce i v to letošním celkem vláhově příznivém roce ukázaly padlí ( Pink Cloud, Olivetská, C. Matin, LO)
Letos jsem se ale trochu zlepšila a cca 2x jsem použila postřik Hycolem - je možné, že se to projevilo na zdravém lupení některých růží ;)

15. Potížistka aneb kam s ní?
Rokoko - viz výše

16. Rozloučení
Gtaham T. - to předloňské přesazení nerozdýchal a odešel do věčných lovišť
Heritage - nevedlo se jí několik let na stanovišti, předloni jsem jí přesadila, trochu se to zlepšilo, ale nakonec letos chcípla
Stromková ( smuteční růže) Dorothy Perkins- přesadila jsem jí předloni na lepší místo, kde má víc slunce a hrozně se obsypala padlím ještě v prvním floru ( to ve stínu nedělala, ale zas tam moc nekvetla...), prakticky to zdeformovalo půlku květů. Letos se to opakovalo v ještě příšernějším měřítku. Jelikož chemii jsem se stále ještě nenaučila používat, a současně se stále hůř hledá místo pro nové krásky, rozhodla jsem se jí zbavit - je to snad první růže, kterou jsem prostě vyhodila - došla jsem k závěru, že ani při sebelepší péči by nedělala radost

17. Srážkové úhrny v průběhu roku 2013
srážky neměřím, ale soudím, že letošní rok byl srážkově nadprůměrný - soudím dle trávníku, který každoročně o prázdninách zhnědne a letos zůstal zelený. Na jaře sice bylo velké sucho, ale to jsem pokryla zaléváním "zelenou vodou" z bazénu a vodou ze studně. Skutečný problém s vodou byl na počátku prázdnin, ale naštěstí to nebylo fatální.
Poslední úprava: 28. lis 2014 21:20 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, HonzaPM, JitkaU2, Kaja, Martin, J.A.P.N, AlenaC, Jarka

Top růže roku 2014 30. lis 2014 08:58 #293080

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Je moc zajímavé číst vaše hodnocení sezony, vaše hodnocení růží. Je to fajn. Děkuji.

Martine, tvoje fotky jsou nádherné. Lady Emma Hamilton je přímo k nakousnutí + bryndáček.
Budu si ji dopřávat namísto vánočního cukroví, to je nápad. :lol:

Zdenko, ahoj, rád tě vidím.
Prosím, čím tě zklamaly zmiňované remontantky?
(4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic – obecně remontantky – sazenice z podzima 2012 - Reine des Violettes, Cäcilie Scharsach, Anna Scharsach, Ferdinand Pichard)
- nerostou, nedobře remontují?
Tvé dojmy s John Claire sdílím, mám to podobně.

Vlaďko, přesazení Bailando nemohu slíbit. Už je jednou hýbaná a já nerad přesazuju růže.
Nové místo tak jako tak nemám. Bude, kde je a budu doufat, že bude mohutnější + propleju trvalky kolem ní.
(spíš to vidím na odchod - ne pro tu ČS, ale proto, že bych ten záhon měl rád více "moschata",
jsem si zase zaslintal na stránkách Lens... ach jo...)

Jano, tvým novým Pastellám určitě budu moc fandit.
Před časem mi Dresla napsala - Stanwell Perpetuall - nerost v pěti exemplářích? to je divné...
(čili - jedna, dvě sazenice se nemusí povést, ale to neznamená chybu kultivaru)
Jinak to se srážkami vidím podobně, jako ty - trávník, jindy hnědá Sahara, byl letos ucházející.
Možná to bylo tím ultrachladným Srpnem - nepršelo nijak extra, ale aspoň nebyl spalující žár.
Srpen byl u nás moc studený, byly i 2-3x mrazíky.
Téma bylo zamčeno.

Top růže roku 2014 30. lis 2014 21:45 #293094

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Reknu vam, je to dost tezky ukol a dekuju vsem, kteri jste se jej zhostili.Vcera vecer jsem si otevrela fota, ze si ozivim dojmy z leta a tak vubec.Nevyhrabala jsem se z nich jak o pulnoci, docista presvedcena, ze jsou vsechny ruze TOP, ze zadnou nemuzu vyhodit, jsou skvely atd.Nicmene to zkusim.Jeste je nutno dodat, ze ta nase zahrada je sevrena od vychodu i od zapadu vysokymi stromy, pudy je tezka, jilovita, kamenita.Jasne ze pro ruze kopu doury a plnim radnou zeminou i kompostem.Ale stejne-ruze na pavaku se zvlast nedari.

1. Top růže 2014 plus 11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
Jinak to snad ani nejde pojmout
Rose du Roi, Rose de Rescht,
Stephanie Baronin zum Guttenberg
12.6.2014mirnyochlazeniporadsucho084.jpg

Jacquelin du Pre - namitnete, ze spatne cisti, ale mne to neva
Lady Emma Hamilton
23.6.2014131.jpg

9.9.2014044.jpg

jen pripominam, jak dokaze menit barvu, prvni je z cervna, druha ze zari
Evelyn
drobnokvetky-Heavenly Pink, Violet Hood, Sibelius, Lavender Cover (f.)

12.6.2014mirnyochlazeniporadsucho152.jpg

rugoza Roseraie de l´Hay
Pretty Sunrise

23.6.2014069.jpg

2. Top nákup Podzim 2013/Jaro 2014 (prvoročky), i kontejnerované během roku
Tak to urcite Hot Chocolate - ta barva!A vubec pekne prosperuje, tj.prirusta

12.6.2014mirnyochlazeniporadsucho134.jpg

Oddysey - ta sice velmi neprirostla, zato okolni vysadba phloxu ano, ale ona se polepsi

12.6.2014mirnyochlazeniporadsucho007.jpg

Quen Anne - prisla v kont., zije a chytla brzo CS, ale kvete mimoradne peknejma kvetama
Boscobel - nevim, jest-li top nakup, protoze zustala dost nevyvinuta, dlouho jsem nad ni vahala, podle popisu "smradoch myrhovy", opak je pravdou, krasnej kvet a tajuplna vune, nevim presne ceho.
3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
Constanze Mozart - dlouho v poupeti a pak toto

7.7.2014020.jpg

a pak uz nic, zato jako jedna z mala, zadna CS
Pak samozrejme ta dodavka od Guillota, 2 nevyrasily, 2 skomiraji
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, HonzaPM, helena, Martin, Evka, J.A.P.N, Jarka

Top růže roku 2014 30. lis 2014 22:15 #293095

• evai
  • Platinum Boarder
Pokracovani, dosly mi policka na fota :blush:
4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic
stajne jako v bodu 3
Declic - neroste a pali se uz na 2. miste
5. Neurazí, nenadchne
Escapade, Leonardo da Vinci(roste sice skvele, bohate kvete, ale nejak jsem nenavazala kontakt, asi ze vubec nevoni), Marie Curie - takova normalni
6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
Colette - uz je zalozena v kompostu, tj.kand. na vyhazov.Nerost, nekvet a vubec.
Leander - tomu hrozim uz nekolik let.Malo slunce - malo kvete, dlooouha pauza.
7. Top vůně
Mrs.John Laing, Jude the Obscure, Othello, Evelyn, Rose du Roi, Rose de Rescht, Catherine Guillot, Souv. de la Malm., Golden Celebration, Munstead Wood, Cybelle, Gospel....zapomnela jsem rozlisovat na citrony a ost. :S
8. Top smraďoch
Nemam, snad je Winchester Cath. ma naznak myrhy
9. Růže, které si nejvíce vážím
Ani ne tak vazim, povazuju si vlastne vsech, jako spis me prekvapuji a plni nadsenim i kdyz treba maji CS nebo nejsou nijak bujny:
skoro vsechny Guillotovy, obzvlaste pak Guy Darmet

11.6.2014vedrovecermirnyochl.049.jpg

Mme de Stael

13.8.2014037.jpg

Emilien Guillot

11.6.2014vedrovecermirnyochl.068.jpg

Docteurs Massad, Reine Sammut ..
Empress Josephine - hedvabny kvety

11.6.2014vedrovecermirnyochl.036.jpg

Fedra (Barni) - doufam, ze nezmrzne, Italka, uzasne meni barvu i tvar kvetu

11.6.2014vedrovecermirnyochl.056.jpg

13.8.2014045.jpg

9.9.2014039.jpg

Cardinal Hume - rozevlaty kerik
13.8.2014025.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, HonzaPM, helena, Martin, Evka, Láďa, Jarka

Top růže roku 2014 30. lis 2014 22:42 #293096

• evai
  • Platinum Boarder
a jeste Cardinal Hume s kvetem Ventilo (velikost)
13.8.2014003.jpg

Polka - nejobroviteljsi kvet ruze na zahrade
9.9.2014045.jpg

The Herbalist (Kveto :lol: ), Burgundy Iceberg - velky nerost, ale ten kvet :ohmy:
a jiny, musim to zkratit
10. Top očekávání aneb slibuju si od této..
The Shepherdess - uz by mohla po dou letech trochu zesilit a delat rovnocenyho spolecnika Jude theO, jsou vedle sebe a v kvetu hodne podobny
Prave nove vsazeny Guillot - Amandine Chanell a Laduree...kez se chyti, kez rostou jako divy.
Stejne jako Honza jsem napnuta na Lochinvar - novy kerik, subtilni az hruza
A jeste nejaky dojdou - zase nedockavost a napeti
11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
pojednano v b.1
12. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)
Mrs J.Laing, ale nesmi vbrzku chytit rez, padli a CS, vsechno najednou
VeroniqueB, ale nesmi zacit prset, ani mrholit, ani byt vlhko, to se pak nerozvine a nerozvine a rozvinuta zhadrovati
Salet - stejne jako VeroniqueB
Alfred Colombe, ale nesmi mit poledni upal, silne se skvari
Elbflorenz - dtto
13. Top šípky
Byly by, no tady uz bez slunce, nedozravaji (treba Pretty Sunrise)
14. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně?
Postrik proti CS jsem provedla nekdy koncem dubna, pak uz nic.Malo platny, vsechny, az na par vyjimek (Martine Guillot, Constanze M., Rose du Roi) ji chytly, nektery vic, jiny min (Vierge Folle, Leonardo, Mme de Stael)
15. Potížistka aneb kam s ní?
Hned me napada Louis de Marillac, zacla nadherne a pak se zastavila a ani trochu nepopojela a jeste navic komplet opadala
8.6.2014vedro018.jpg

13.8.2014020.jpg

ale nikam ji neodeslu, pockam, prikrmim
16. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji)
Jose Carreras, Agnes Mme Boll
17. Srážkové úhrny v průběhu roku 2014
Nesleduju, ale i kdyz bylo jaksi sucho, trava nezezloutla jako v minulych letech :unsure:
Jsem se dost roztahla, tak se nezlobte, mam tech ruzi najednou nejak plnou hlavu
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, HonzaPM, Vlaďka, Kaja, helena, Martin, Evka, J.A.P.N
Moderátoři: Eva L., Květa