Pokusím se trošku navázat na moje loňské hodnocení.
1. Top růže 2013
u mě letos jednoznačně Edenrose - díky nezimě jí zůstaly ohromné kandelábry, které jsem ohnula podél zdi ( cca 2,5m na každou stranu) a ona na nich přenádherně a hrozně dlouho kvetla. První flor trval měsíc a pokračoval vlastně neustále dál a dál, jen místo cca 150 květů v prvním floru jich kvetlo jen 30-50. Kvetla prakticky průběžně a ještě před 14 dny jsem z ní stříhala kytici pro paní učitelku ( k narozeninám)
2. Top nákup podzim 2013/jaro 2014 (prvoročky)
jednoznačně Sir John Betjeeman - zpočátku jsem jí hodně nemohla přijít na chuť, má velmi výraznou až signální barvu, ale udělala kompaktní keřík, naprosto zdravé listy a neustále vytvářena nové boční obrosty, na kterých pořád kvetla ( celou sezonu bylo v každou chvíli min. 3-5 květů na rostlině - při její výrazné barvě to stačilo pro pěkný efekt). Jsem na ni moc zvědavá v dalších letech.
Velmi mile jsem byla překvapená z mnoha nováčků, netuším, jestli se jim tak líbil nový záhon, nebo absence podrostu, nebo co to způsobilo, ale většina růží v tomhle záhonku se prostě báječně chytla a dělala mi radost ( kromě Marietheresie a Kurfürstin Sophie musím zmínit i Biedermeier rose, Souv. de la Malm., Gardentraume, Royal Jubilee, Prairie Joy)
3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
z letošních nováčků se někteří nějak nemohli popasovat s podmínkami, někteří nevykvetli vůbec a jsem ráda, že vůbec žijí ( Jasmina), nebo dali pár kvítků ( Diamond Boarder, Hella, Pastella, GdF) - nicméně doufám, že jsou to jen "dětské nemoci a vyrostou z toho
4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic
- Rokoko - jako každoročně
, letos kapku lepší než loni, ale furt slabota - jsem přesvědčena, že problém nebude ani tak v růži, spíš ve výběru místa, ale lepší pro ní opravdu nemám ( resp. už ho zabraly jiné a spolehlivější)
- Letos už pomalu zrácím trpělivost s Clair Matin. Byla na jaře 2012 přesazená ke zdi, protože u plotu na pole neustále zmrzala. Stejně tak byly přesazeny Edenrose a Pink Cloud a byly přenádherné, zatímco C.Matin má stále jednu dlouhou větev, na které sem tam vypustí trs květů.
- Trochu na rozpacích jsem i z Crocus Rose a Teasing Georgie - mám je od podzimu 2012, loni už vypadaly docela pěkně, ale letos vypadaly jen o malinko lépe - ano, mají opravdu méně slunce, než většina ostatních, studené nohy, chytly také i díky tomu ČS, ale stejně jsem od nich letos čekala mnohem víc ( všichni na ně pějete chválu )
- letos i růže Olivetská, která tedy chytla prvně za celou dobu padlí, sice krásně kvetla, ale ty flekaté listy nic moc; může to být i tím, že katalpa, která je u ní hodně blízko, už je pěkně velká a bere jí možná moc spodní vody
5. Neurazí, nenadchne
no, těžko říct, ale letos jsem rozpačitá z nováčka Lucky ( Fryer)- docela se snažila a kvetla, ale květ má jednak hodně namodralou barvu, takže se těžko kombinuje a jednak má děsně trčavý růst a nechce větvit. Navíc teď na podzim postupně dosáhla cca 140cm ( oproti 95cm udávaným na HMF - dost se bojím, jak vysoká bude v dalších letech
). Bude muset změnit místo jen nemám tuchy, kam s ní
6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
Rokoko - jesli se nevzmátoří a jestli se najde adoptivní rodič a potřebnými podmínkami - je dost choulostivá na mráz a kamarádka, ke které obvykle "odkládám" nechtěnky, pro ni nemá dost chráněné místo
Diamond Boarder a Jasmina, jestli se nevzpamatují a nezapracují na sobě
7. Top vůně
jednoznačně opět CPM - v té mase květů, které opět dala, voněla přes půl zahrady ( navíc je u chodníčku, kdykoliv jdu okolo, praští mě její vůne do nosu
8. Top smraďoch
nemám, mně voní všechny
9. Růže, které si nejvíce vážím
kromě Pink Apolllo, alias Climbing Bonica mě letos nesmírně blaží, že na moji zahradu přibyly Mariatheresia a Kurfürstin Sophie - po kterých jsem děsně toužila
a navíc se nádherně předvedly
10. Top očekávání aneb slibuju si od této
moc se těším na letošní nováčky, kteří se už letos hezky předvedli
11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
těžká volba, na každé se najde nějaký menší kaz, letos měla fleky na listech i jinak bezproblémová CPM, zatímco naprosto zdravé listí, výdrž květů na Edenrose je vykoupeno tím, že některé roky fláká druhé kvetení
12. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)
stále Pat Austin - krásná barva, ale nesmí příjit horko, to jsou květy úplně hadrové a vydrží sotva den, déšť taky nemusí...
Pink Apollo alias Canibo alias Climbing Bonica - má přenádherné a přebohaté první kvetení, ale pro slušné druhé kvetení je bezpodmínečně nutné odstranění odkvetlíků - ona totiž tvoří spoustu obřích oranžových šípků a zřejmě ji to vysiluje natolik, že se pak s druhým kvetením zrovna nepřetrhne. Jenže ráda a pěkně čistí, takže se ty odkvetlíky snadno přehlédnou a všimnu si až těch šípků a to už je skoro pozdě..
13. Top šípky - opět jednoznačně Climbing Bonica ( nechávávala jsem jich pár z druhé vlny kvetení - jsou veliké a jasně oranžové )
14. Top zdraví (pokud používáte chemii, kolikrát ročně)
chemii jsem se za ty roky stále dosud nenaučila používat, takže letos měla řada růží flekaté lupení - kupodivu ČS nebyla ten hlavní problém, ale bojuji s fleky, které jsou malé, kulaté a jasně ohraničené se světlým středem), některé růže dokonce i v to letošním celkem vláhově příznivém roce ukázaly padlí ( Pink Cloud, Olivetská, C. Matin, LO)
Letos jsem se ale trochu zlepšila a cca 2x jsem použila postřik Hycolem - je možné, že se to projevilo na zdravém lupení některých růží
15. Potížistka aneb kam s ní?
Rokoko - viz výše
16. Rozloučení
Gtaham T. - to předloňské přesazení nerozdýchal a odešel do věčných lovišť
Heritage - nevedlo se jí několik let na stanovišti, předloni jsem jí přesadila, trochu se to zlepšilo, ale nakonec letos chcípla
Stromková ( smuteční růže) Dorothy Perkins- přesadila jsem jí předloni na lepší místo, kde má víc slunce a hrozně se obsypala padlím ještě v prvním floru ( to ve stínu nedělala, ale zas tam moc nekvetla...), prakticky to zdeformovalo půlku květů. Letos se to opakovalo v ještě příšernějším měřítku. Jelikož chemii jsem se stále ještě nenaučila používat, a současně se stále hůř hledá místo pro nové krásky, rozhodla jsem se jí zbavit - je to snad první růže, kterou jsem prostě vyhodila - došla jsem k závěru, že ani při sebelepší péči by nedělala radost
17. Srážkové úhrny v průběhu roku 2013
srážky neměřím, ale soudím, že letošní rok byl srážkově nadprůměrný - soudím dle trávníku, který každoročně o prázdninách zhnědne a letos zůstal zelený. Na jaře sice bylo velké sucho, ale to jsem pokryla zaléváním "zelenou vodou" z bazénu a vodou ze studně. Skutečný problém s vodou byl na počátku prázdnin, ale naštěstí to nebylo fatální.