Váhal jsem, jestli mám sem hodnocení roku 2014 uvést. A to proto, neboť mám pocit, že můj vkus se trochu liší. Mám rád jasné barvy růží s většími květy, nemusím šedorůžové a zaprané bílé. Historické a jednou kvetoucí nepěstuji. Mám v Brně u domku menší zahradu (cca 350m2) s asi 120 růžemi a musím velmi šetřit místem.
1) Top růže 2014 - Riberhus (zdravý keř obsypaný velkými lososově růžovými květy)
Alexandra Renaissance (velké květy s fantastickou vůní zdravý 4x opakoval kvetení)
Canzonetta (záplava nenších červených květů, enormně zdravý keř, nevoní)
2) Dlouhodobě Top - Satschmo (nemohu si pomoct, ale tato stará floribunda kvete nepřetržitě, velká květenství oranžově červené barvy, trpí ČS, ale dá se 2-3 postřiky udžet zdravá do září)
Knock-Out (zdravá, neustále kvete)
Lady of Shallot
Shanty
3) Top nákup 2013/2014 - Naomi R.
Avila
You are beautifull
Sonnenwelt
4. Nováčci, kteří očekávání nesplnili - Pink Paradiese (asi to ovlivnila slabá sazenice s málo kořeny)
5. Zklamání roku - Aya R. (Koldink), barva a velikost květů neodpovídá Poulsenovým obrázkům
6. Neurazí, nenadchne - Gartenspass (velmi plné menší květy mne neoslovily)
Christopher Marlowe (nejvíc z angličanek kvete, zdravý ale co naplat, nelíbí se mi
7. Top vůně - Alexandra R.
Mc Cartney Rose
8. Top smraďoch - nemám
9. Vážím si všech růží
10. Top očekávání - jsem zvědavý na všechny nové růže, zvlástě až se rozrostou
11. Skvělá, ale ... - mám záhon TH manželce k řezu do vázy. Sázel jsem je na vzdálenost dle šířky keře a ještě jsem přidal, ale některé nádherné růže udělaly obrovské keře cca 150x150 cm (Ascot, Souvenir von Baden Baden), takže ty málo vzrůstné zakryly.
12. Top zdraví Burghausen, Noackova řada Flower Carpet (půdopokryvné), zdravé i bez postřiku
13. Potížistka, kam s ní - Rezonanz (zlatá Haag, kolem 1m vysoká floribunda kvete na konci jen málo)
Heidetraum (hezká půdopokryvná, ale příliš dlouhé výhony, válí se)
14. Již nepěstuji - Out of Rosenheim (dlouho nebyla, pak v dodávce všechny se skvrnitostí kůry, té jsem se zbavil ale květy byly tmavě červené, poloviční, pálily se, tvar květů odpovídal)
Rosenstadt Freising (květy byly tak, jak na obrázku Kordese, jen jeden den, pak rozmytá růžová)
Aprikola (hadrové okvětní lístky, bledá)
Derby (Hagen Gmelin) na obr. krásná fialová barva, málo kvetla, velmi napadena čs.
Na jaře mám objednané Portorož, Lambada a Kolner Flora. Jinak mě silně pokouší ten e- shop od Evky, má Nadiu R., Easy does it i Charleston a poštovné není velké. Jen kdyby bylo místo.
Vážení přátelé růží, chtěl bych Vám popřát do nového roku hodně zdraví, trochu štěstí a rozkvetlé zahrady bez chorob a škůdců.
Zdraví Láďa