Jana V. napsal:
Evii, super "elaborát" i s podrobnou fotodokumentací
. Nasadilas sakravysokou laťku, ještě, že už mám svůj "elaborát" odevzdanej
.
No právě
:
Přidám svoje hodnocení. První. Hned zkraje musím vysvětlit několik detailů.
Jsem naprostá růžařská začátečnice a i po 3 letech jejich pěstování se tak cítím. Ale lepší se to. Růže jsem nechtěla pěstovat. Měla jsem to spojené s těmi nohatými holými sadovkami bez okolní výsadby, které jsou stále v zahrádkách vidět. Vůbec jsem nechápala, proč se říká, že růže je královna zahrady. Až po objevení KR jsem pochopila, prozřela a stala se menším maniakem.
Taky je těžký, hodně těžký, sem dát svoje Topky, když vidím ty záplavy krásy ve vašich zahradách. To je pak hotová růžařská sebevražda. Na druhou stranu: při výběru růží mi tahle hodnocení dost pomohla. Když má některá sorta úspěch u většiny, tak na ní něco bude. Zase ale, každý máme jiné možnosti na své zahradě a každému se daří něco víc a něco ne.
No a nakonec, tahle sezona nebyla moc ideální. U nás bylo do července velké sucho, pak zase vydatné deště, takže se např. druhá vlna kvetení, když byla včas, téměř nepovedla a nebo se konala až v září a ještě teď mám na spoustě růží poupata.
1a. Top růže 2014 - aneb v této sezoně byla mimořádná
Letos se mi moc líbila The Alnwick rose. Myslím, že po 3letech už předvedla, co má.
Navíc i stihla 2.kvetení ve své formě – nijak jí neublížil dennodenní srpnový déšť a voní. Plus je dost narostlá, takže ani nepotřebuje další do páru pro zesílení dojmu.
A pak dvouročka Strawberry Hills – vloni jsem z ní byla zaražená – ty vyblajchlý květy a lesknota na listech. Letos mi všechno vynahradila.
No a Ballerina a Louse Odier – ta letos konečně u mne ukázala to, proč je tu často oslavována. Má taky proč: výstavní místo a celodenní slunce. Sice po prvním kvetení schodila ¾ svých listů, ale s dalším kvetením je nasadila a pak kvetla a kvetla a voněla.
1b. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže, aneb té se u mě daří, miluji ji
Tak to je jednoznačně můj evergreen Enlantyne. Jsem ráda, že ji mám 2x na hrotu dvou záhonů, protože si to zaslouží. Letos sice měla 2. kvetení hodně pozdě (vlastně ještě teď by kvetla), ale to mělo letos více růží, takže jí není co zazlívat.
Honza ji nazval trapičem – docela by mne zajímalo proč. A nebo ne, třeba to má i u mne a zkazilo by mi to dojem...
2. Top nákup Podzim 2013/Jaro 2014 (prvoročky), i kontejnerované během roku
Moonstead Wood. Pro svůj rozjezd neměla ideální startovní čáru – suchá zima, rychlý až přerychlý nástup jara (či skoroléta?) a opět sucho, a do konce července sucho a teplo. To se to pak blbě předvádí v takových podmínkách, no ni? A přesto jsem z ní nadšená.
A Francine – něžná přeněžná..
Tady dám malou vsuvku: vkus se mění s ročním obdobím. A mám to přesně, jak popsal již Martin přede mnou. To počáteční nadšení plných naducánků pomalu ustává a víc se teď poohlížím po drobnokvětkách s prázdnými květy. Jsem zvědavá, kde to skončí – u šípkové podnože?
3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
Jsem chtěla napsat, že nemám. Ale pak jsem si vzpomněla: Escimo. Prcek 10cm vysoký, 1 nebo 2 květy a pak nic. Vůbec, ale vůbec se mi nelíbí a hned jsem jí slíbila svojí známé (což asi na jaře udělám) Teď má navíc ty fleky, co popisuje JanaV.- to by byl dar Danajský.
4. Neurazí, nenadchne
Praire Joy – barva a tvar květu nic moc, nějaký gejzír kvetení se nekonal, na 2.kvetení to nebylo a pak schodila listy (v srpnu) a od té doby je holá. Už je pryč – v záhonu nebude, dám ji někam do divočiny. Stejně tam patří.
5. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic
Praire Joy a ač nerada, ale přiznám to: The Shepherdes. Minirůžička s mizivým kvetením (ale když už zakvete, tak je to krása) a letos navíc chloroza na polovině svých 4 výhonů i přes postřik Hycolem+ještěněco. Zase - je už na svém 3.místě, tak snad příští rok se ukáže v lepším světle. A asi přisadím k ní stejnojmennou kamarádku.
6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
No viz. bod 3 a pak nikdo. Jsem lakomá Barka a místa je dost. Zatím.
7. Top vůně
Louse Odier, Mme Hardy, Isphan
8. Růže, které si nejvíce vážím
Když já si vážím všech.
9. Top očekávání aneb slibuju si od této...
Minerva a Sweet Blondie (konečně ji mám) a vlastně všechny další tento podzim získané. A že jich bylo nasázeno požehnaně (každý večer jsem skuhrala na bolest zad).
10. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy) Všechno se dá nějak zamaskovat. Takže nevím.
11. Top šípky – Mozart, Ballerina. No a protože po odkvětu střihám, tak se nestihnou zašípkovat. Kromě pásu živého plotu z rugos.
12. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně? Letos tak půlnapůl – klasika: smíchaný Hycol s Diskusem a pak Horizonem. Ale žádná systematičnost a žádný předepsaný druhý postřik v daném termínu. A hlavně jsem brala nováčky a ty co jsem měla vloni poloholé: např. Moulinex.
Ale že by to na některé zabralo. Ale nikterak to neprožívám... a Top zdraví: snad Bernd Weigel a nováček Lady off Shallot – naprosto ukázkový zdravý porost do katalogu.
(Včera jsem to ještě v záhonu procházela a vlastně jich mám dost zdravých.)
13. Potížistka aneb kam s ní? viz.bod 6
14. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji) zatím žádná, je kam přesadit a dát druhou šanci. Taky si celkem pečlivě vybírám.
15. Top smraďoch
Voní mi všechny.
16. Srážkové úhrny v průběhu roku 2014 – sice mám od jara srážkometr, ale nezapisuji si to. Každopádně to co nespadlo do srpna, tak to od tohoto měsíce do poloviny září dopršelo. Snad i nad rysku.Nebyl den, kdy by nepršelo a nebyly to deštíčky ale řádný déšť. Takže se to na růžích a ostatně i dalších rostlinách projevilo ve formě mírné chlorózy. Ne masivně, ale bylo toho víc. Ve volné přírodě je tento jev taky a musí si poradit. Uvidím na jaře, jestli budu nucena nějak zasáhnout.